Programların yüzde 60'ı tamamlandı

2020 yılı programlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, pandemi sürecine rağmen 2020 yılı yatırım programlarının, yaklaşık yüzde 60'ının tamamlandığını söyledi. Toprak muhafaza programı hakkında bilgiler veren Kalaylı, yaklaşık 500 hektar toprak muhafaza programını, toprak kayması, erozyon olayının çok fazla olduğu Kuluncak ilçesinde gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Programların yüzde 60'ı tamamlandı

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, basın mensuplarına 2020 yılı programlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kalaylı, pandemiye rağmen 2020 yılı yatırım programlarının devam ettiğini ifade ederek, "Programlarımızın, şuan yaklaşık yüzde 60 tamamlandı. Devam eden programlar var. Programlara kısaca şöyle değinebilirim; Bu yıl yaklaşık 500 hektar toprak muhafaza programımız var. Bunu Kuluncak ilçemizde gerçekleştirdik. Çünkü Kuluncak ilçemizde toprak kayması, erozyon olayı çok fazla. Toprak yapısı kumlu olduğundan dolayı o ilçeye ağırlık verdik. Hatta gelecek yıl da orada çalışacağız. 500 hektarlık alanda gerçekleştirdik.  DSİ ile baraj kenarı ağaçlandırması çalışmamız var. Doğanşehir Polat Barajı etrafında projemiz devam ediyor. 600 dekarlık bir alanda ağaçlama çalışması yapıyoruz.  ORKÖY kapsamında,  geçen yıla paralel olarak vatandaşlarımızın ilgisi var. 1 milyon 700 bin TL'lik kredi dağıtımı yaptık.  Çoğunlukla süt sığırcılığına alıyorlar.  Kabul edilen her aileye 1 adet simentel ırkı süt sığırcılığı kredisi verdik.  Yangınla mücadele kapsamında aktif bir şekilde çalışıyoruz. 3 adet ekibimiz ve 5 müdahale aracımızla il genelinde yangınlara müdahale ediyoruz. Bizim için kırsal yangın olması fayda etmiyor, tüm yangınlara itfaiye dairesi birlikte müdahale ediyoruz.  İşletme Müdürlüğümüzün Malatya genelinde üretim faaliyetleri var. Malatya genelinde üretim faaliyetleri kapsamında; bitki satışlarımız, Tepehan’daki bakım çalışmalarımız başladı, devam ediyor. İnşallah sonbahar bitiminde de çalışmalarımız nihayetlenecek" diye konuştu.

Ormanların bakım çalışmaları sürüyor

Erozyon kontrol ve bakım çalışmalarının, bu yıl 12 bin hektarlık bir alanda gerçekleştirildiğini dile getiren Kalaylı, "Bunun 10 bin hektarlık kısmı gerçekleştirildi. Geri kalan kısmı da sonbaharda tamamlayarak bunları inşallah yüzde 80 başarı oranına ulaştıracağız. Ormanlarımızın, bakımı, rehabilitasyonu konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Pandemi den dolayı ilkbaharda bakım ve rehabilitasyonu az yaptık ama yaz döneminde bakımı gerçekleştirip, sonbahara hızlı giriş yapıp, bu yılki programımızdaki bozuk sahalara rehabilite edeceğiz" şeklinde konuştu.

Alıç ve menengiçlerde aşılama çalışması yürüttük

Kalaylı, Malatya İşletme Müdürlüğü olarak 3 yıldan beri yabani alıç ve menengiçlerde aşılama çalışması yürüttüklerini anımsatarak, "Geçen yıl Doğanyol Akkent, Akçadağ, Muratlı ve Doğanlar mahallelerinde yapmıştık. Bu yıl ise, yine Doğanyol Akkent, Pütürge Üçyaka ve Darende Yukarıulupınar mahallelerinde alıç aşısı yaptık. Aynı zamanda Akkent, Üçyaka mahallesinde menengiç aşılarını alıp, Antep Fıstığı aşılaması yaptık. Toplam dekar olarak bin 500 dekar alan gerçekleştirdik.  İnşallah bunu her yıl artıracağız" ifadesini kullandı.