Rekolte masa başında mı açıklandı

Geçtiğimiz günlerde Tarım İl Müdürlüğü tarafından açıklanan 2020 kayısı rekoltesi tartışmalarına Eski Gümrük Ticaret Bakanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi de dahil oldu.

Rekolte masa başında mı açıklandı

Tüfenkçi'nin, rekoltenin masa başında belirlenemeyeceği açıklaması dikkat çekti. Tüfenkçi, “Kayısının değerinde alınıp satılması, üreticiyi memnun etmesi bu işin ticaretini ve ihracatlarını yapanların kazanması önemli. Bu noktada masa başında oturarak rekolte belirlenmez” dedi. Tüfenkçi’nin bu açıklaması, rekolte gerçekten masa başında mı açıklandı sorusunu akıllara getirdi.

Vali,  'İtibar etmeyin' demişti

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaş kayısı rekoltesini 381 bin 737 ton kuru kayısı da ise, 85 bin 275 ton olarak açıklaması Ziraat Odalarının tepkisine yol açmıştı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Malatya Valisi Aydın Baruş, kayısı rekoltesinin saha çalışmasının ardından açıklandığını vurgulayarak, piyasada farklı gerekçelerle spekülatif amaçlı bir takım açıklamalar yapıldığını bu açıklamalara itibar edilmemesini gerektiğini dile getirmişti.

Rekolte polemiği sürüyor

Rekolteyi belirleyen komisyonda yer alan MTSO Meclis Üyesi Merdan Demirtaş ise,  rekoltenin 75 bin ton olduğunu öne sürerek, rekoltenin yüksek açıklandığını ve komisyonun yeniden kurulmasını talep etmişti. Demirtaş, Tarım İl Müdürlüğü'nün bazı taahhütleri üzerine komisyonun rekolteyi onayladığını ve en az 10 bin ton fazla açıklandığı iddiasında bulunmuştu. CHP milletvekili Veli Ağbaba da, Ziraat Odaları ve üreticilerin kabul etmediği rakamın manipüle amaçlı olduğunu ileri sürmüştü.