Erken teşhis önemli

Malatya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, '4 Şubat Dünya Kanser Günü' nedeniyle kanserin farkındalığının artırılması ve kanserde erken teşhisin önemini dile getirerek vatandaşların kanser konusunda Aile hekimleriyle birlikte işbirliği içerisinde olmalarını istedi.

Erken teşhis önemli

Kanser konusundaki Malatya’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Recep Bentli, bu konuda aile hekimlerinin kanser konusunda özverili desteklerini beklediklerini söyledi. Aile hekimlerinin doğumdan ölüme kadar o nüfustaki popülasyondaki herkese tüm hastalıklarından, takibinden haberdar olmasından aile hekimlerinin sorumluluğu olduğunu kaydeden Bentli, hasta ve hekim işbirliğinin önemini vurguladı.

12 BİN 300 KİŞİYE KANSER TARAMASI YAPILDI

Bentli, “Kanser taramaları konusunda bakanlığımız bazı hedefler koyuyor. Biz bu hedefleri yakalamaya daha da üzerine çıkmaya çalışıyoruz. Tüm Türkiye'de kanser tarama rakamları istenilen düzeyde değil.  Bu farkındalık oluşturacak yavaş yavaş aile hekimlerimizin halkımızın farkındalığı arttıkça bu oranlar İnşallah yükselecek. 2017 ve 2018 yapılan kanser taramalarında Sağlık Bakanlığımız meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramamızı istiyor, 2017 yılında Toplam 5 bin 882 vaka sadece Sağlık İl Müdürlüğü tarafından taranmışken 2018'de bu rakam 12 bin 300 civarında gerçekleşti. Aile hekimlerinin dışında bu tür taramalar özel hastanelerde ve 2. 3. basamak ve üniversite hastanelerinde de bu taramalar yapılıyor. Bu rakamlılarla beraber 21 bin bayanı 2018 yılı itibariyle taramış bulunuyoruz. Kanser vakalarının tedavilerini de yine aile hekimlerimiz takip ediyor. Aile hekimlerimiz içerisinde bu konuda en yüksek taramayı yapan hekimlerimize teşekkür belgelerini sunduk” dedi.

YILDA 1000 KANSER VAKASI TESPİT EDİLİYOR

Bentli, “Taramalarımızda rahim ağzı kanserinde özellikle simir dediğimiz aile sağlığı ebelerimizin aldığı bir test ile tanımaya çalışıyoruz. Rahim ağzı kanseri Türkiye genelinde yılda 1000 vaka tespit ediliyor. Diğer yandan ülkemizde kalın bağırsak kanserini daha sık görüyoruz. Kanser konusu çok önemli Aile hekimlerimizin burada çok ciddi sorumluluğu var.  Aile hekimlerimiz de bu taramaları zorla yapamıyor,  halkımızın da mutlaka aile hekimlerine kanser taraması için başvurmalarını istiyoruz.  Bu yıl inşallah hedefimiz daha yüksek olacak.  2018 yılında 2017 yılının 2 katına çıktık ama 2019 yılında bu rakamı daha da yükselteceğiz. Taramalarımızda 3 kanseri tarıyoruz ama ülkemizde başka kanserlerde sık görülüyor özellikle akciğer kanseri gibi sigara tüketiminin fazla olmasına bağlı. Türkiye'de Kadınlarda meme kanseri erkeklerde ise akciğer ve kalın bağırsak çok sık görülüyor.  Malatya'da da çok farklı değil” diye konuştu.

2 KETEM YAKINDA FAALİYETE GECEÇEK

Bentli, “Yeşilyurt bölgemizde KETEM'e ait yerimiz var. Bu yıl da 2. KETEM'imizi Battalgazi de açacağız. Şu an yerini hazırlıyoruz İnşallah oraya konuşlandıracağız.  Bu kapsamda hem kadınlara hem de erkeklere çağrımız var,  40 yaş üstü bireylerin bu 3 tür kanser taraması yapması için kendi aile hekimlerine mutlaka başvurmalarını istiyoruz. Aile hekimlerinin de bu konuda hassas olduklarını söylemek istiyorum. Her gelen hastayı geri çevirmeden ya KETEM'e yönlendireceklerdir ya rahim ağzı kanseri için aile sağlığı merkezinde simir alınacak ya da kan kiti verilerek kalın bağırsak kanseri taraması yapılacak.  Tüm halkımızın bu konuda duyarlı olmalarını ve aile sağlığı merkezlerine taramalarını yaptırmaları için başvurmalarını öneriyorum. Ayrıca hafta içinde de sağlık personelimiz tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla halkın yoğun olduğu yerlerde broşürler dağıtılacak, stantlar kurularak bilgi aktarılacak” ifadesinde bulundu.