Kayısıda, alışık olmayan kayıplar yaşanıyor

Malatya yerel basın temsilcileri Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kuru Kayısı Ticaret Merkezini gezdi. Programda konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, son yıllarda alışık olunmayan ürün kayıpları yaşandığını ifade etti.

Kayısıda, alışık olmayan kayıplar yaşanıyor

2021 yılında yapımına başlanan ve 2024 Şubat ayında yapımı tamamlanan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kuru Kayısı Ticaret Merkezi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Gençlik, Spor  Bakanı Osman Aşkın Bak'ın katılımlarıyla Mart ayında açılmıştı.  Faaliyete geçmesinin ardından  Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Dünya Kuru Kayısı Ticaret Merkezini yerel basın temsilcilerine tanıttı. Kayısı hakkında açıklamalarda bulunan Özcan, son yıllarda alışık olunmayan ürün kayıpları yaşandığını söyledi.Kayısıda, alışık olmayan kayıplar yaşanıyor

Hiç alışık olmadığımız kayıplar oluyor

Kayısı'da Malatya'ya rakip çıktığını ancak dünyadaki en kaliteli kayısının Malatya’da üretildiğini vurgulayan Özcan, "Son zamanlarda iklim değişikliğinin yarattığı rekolte kaybı yaşıyoruz. 650 ila 1000 rakım arasında son zamanlarda hiç alışkın olmadığımız meyve kayıpları oluyor. Bunların hepsini dikkatle ve özenle tartışarak, özellikle Fergana Vadisi’ndeki üretim miktarlarının düşük kaliteyle beraber düşük fiyatı bizi zorladığının farkında olmalıyız. Tarım ürünleri satılmak için üretilir. Sosyal medyada yazılan yanlış bilgilere itibar edilmesin. Her ürünün insan hayatında ekonomik olarak bir karşılığı vardır. Biz temel tüketim maddesi üretmediğimizi bilmeliyiz. Bu bir prestij ürünüdür. Dolayısıyla Fergana Vadisi’ndeki üretimin bize ileride yaşatacağı zorlukları görüyoruz. Artık bundan sonraki bütün manevra kabiliyetlerimizi buna göre değiştireceğiz. Gerek fiyat gerekse kalite bunların hepsini yeniden değerlendireceğiz. Amacımız; bu topraklarda yetiştirdiğimiz kayısından elde ettiğimiz mahsulü, dünyanın dört bir yanında tüketicinin damağına ulaştırmak. Bunun içinde gerekli şartları oluşturup, gereğini yapacağız" dedi.