Rekolte açıklansın

Dünya kayısı başkenti Malatya'da, hasat sezonu başladı ancak hala açıklanmayan rekolte hem ihracatçıyı hem de üreticiyi tedirgin ediyor. Tahmini rekoltenin, yıl boyu ihracat serüveninin yol göstericisi olduğunu belirten MTB Başkanı Ramazan Özcan, 'İhracatçı ve özellikle üreticilerimizin rekoltenin açıklanması ile ilgili yoğun bir talebi var. Bir an önce bu belirsizliğin ortadan kalkması, kayısıda oluşmuş olan istikrarın etkilemeyecek duruma getirerek, tahmini rekoltenin bir an önce açıklanmasını talep ediyoruz' dedi.

Rekolte açıklansın

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da hasat başlarken, ilk ürünler Avrupa’da tüketicinin damak tadına sunulacak. Kentte yeni hasat dönemiyle birlikte yaş meyve ihracatçıları da Avrupa'ya kayısı ihracatına başladı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı (MTB) Ramazan Özcan,  yaptığı açıklamada, ihracatçıların kayısıyı dalından toplatarak tüketiciye ulaştırmak için yoğun bir mesai harcadığını belirterek, il dışından da yaklaşık 40 bin mevsimlik işçinin kayısı hasadı için Malatya'ya geleceğini söyledi.

Hedef 20 bin ton yaş kayısı ihracatı

Özcan, 700 rakımlı Malatya ovasında hasat döneminin başladığını ifade ederek, "Yaş kayısı ihracatımız başladı. Önümüzdeki pazartesi gününden itibaren Avrupa'da tüketicinin damak tadına sunulacak. Son 3 yıla baktığımız kayısı rekoltesine baktığımız zaman bir gerileme söz konusu.  Bunun sebebi iklimsel değişiklikler.  Bundan dolayı bir kayıp söz konusu ama üründe de ciddi anlamda bir kalite söz konusu. Kaliteli ürünü hızlı bir şekilde aldan indirip, fabrikalara, sanayi bölgelerine, dünyanın dört bir yanına ambalajlayarak, ihracatını gerçekleştireceğiz. 50'ye yakın ülkeye yaş kayısı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Tabi ki bu yıl yine hedefimiz 20 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirmek.  Şuanda ihracatımız, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerine başladı. Dünya kayısı başkenti Malatya'da kuru kayısıda elde ettiğimiz başarıyı yaş kayısıda da başararak, kayısıda Malatya'nın Dünya'daki liderliğini taçlandırmayı düşünüyoruz. Yaş kayısıda da yaşadığımız sorunları ortadan kaldırarak, azami elimizden gelen bütün gayreti göstererek, ihracatımız devam ediyor. Tabi hasat dönemimiz bu yıl çok verimli geçecek diye ümit ediyoruz. Üründeki kalite bizi çok umutlandırıyor. 40, 45 günlük bir hasat dönemimiz söz konusu" diye konuştu. 

En az 3,5 TL

Özcan, konsantre, meyve suyu olacak kayısı için en az 3,5 TL düşündüklerini belirterek, "Sıkmalık diye adlandırdığımız, konsantre fabrikalarımızın talip olduğu ürünlerde şuanda fabrikaların kurduğu istasyonlara varmaya başladı. Meyve suyu ile ilgili olan konsantre ürünü geçen yıl 2 TL'den kapattık. Fakat bu yıl rakamlar net olarak ortaya çıkmamış olsa bile kulağımıza gelen 2,5 TL'lik fiyatlarla üreticinin karşısına çıkmamalarını talep ediyoruz. Çünkü üretim maliyetlerini göz önünde bulundurup, kuru kayısıdaki fiyatları da dikkate aldığımız zaman 2,5 liraya ürünü satmamız mümkün değil.  Firmaların, maliyetleri göz önünde bulundurarak, en az 3,5 lira ile üreticinin karşısına gelmeleri gerekiyor. Aksi takdirde üreticilerimiz tekrar örgütleyip, konsantre ürünü uygun ve ucuz fiyata temin etmek isteyen arkadaşlara engel olmak zorunda kalırız" şeklinde konuştu.

En kaliteli yaş ve kuru kayısı Malatya'da yetişiyor

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Iğdır'da yaptığı açıklama Malatya üreticilerini biraz kırdı gibi, sizce Malatya'nın kayısıda rakibi olan bir il veya ülke var mı? sorusuna yanıt veren Özcan, "Sayın Bakanımız, Iğdır'da kayısı hasadının başlangıcı ile ilgili ziyarette böyle bir konuşma yaptı. Dünyanın her tarafında biliniyor ki kayısının en büyük üreticisi Malatya'dır. Gerek yaş gerekse kuru kayısı üretimde dünyada biliniyor. Malatya kayısısı, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiştir. Dolayısıyla Sayın Bakanımız 725 bin km sorumlu bir şahsiyettir. Orada yapmış olduğu açıklama ile ilgili polemiğe gerek yoktur. Iğdır ve Mut, özellikle sofralık kayısıda önemli bir konumdadır. Bakanımız Malatya kayısısı için çok önemli yatırımlara imza atmıştır. Hem lisanlı depoculuk hem de TMO'nun kayısıda müdahale alımı yapmasında çok büyük emeği vardır. Dolaysıyla böyle bir tartışmayı doğru bulmuyorum. Iğdır'da, Elazığ'da, Mut'ta biliyor ki Dünyanın en verimli ve en kaliteli yaş ve kuru kayısı Malatya'da yetişiyor. Bunu biz değil Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi söylüyor. Bu ülkenin ekonomik gelirlerini artırmaya yönelmişiz. Hedefimiz; 100 bin ton ihracat, 500 milyon dolarla yolumuza devam etmek" dedi.

Bir an önce belirsizlik ortadan kalksın

Bu yıl Tarım Bakanlığı tarafından açıklanacağı ifade edilen fakat sezon başlamasına rağmen bir türlü açıklanmayan kuru ve yaş kayısıda tahmin rekolte ile ilgili olarak da Özcan şu ifadeleri kullandı; "Geçtiğimiz yıla kadar tahmini kuru ve yaş kayısı rekoltesi Malatya Valiliğimiz başkanlığımız da Tarım İl Müdürlüğünün oluşturduğu komisyon tarafından açıklanıyordu. Fakat bu yıl Tarım Bakanlığımızın resmi talebi ile tahmini rekolte açıklanma yetkisini bakanlığa devri gerçekleşmişti.  Fakat bu saate kadar tahmini kuru ve yaş rekoltesi ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ben buradan bütün yetkilerimize bir an önce hem yaş hem de kuru kayısı rekoltesinin açıklanmasını istiyorum.  Tahmini rekolte, özellikle yıl boyu ihracat serüvenimizin yol göstericisi.  İthalatçı, ihracatçı ve özellikle üreticilerimizin rekoltenin açıklanması ile ilgili yoğun bir talebi var.  Bir an önce bu belirsizliğin ortadan kalkması, kayısıda oluşmuş olan istikrarın etkilemeyecek duruma getirerek, tahmini rekoltenin bir an önce açıklanmasını talep ediyoruz. Kuru ve yaş kayısıda çok istikrarlı bir 14 ay geride bıraktık. Dolayısıyla bundan sonra kayısıda hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Hem istikrarlı piyasa hem de üreticinin mutlu olduğu rakamlar. Hem de ihracatta 500 milyon dolar rakamına hızlı bir şekilde ulaşmak istiyoruz."