Poşete zam yokmuş

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 'Resmi Gazete'de yayımlanan kararla plastik poşet ücretleri 25 kuruştan 38,5 kuruşa yükseldi iddiası doğru değildir' şeklinde açıklama yaptı.

Poşete zam yokmuş

'Bazı Ürünlerden Tahsil Edilecek Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarının, 1/8/2023 Tarihinden İtibaren Geçerli Olmak Üzere Tespit Edilmesi Hakkında Karar' Resmi Gazete’ de yayımlandı. Kararla birlikte bazı haber siteleri plastik poşetlerden tahsil edilen geri kazanım pay tutarı 38.5 kuruş olduğu belirtti.  Marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete 38.5 kuruş ödeyeceği ifade edilen haberlere,  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yanıt geldi. Merkez, plastik poşetlerde tüketiciye yansıyacak herhangi bir fiyat artışı söz konusu olmadığını açıkladı.
 

 Tüketiciye yansıyan herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir

Merkezin açıklamarı şu şekilde: "872 sayılı Çevre Kanunu gereğince plastik poşet, lastik, piller, madeni yağlar gibi malzemelerin tüketiminden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen usulde geri kazanım katılım payı temin edilmektedir. Bu kapsamda geri kazanım katılım payı tutarian, poşetler için satış noktalanndan, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan tahsil edilir.Plastik poşetler için geri kazanım katılım payı tutarı, 28 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete kararıyla 38,5 kuruş olarak belirlenmiş ve bugün yayımlanan Resmi Gazete karanıyla da bu tutarda bir değişiklik yapılmamıştır. Dolayısıyla plastik poşetlerde tüketiciye yansıyan herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir.Resmi Gazete'de yayımlanan kararla plastik poşet ücretleri 25 kuruştan 38,5 kuruşa yükseldi" iddiası doğru değildir."

Poşete zam yokmuş