Pide tartışması sürüyor

Bir süreden beri Malatya gündeminin önemli maddelerinden biri olan pide rayici tartışmalarına Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, dahil oldu. Pide zammı tartışmalarına dahil olan Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, konuya, Vali Aydın Baruş'un el atması istedi.

Pide tartışması sürüyor

Cavlak,  yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Malatya Attarlar Odası toplumun temel tüketim maddelerinden olan pide üzerinden pide fırınlarını ve fırıncıların temsilcisi olan Fırıncılar Esnaf Odasına karşı bir algı operasyonuna dönüştürüldüğünü müşahede etmekte ve bir esnaf odası başkanı olarak süreci yakından takip etmekteyim. Defalarca MESOB’dan rayiç talep edilmesine rağmen, MESOB’un rayiç taleplerini reddetmesi, Fırıncılar Esnaf Odasının esnaflarını yaşatmak adına serbest piyasa koşullarını gerekçe göstererek tavsiye rayiç ile gramaj ve fiyat uygulamaları fırıncıya çıkar yol bırakılmamasının sonucudur. Rayiç belirleme yetkisi esnaf odalarındadır. Rayiçsiz satışın da yasak olduğuna dair bir kanun yada yönetmelik bulunmamaktadır. Bulunsa bile on binlerce mal ve hizmetin piyasaya arz edildiği ortamda uygulanabilirliği kalmamıştır. MESOB’un tarife tekliflerine onay vermemekte ısrar etmesi endişe verici bir tıkanıklığa sebep olmaktadır."

Esnaf çözüm bekliyor

Cavlak,  Vali Aydın Baruş'un, tıkanan sürecin çözümü için talimat vermesini talep etti. Cavlak, "MESOB, en son 29.07.2016 tarihinde 200 gram yöresel pidenin 1 liraya satılması yönünde rayiçi onaylamıştır. 4 yıllık zaman diliminde hiçbir rayiç onayı vermeyerek esnafı çıkmaza sürüklemiştir. MESOB esnaf ile değil Malatya Büyükşehir Belediye Zabıtası ile birlik olup esnafa dayatmada bulunmaktadır. Kanun koyucu, fiyat tarifeleri yönetmeliği sürecinde birliklerin esnafa karşı tutum alacağını hesap edemediğinden tarife reddi durumunda nasıl bir yol izleneceğine dair bir hüküm getirmemiştir. Getirilen hükümler tarifenin birlik onayı sonrası belediye veya mülki idare amirinin itirazı sonrası komisyon kurulması, komisyonun tarifeyi reddetmesi durumunda ise ilgili esnaf odasının konuyu mahkemeye götürerek mahkemenin tarife talebini değerlendirerek karar vermesi şeklindedir. Buna göre, Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerinin 2. Fıkrasına ek yapılarak “Birlik tarifeyi en fazla 2 defa reddedebilir. Üçüncü defa aynen gelen tarife talebi onaylanarak mülki idare amirine veya ilgili belediyeye sunulur” açıklamasına yer verdi.