Pandemi etkiledi
Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Alparslan Aksoy, kök hücre bağışının kan bağışından farklı olmadığını dile getirerek, vatandaşları kök hücre bağışçısı olmaya davet etti. Aksoy, 218-50 yaş arası sağlıklı her birey, Kızılay çadırı gördüğü her yere kök hücre bağışçısı olmak için beş dakikalarını ayırarak bağışçı olmaları için davet ediyoruz' dedi.
Türkiye’deki toplam kök hücre donör sayısı 750 bin civarında. Pandeminin kök hücre bağışçı sayısını da etkilediğini belirten Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Alparslan Aksoy, "Pandemide nakiller devam etti. Bizde bağış kabul etmeye devam ediyoruz. 18 50 yaş arası sağlıklı her birey, Kızılay çadırı gördüğü her yere kök hücre bağışçısı olmak için beş dakikalarını ayırarak bağışçı olmaları için davet ediyoruz" dedi. Kök hücre nakli lösemi, lenfoma, talasemi gibi pek çok hastalığın tedavisinde çok büyük bir umut. Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Alparslan Aksoy, kök hücre bağışı ile ilgili yaptığı açıklamada, kök hücre bağışının kan bağışından farklı olmadığını dile getirerek, vatandaşları kök hücre bağışçısı olmaya davet etti.
Kök hücre bağışında da düşüş yaşandı
Aksoy, Türkök Kök Hücre Malatya, Gaziantep, Diyarbakır bölgesinde, bağışçı kazanımı, eğitim faaliyetleri, organizasyonlarını yönetmeye çalıştıklarını anlattı. Pandeminin başlamasıyla birlikte kök hücre bağışında da düşüş yaşandığını vurgulayan Aksoy, "Biz bağış kabul etmeye devam ettik. Nakiller devam etti. Bu süreç başladığında 750 bin civarında tür kök kemik iliği bağışçımız bulunmaktaydı. Yine bu süreçte eşleşen bağışçılardan nakiller devam etti. Bölgede ise sadece Malatya'da toplama işlemi yapılmakta. Kök hücre Araştırma Hastanesinde toplanıp, hastaların bulunduğu il veya merkeze sevkiyatı yapılmakta. Bölgede 15 İl'e bakıyorum. Aslında biz halka ulaştığımızda halk bağışçı olmak istiyor. Biz bağışın detaylarını anlatırsak, iki çeşit kök hücre toplama yöntemi var. Biri kemik iliği yöntemi diğeri perperik yöntem. Bugüne kadar tür kökte iki bine kadar nakil yapıldı. Bunların neredeyse yüzde 90'ı perperik yöntem, yani kan verir gibi iki koldan bir cihaza bağlanıyor bir koldan kan ve kök hücre toplanıyor, diğer koldan bağışçıya geri kan veriliyor, işlem kısa süre ve acısız. Kemik iliği bağışçılar, daha az talep etmekte. Bu seçeneği sunuyoruz. Kemik içindeki ameliyat şartlarında, yarım saatlik, maksimum bir saatlik bir operasyonla, kalça kemiğinden kemik iliği toplanıyor ve hastaya nakil ediliyor. Lösemi hastalarında daha çok kullanılıyor. Tanı konulduktan sonra hastanın şifresi çalışılıyor, daha sonra Türkiye'nin bir veri bankası var. Doktor oradan sisteme giriyor, eşleşen bağışçı var mı yok mu? görüyor. Eğer eşleşen bir bağışçı varsa Sağlık Bakanlığı, bunu Kızılay'a bildiriyor, arkadaşlarımız tekrar görüşüp, numune alıyor ve kemik iliği nakli yapılıyor" diye konuştu.
Önemli olan bizim ulaşabilmemiz
Malatya halkının duyarlı olduğunu ifade eden Aksoy, "5-6 yıl önce Türkök Kök Kemik İliği Bankası ilk kurulduğu zaman Malatya'da, LÖSEMİ hastası bir Azra bebeğimiz olmuştu. Nerdeyse bir kaç ay içerisinde, 4-5 bin kişi gelip kök hücre bağışçısı oldu. Normalde biz bu sayıya bir senede ulaşamıyoruz. Burada önemli olan bizim halka ulaşabilmemiz. Bir kişi hayatı boyunca gelir bir kere kemik iliği bankasına kayıt olur, ölene kadar o bankada kalır. 3 ay sonra tekrar kök hücre toplanabiliyor ama bakanlık bir sene o bağışçıyı inaktive ediyor yani tanımlamaya girmiyor. İleride bir hastası olduğunda yine tekrar ondan toplama yapılır, hastasına nakil yapılabiliyor. Kan nasıl tekrar yenileniyorsa kök hücrede vücudumuz tekrar yerine koymakta" şeklinde konuştu.
Kan bağışından farkı yok
Bağış yapmak istiyorum ne yapmam lazım sorusuna yanıt veren Aksoy, "18 50 yaş arasında kronik bir rahatsızlığı olmayan, kanser tanısı almamış, bulaşı hastalığı olmaya kişiler Kızılay'ın olduğu her yerde gelip formu dolduruyorlar, kendilerinden kan örneği alıyoruz. Herhangi bir bulaşıcı rahatsızlığı yoksa bakanlığa gönderiyoruz, maksimum bir hafta on gün içerisinde sisteme kaydoluyor, bir hastayla eşleşiyor mu diye taramaya girmekte. Kan bağışına gelen kişiden ekstradan kanda alınmıyor. Eşleştikten sonra belli bir süreç geçmekte, onda da şanslıyız ilimizdeki Turgut Özal Araştırma Hastanesi'nde yapılmak, başka bir ile hastaneye gitmesine gerek olmamakta. Bağışçılarımız önce komple bir sağlık taramasından geçiyor. Bir nevi hastalığı varsa da öğreniyor. Bağışçıda herhangi bir risk bulunmamaktaysa toplama işlemine geçiliyor. Kök hücre bağışı da kan verme işlemi gibi. Kök hücre bağışının kan bağışından farkı yok. Malatya'da kan bağışı toplama merkezimiz bulunmakta. 18 50 yaş arası sağlıklı her birey, Kızılay çadırı gördüğü her yere kök hücre bağışçısı olmak için beş dakikalarını ayırarak bağışçı olmaları için davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.