Poşete alışmıştık

Tüketici Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Zuhal Dişer, ''Poşet kullanımı alışverişlerde bayağı kolaylık sağlıyordu bu rahatlığa öyle çok alıştık ki şimdilerde yeni gelen bu uygulama ile oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi mızmızlanıyoruz. Yapılan bu uygulamayı doğru analiz edersek hepimizin yararına olacağını göreceğiz'' dedi.

Poşete alışmıştık

Dernek binasında marketlerde poşet uygulamasıyla ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dişer, “Dünya ve ülkemiz hızla kirleniyor hal böyleyken ve Dünya’da poşet uygulaması çoktan kaldırılmışken biz neden hala diretiyoruz. Ücretli olması uzun süredir hayatımızda olan kullandığımız poşetleri Bir şekilde hayatımızdan çıkarma alışkanlığını kazanmak için yapılan bir uygulama olarak düşünüyorum neticede alınan 0,25 TL’nin 0,15 TL’yi Çevre Bakanlığı’na katkı payı olarak aktarılmaktadır. Poşet kullanımı alışverişlerde bayağı kolaylık sağlıyordu bu rahatlığa öyle çok alıştık ki şimdilerde yeni gelen bu uygulama ile oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi mızmızlanıyoruz. Yapılan bu uygulamayı doğru analiz edersek hepimizin yararına olacağını göreceğiz. Derneğimize bu konuyla ilgili birkaç başvuru oldu. Neden karşı çıkmıyorsunuz diye. Yasal bir uygulama olduğunu faydalı olacağını söyledik. Dernek Genel Merkezimiz bu konuda poşet uygulamasının tamamen kaldırılması ile ilgili Bakanlığa teklif sunacaktır. Tüketici hakları göz önünde bulundurularak bu konuya geri adım attırılması gibi bir düşüncemiz yok bilakis uygulamayı destekliyoruz hatta bütün poşet uygulaması kaldırılmalı. Evrensel kabul edilmiş Tüketici Haklarında insanların temiz çevrede yaşama hakkı vardır. Maalesef bu tip yaptırımlar olmadan Çevremizle veya toplumsal anlamda duyarlılık göstermemiz gereken konulara katılımda sıkıntı yaşıyoruz. Örneğin emniyet kemeri takmak, araç kullanırken cep telefonuyla konuşmamak gibi konulara da ceza uygulaması getirildi. Böyle olunca insanlar kemer takıyor, cep telefonunu daha az kullanıyor. Aslında bu tip yaptırımlar hepimizin faydasına kurallara uymak getirilen yasaklara riayet etmek bir gelişmişlik göstergesidir” diye konuştu.

YENİ KARARLAR ALACAĞIZ

2018 yılının ikinci yarısı meydana gelen ekonomik krizle birlikte herkesin bütçesinin kötü etkilendiğini belirten Dişer, “Enflasyonun yükselmesi dolar ve Euro’daki artış herkesin cebindeki paranın yarısının değerini kaybettiği bir yıl oldu küçük işletmeler, emekliler, sosyal yardımlarla geçirenler için zor bir yıldı. Stokçuluk yapan, gramajla oynayan, etiketlerde fiyat farklılığı yapanlar haram zenginliklerine katkı sağladılar açıkçası bu üzücü. Daha dürüst yaşadığımız, haklara saygı gösterdiğimiz bir toplum olmamız gerekiyor bu bizim gücümüzü daha gerçek manada artırır. Bilinçsiz ihtiyaç fazlası tüketime karşı olan ve kurulduğu yıllardan beri “yerli malı kullanmayı, yerli üretmeyi” savunan destekleyen bir derneğiz. Kaliteli dünya ile rekabet gücü olan yerli üretimimiz olmalı. Üzerimizde yerli ise kalitesi düşüktür kompleksini yenip bu algılanır ve haklı söylemlerden ülkemizdeki üreticinin ve tüketicinin kurtulması lazım gelmektedir. Devlet politikası olarak da yapılan teşvikleri yerinde kullanan girişimcilere ihtiyacımız var. İşini hakkıyla yapanlar övülmeyi hak ediyorlar.2019 yılı ülkemize ve bütün insanlığa iyilik ve güzellikler getirsin inşallah. Güçlü Türkiye için “kaliteli üretelim, yerli tüketelim” diyoruz. Sene başındayız henüz yönetimimizle birlikte yeni kararlar alacağız elbette. En büyük eksiğimiz eğitim, yasal haklarımızın öğrenilmesi kapsamında ağırlıklı olarak eğitim çalışmaları yapmak düşüncemiz var bunu söyleyebilirim’’ ifadelerinde bulundu.