Rehavet uyarısı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Malatya İl Temsilcisi Eren Kuş, 1 Ocak 2019 tarihinde güncellenen deprem haritasında Malatya'nın riskin azaldığı iller içerisinde olduğunu belirterek, 'Deprem haritasında riskin azalması, depreme dayanıklılık şartlarının gevşetilmemesi gerekmektedir'' dedi.

Rehavet uyarısı

Malatya’nın Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) üzerinde yer alan bir il olduğunu ifade eden Kuş, Bingöl Karlıovadan başlayıp, Hataya kadar uzanan 580 km uzunluğunda bir zon olduğunu söyledi. Kuş, “Altı segmentten oluşan zon içerisinde ilimizi etkileyen zon Doğalyol ve Pütürge ilçelerinden geçen Hazar Sincik segmenttidir. Bu segment üzerinde eski tarihlerde yıkıcı depremler meydana gelmiş, can ve mal kaybına yol açmıştır. Ancak bu zon üzerinde en tehlikeli olan segment Gölbaşı- Türkoğlu segmenttidir. Bu segment uzun yıllardır deprem üretmeyen sismik boşluk konumundadır. Bu segment üzerinde oluşacak,  depremler Malatya ilini de yakından ilgilendirecektir. Diğer bir hat ise Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan, Arapgir’i doğrudan kesen ve Kemaliye’ye kadar uzanan Malatya fayıdır” diye konuştu.

46 ilde deprem riski azaldı

Kuş, Malatya fay hattı üzerinde son zamanlarda küçük çaplı depremler olduğunu hatırlatarak, “Arguvan Hekimhan bölgesinde büyüklükleri 3 ila 4 arasında değişen 8- 16 km derinliklerinde sıkça depremler meydana gelmektedir. Bu hat sismik açıdan enerji yüklü ciddi depremler üretecek bir faydır. AFAD deprem Dairesi Başkanlığı tarafından 1 Ocak 2019 ‘da yürürlüğe giren ve güncellenen deprem haritasında 46 ilde deprem riski azaldı. Malatya’da riskin azaldığı 46 ilin içerisindedir. Nüfusun yoğun olduğu Yeşilyurt ve Battalgazi bölgeleri 1996 yılında yayınlanan deprem bölgeleri haritansa göre birinci dereceden deprem bölgesiyken, yeni yürürlüğe giren deprem haritasında riskin azalmasına karşılık depreme dayanıklılık şartlarının gevşetilmemesi gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.