Pancar ekimi artacak
Nişasta bazlı şekerlerin ithalat kotasının yüzde 5'ten 2,5'a indirilmesi pancar şekerine olan ilgiyi arttırdı. Bu kapsamda Malatya Şeker Fabrikası 2019 yılı işlenecek pancar hedefini 500 bin tona çıkardı. Fabrika yeni sezonda hedefine ulaşması halinde yıllık şeker üretiminin ise 60 bin ton civarında olmasını hedefliyor.
EKİM ALANLARI ARTTIRILACAK
Malatya’da 2019-2020 pancar ekim sezonunun 25 Şubat tarihinden sonra başlaması planlanıyor. Bu kapsamda Yazıhan bölgesindeki ekim alanlarının önceki yıla göre kapasitesinin arttırılarak Yazıhan ve Akçadağ ovalarından 30 bin dekar alanda 220 bin ton pancar elde edilmesi beklendiği bildirildi. Bunun yanında Malatya Şeker Fabrikası ekim sahası içinde yer alan Kangal bölgesinden 100 bin ton, Kahramanmaraş bölgesinden 120 bin ton Adıyaman Gölbaşı bölgesinden de 60 bin ton pancar elde edilmesi bekleniyor. Kentte yeni ekim alanları ile birlikte Şeker Fabrikası tarafından şeker üretiminde kullanılan pancarın yüzde 44’lük bölümü ise Malatya bölgesinden sağlanacak.
FABRİKAYA 10 MİLYONLUK YATIRIM
Diğer yandan sezonun sona ermesi ile başlayan Şeker fabrikasındaki yenilenme çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Yapılan 10 Milyon TL’lik revizyon sonrasında fabrikaya giren ham pancar şeker olarak çıkana kadar tamamen otomasyon sistemiyle el değmeden şeker torbalanarak satışa hazır hale getirilecek. Pancarların işlenmek üzere alımlarının ise 1 Eylül tarihinden itibaren başlatılması planlanıyor. Malatya Şeker Fabrikası ekonomimize yan ürünler ile beraber 300 milyon lira civarında değerinde katma değer katacak olan fabrikada toplamda 520 işçi çalışmakta bu sayı mevsimsel olarak 4 aylık alınan işçilerle birlikte 770 kişi istihdam edilecek.