Ramazan'da nasıl beslenilmeli? Hangi yiyeceklerden kaçınılmalı?

Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğine dair açıklamalar yapan Uzman Diyetisyen Sümeyye Akbulut, oruç tutan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Ramazan'da nasıl beslenilmeli? Hangi yiyeceklerden kaçınılmalı?

11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazan’da sağlığı korumak ve rahatça oruç tutabilmek için tükettiğiniz besinleri özenle seçmeniz gerekiyor. Peki iftarda ve sahurda neler tüketilmeli? Nelerden kaçınılmalı? Malatya’da özel bir klinikte diyetisyenlik yapan Sümeyye Akbulut, Ramazan ayında güne sahur yapmadan başlanılmaması konusunda uyarıda bulundu. Sahurda mutlaka yumurta tüketilmesini tavsiye eden Akbulut, “Ramazan'da öncelikle sahur yaparak güne başlamamız gerekiyor. Sahur yaparken de mutlaka günlük bir tane yumurta tüketmemiz gerekiyor. Yumurta bizim örnek proteinimiz. Yumurta tükettiğimiz zaman Ramazan ayında tokluk süremiz daha uzun oluyor. Yumurtayı haşlanmış şekilde veya az yağda pişirebilirsiniz. Yumurtanın yanında mutlaka bir protein kaynağı olarak peynir tüketmemiz gerekiyor. Peyniri de az yağlı tercih ederseniz bizler için daha güzel olur” dedi.

Sahurda ve iftarda bol yeşillik

Tansiyon problemi olmayanların zeytin tüketmesi gerektiğine değinen Akbulut, sahurda özellikle ceviz tüketilmesini tavsiye etti. Akbulut, “Tansiyon probleminiz yoksa zeytin 5-6 adet tüketebilirsiniz. Tansiyon probleminiz varsa 2 adet ceviz tüketmenizi mutlaka öneriyoruz. Ramazan ayında sahurda da iftarda da bol yeşilliklere yer veriyoruz. Domates, salatalık, maydanoz, dereotu, kuzukulağı gibi yeşilliklere yer verebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Tokluk için buğday ekmeği

Gün içerisinde toklu hissini arttıracak besinlerin sahurda tüketilmesini öneren Akbulut, beyaz ekmekten kaçınılması gerektiğini kaydederek şunları söyledi: “Gün içerisinde iftara kadar olan sürede tokluk hissini arttıracak besinlerin tercih edilmesi gerekir. Ramazan ayı boyunca yine tam buğday ekmeği tercih ederseniz sahurda gün içerisinde daha çok tokluk hissiniz olur. Beyaz ekmekleri çok tercih etmeyelim. Çünkü beyaz ekmekler daha çok yemenize ve gün içerisinde daha fazla acıkmanıza neden olacaktır. Tokluk sürenizi uzatmak istiyorsanız mutlaka tam buğday ekmeği yemenizi öneririz.”

Ramazan'da nasıl beslenilmeli? Hangi yiyeceklerden kaçınılmalı?

Bol su tüketin

Sahurda ve iftarda su tüketimine özen gösterilmesini vurgulayan Akbulut, “Su tüketimine sahurda ve iftarda olabildiğince dikkat edelim. Ramazan’da sıvı tüketiminin önemli olduğunu ve bol su tüketilmesi gerekir. İftarımızı açarken mutlaka su ile açalım. 2 bardak su içmelerini öneriyoruz danışanlarımıza. Ramazan ayında mutlaka su tüketimine dikkat ediyoruz. Su tüketimine sahurda ve iftarda olabildiğince dikkat edelim. Havaların ısınmasıyla birlikte su tüketiminde artışlar da gözlenecek ama özellikle iftarımızı açarken sahurda da yine suya dikkat edelim” dedi.

Ramazan'da nasıl beslenilmeli? Hangi yiyeceklerden kaçınılmalı?

Hafif yiyecekler tercih edin

İftarda hafif yiyeceklerin tüketilmesine dikkat çeken Akbulut, şu ifadeleri kullandı: “İftarın su ile açılması ve sonrasında hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerekir. İftarımızı mutlaka su ile açalım. Yanında iki tane hurma ya da zeytinle açabilirsiniz. Sonrasında ihtiyacınıza göre hafif çorba tüketip, birazcık mola vermenizi öneriyoruz. 5-10 dakika bir mola verdikten sonra sebze yemeklerinizi, etli sebze yemeklerinizi, salatalarınıza yer verip iftarımızı hafif bir şekilde bitirirseniz sağlıklı bir şekilde Ramazan ayını tamamlamış olursunuz. Gün içerisinde tatlı isteğinizi alsın diye bir porsiyon meyve tüketmenizi de öneriyoruz iftardan sonra. Meyvenin yanında tokluk süresini arttırsın diye yoğurt, ayran, süt gibi protein kaynağı eklerseniz daha doyurucu olur.”