Pandemi bitti gibi

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, pandeminin başından beri koronavirüs vaka sayılarında Malatya'da en düşük seviyeye ulaşıldığını açıkladı. Bentli, 'Koronavirüs enfeksiyonu günlük 2-3 vakalara kadar geriledi. Şu anda akciğer tutulumu olup da PCR testi negatif olanlarla birlikte hastanede toplam 7 kişi yatıyor. Yoğun bakımda da 2 kişi yatıyor. Allah'a şükür pandemiye bitti diyoruz' dedi.

Pandemi bitti gibi

Yaklaşık 2,5 yıldır büyük bir özveri ile salgınla mücadele edilen Malatya’da, gelinen son durumu Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, gazetecilere değerlendirdi. Prof. Dr. Bentli, salgının artık bitme noktasına geldiğini belirterek belki de birkaç ay sonra bu hastalığın artık endemi (mevsimsel hastalık) olarak değerlendirilmeye başlanacağını ümit ettiğini söyledi.

Pandemiye bitti diyoruz

Koronavirüs enfeksiyonunun tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de çok çok düştüğünü vurgulayan Bentli, “Günlük 2-3 vakalara kadar geriledi. Biz hiçbir zaman bu sayıya kadar düşmemiştik. Şu anda akciğer tutulumu olup da PCR testi negatif olanlarla birlikte hastanede toplam 7 kişi yatıyor. Yoğun bakımda da 2 kişi yatıyor. Bu hastalarımızdan birisi entübe. Allah’a şükür pandemiye bitti diyoruz. Bundan sonraki süreçte farklı bir varyant yaratmadan bize endemi bir şekle döneceğini düşünüyoruz. Bilim Kurulu’ndaki hocalarımızın da paylaşımı böyle. İnşallah endemi şekle gelecek. İnşallah böyle büyük bir afetle, salgınla karşı karşıya kalmayız. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü resmi olarak Koronavirüs’e bu endemidir diyene kadar, vefat sayısı bitene kadar insanlarımızın hatırlatma dozlarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor” diye konuştu.

Bayramda herhangi bir aksama olmayacak

Prof. Dr. Bentli, Ramazan Bayramı süresince herhangi bir aksama olmadan tedavi hizmetlerini devam eceğini anlatarak, “Tatil boyunca ilk günlerde eğer talep fazlalığı olursa hekim sayımızı artırabiliriz ama şu an için her zaman olduğu gibi hafta sonu nasılsa Yeşil, Sarı, Kırmızı alan ve travmada doktorlarımız tedavi hizmetlerine devam edecekler. İlçelerimizde de bu böyle olacak. Ramazan Bayramı, bir Kurban Bayramı’ndaki gibi yoğun bir şekilde küçük cerrahi işlemlerinin beklendiği bir bayram değil, ama özellikle insanların memleketlerine gidiyor olması trafik kazalarına sebebiyet verebiliyor. Bu güzergâhta çok tehlike olmuyor ama olursa da cerrahlarımız daima hazır. Hem İnönü Üniversitesi’nin hem de Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu konuda irtibata geçilip hastalar paylaşılıyor. Hastaların ağırlığına göre hangi cerrahın hangi hastayı ameliyata alması gerektiğine göre planlamalar yapılarak hastalar paylaştırılıyor. Kırmızı alanda 2 uzman doktorumuz, sarı alanda en az 4 pratisyen hekimimiz, yeşil alanda her vardiyada 3 pratisyen hekimimiz her zamanki gibi çalışmaya devam edecek” şeklinde konuştu. 

Besinleri dikkatli tüketin

Vatandaşları bayram ve bayram sonrası tatlı ve şeker türü besinleri tüketmesi noktasında uyaran Bentli,  “Nasıl ki, iftarda yemeklere birden yüklenince rahatsız oluyorsak aynı şekilde bayram sonrası da özellikle daha fazla tüketilen tatlı ve şeker türü besinlerin daha dikkatli alınması gerekiyor. Çünkü 2 öğünden 3 öğüne çıkacağız. Bazı insanlar sahura kalkmadıkları için tek öğünden 3 öğüne çıkacaklar. Bu konuda daha dikkatli olmalarını, midelerini çok yormamalarını, karbonhidratlı besinleri ziyaretlerde aşırı tüketmemelerini özellikle tavsiye ediyoruz” yorumunda bulundu.