2018 verimli geçti

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay 2018 yılını değerlendirerek, 2019 yılı hedeflerini açıkladı. Kızılay, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi olarak, 2019 yılı için önemli projeleri hayata geçirmek istediklerini belirterek, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin Türkiye ve Dünyada önemli sağlık merkezleri arasında yer aldığını kaydetti.

2018 verimli geçti

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay gazetemize açıklamalarda bulunarak, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Türkiye ve Dünyada önemli sağlık merkezleri arasında yer aldığını kaydetti.  Kızılay, “Geçen yıl sağlık turizmi kapsamında yurt dışından 301 hasta geldi ve hastaneye katkıları 3 Milyon TL oldu” dedi. Prof. Dr. Ahmet Kızılay ile yaptığımız röportajdan kesitler.

NETHABER: Sayın rektörüm; 2018 yılında Hem Üniversite olarak Hem de Turgut Özal Tıp Merkezi olarak neler yaptınız ve 2019 yılında neler yapacaksınız?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay:  2018 yılında İnönü Üniversitesini çok verimli bir yıl olarak tamamladık. 2018 yılında Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfi bloğunu hizmete açtık. Fiili olarak eğitim öğretime başladı. Cumhurbaşkanımız gelişiyle resimli açılışını da yapacağız, yine 2018 yılında Doğanşehir Vahap Küçük Meslek Yüksek Okulu'nda tamamladık. Hizmete açtık ve eğitim öğretime başladı. Cumhurbaşkanımız gelince resmi açılışını da o zaman yapacağız. Ama o okulu da yeni açılan üniversitemize devrettik. Bunu da belirteyim.

NETHABER: Buna benzer başka nasıl çalışmalarımınız oldu?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: 2018 yılında başladığımız Mehmet Şahin Nalbant hasta ve hasta yakınları Konukevi vardı. Hasta yakınlarının kullanacağı 101 odadan oluşuyordu. Bunun da son rötuşları yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız gelince hizmete açacağız. Ayrıca şu anda hizmette fiilen aldığımız Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ek binası tamamlandı ve hizmete hazır hale getirildi.

NETHABER: Üniversitenin 2018 yılındaki en önemli hareketi ne oldu?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: 2018 yılı açısından çok önemli geçti. Köklü bir, İnönü Üniversitemiz büyük bir üniversite olarak ikinci bir üniversiteyi bünyesinden çıkardı. İkinci üniversiteyi kurdu eğitim-öğretime kazandırdı. Ben de ikinci bir üniversiteyi kuran kurucu rektör olarak bunun mutluluğunu yaşadım, 2018 yılının sonbaharında kurduk ve devrettik. En büyük gelişme üniversitemizin 2. büyük bir üniversiteyi kurması oldu. Oraya şu anda 5 bine yakın öğrenci devretti. Öğretim üyelerimizin ve idari personelimizin bir kısmını devrettik. Dört üniversitemizde 8 tane küçük ve orta ölçekli bir tane de büyük kampüsü yeni üniversitemize devrettik. En büyük gelişme, üniversitemizin böyle bir yeni üniversiteyi kurup, bünyesinden çıkarması oldu.

NETHABER: 2. Üniversitenin kurulması için bünyemizden çıkardık diyorsunuz Hocam. Bu kapsamda Akademisyen, Öğrenci ve çalışan sayılarında azalma oldum mu?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: Bu üniversiteyi kurduktan sonraki durumumuz ise 2018 yılında üniversitemizde 40 bin 800 öğrencimiz örgün ve uzaktan eğitim almaktaydı. Akademik ve idari birimlerde olmak kaydıyla, bine yakın çalışanımız var. Bin 600’ün üzerinde akademik personelimiz var. Bunlar da yeni üniversite açılması nedeniyle bir azalma oldu. Ama mevcut kampüslerimizde yoğun çalışma devam ediyor.

NETHABER: Üniversiteye 2018 yılı içinde hangi yeni birimler eklendi, daha eklenecek bölümler var mı?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: 2018 yılında bir tane enstitü kurduk. Alevilik Araştırmaları Enstitüsü bu Türkiye'de ilk kez kurulmuş bir enstitü. Şimdi bu enstitümüz lisansüstü eğitime başladı. Lisansüstü eğitime başladı. 2 tane Araştırma Uygulama Merkezi kurduk. Bunlar Güney Asya Araştırma Uygulama Merkezi ve Afrika Araştırma Uygulama Merkezi Araştırma Uygulama Merkezi.

NETHABER: OSB geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Meslek Yüksekokulu durumu nedir?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: Meslek Yüksekokulunu 2019 yılında bitireceğiz. İkinci büyük projemiz de 2. Organize Sanayi bölgesinde yaptığımız 2018 yılında başlamış olduğumuz OSB Meslek yüksekokulumuz bunu da 2019 yılında bitireceğiz. Ama OSB Meslek Yüksek Okulunu biz 2018 yılında açtık kurduk 3 bölümüne öğrenci eğitim öğretime başladık. 2019-2020 eğitim öğretim yılında ise 8 bölümde eğitim ve öğretime yeni Organize Sanayi Bölgesi içinde devam edeceğiz. Bu iki büyük projemiz 2018-2019 çok önemli projeleri yaşam merkezimiz 2019 yılında bitecek. Bu çalışmaya 2018 yılında başlamıştık.

NETHABER: Yeni yapılan cami inşaatı hangi aşamada?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: Camimizin kaba inşaatı yüzde 50 tamamlandı. 2019'da hizmeti alacağız. Daha önce bildiğiniz gibi üniversitemizin merkezindeki küçük mescidimiz vardı. İhtiyaca uzun yıllardır cevap veremiyordu. Onun yerine büyük bir cami ve sosyal Merkez inşaatımız ise yüzde 50 düzeyinde devam ediyor burada da hedefimiz 2019 yılının sonbaharında ibadete açmak camimizi öğrencilerimizin hocalarımızın personelimizin ve şehrimizin hizmetine 2019 hedefleri arasında tamamlayarak sunmayı planlıyoruz.

NETHABER: Kanser hastanesinin durumu nedir?

Prof. Dr. Ahmet Kızılay: Kanser hastanesinde de sona yaklaşıyoruz Onkoloji Kanser Hastanesi'nin yapımına 2017 yılında başlamıştı.  Kanser Hastanesi'nde İnşaat kısmında yüzde de 80’lere makine teçhizat da ise yüzde 50’ler 55’ler düzeyinde. İnşaat'ın şu andaki durumu hedefimiz 2019 yılında bitirmek.