Piyasalar durgun

Malatya Zahireciler Odası Başkanı Bülent Artun, bakliyat ürünlerinde sezon sonu olduğu için piyasalarda bir hareketlilik olmadığını belirterek, 'Daha önceden de olduğu gibi fiyatlarımız makul ama şuanda satış yok, iş yoğunluğumuz çok düştü. Sezon bitti ve mevsim itibari ile bakliyat alım ve satımı durgun bir seviyede' dedi.

Piyasalar durgun

Buğday Pazarında, bakliyat piyasasında yaşanan durgunlukla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Artun, “Sezon itibari ile bizim bakliyatlar piyasası şuanda çok durgun. Sezon sonu olduğu için piyasalarda bir hareketlilik yok. Daha önceden de olduğu gibi fiyatlarımız makul ama şuanda satış yok, iş yoğunluğumuz çok düştü. Sezon bitti ve mevsim itibari ile bakliyat alım ve satımı durgun bir seviyede. Şuan elimizde bol miktarda ürün var. Her sezon sonunda dahi elimizde ürün bulunuyor ancak ürün satışı düşük. Bakliyat ürünlerinde fiyatlarımız aynı, fiyatlarda bir değişiklik yok ama sadece pirinçte hafif bir yükseliş oldu. Pirinçte yaklaşık kilo başına 40 kuruş kadar zam oldu. Mercimek şuan 4 lira, 4,40 civarında. Fasulye 7,60’a bize geliyor, satışı ise toptan 8,20 civarında satışını yapıyoruz, perakendesi yok. Bulgur fiyatı da değişmedi 2,80 ama 3 liraya da perakende satışı yapılıyor. Pirinçte ithal değil, yerli ürün satıyoruz. Pirinç biraz da mevsiminden dolayı fiyatı yüksek, mevsimden çıkınca fiyatı da düşecektir. Yeni çıktığında pirincin fiyatı normale döner. Bol yağış temennimiz var, inşallah bol yağış olur bu sene ürünleri çoğaltır. Ürün çok olursa rekolte de büyük olur ve fiyatlar aşağı düşer, vatandaş bol bol alır” dedi.

Yağışlar ürünleri etkiler

Bu sene yağışların fazla olmasının ürünlere olumlu bir etki yapacağını ifade eden Artun, “Buğday Malatya’da haziranın sonunda çıkıyor, Şanlıurfa’ya endeksli olduğumuz için orada daha erken çıkıyor. Arpa aynı şekilde Malatya’da haziranın sonunda çıkıyor. Şuanda arpa fiyatı yükseldi 20 kuruş kadar. Arpa sezonu geldi mi fiyatı baya bir düşer. Yağışlar sadece arpayı değil diğer ürünleri de etkiler. Ekin çok olduğu zaman ister istemez fiyatlar da düşecektir. Malatya dışında genel olarak yerli nohut çok para etmedi, geçen yıl üretici 10 liraya tohum aldılar, 2 liraya nohut sattılar ve piyasa durdu. Bizde haliyle işlenmiş nohut alıyoruz, müşterilerimize vermek için ve onu da Mersin piyasasından getirtiyoruz. Burada da kaliteli nohut olduğu zaman alıyoruz tabi. Fasulyenin Malatya’da üretimi yok. Geçen sefer de ifade ettiğimi gibi herkes tütün ektiği için fasulye ekmedi ve biz fasulyeyi Konya’dan getirttik ve çok da güzel bir ürün. Doğanşehir, Sürgü, Erkenek belki bu sene tütün yasaklanırsa tekrar fasulye üretimine geri dönebilir. Malatya ürünü piyasaya göre daha yüksek oluyor kaliteli olmasından dolayı. Bulgurumuz yerli, Malatya fabrikalarından alıyoruz. Pirinç ise Gönen civarından geliyor, Mersin de paketlenip bize geliyor. Nohut ve Fasulye de elenerek boylanıyor bu şekilde bize geliyor” diye konuştu.