Müdahale edilsin

Covid-19 salgını sürecinin ekonomik sonuçlarına son zamanlarda piyasalardaki dalgalanmalar ve kur farkının da eklenmesi uzun zamandır zor günler geçiren esnafı daha da zor duruma soktu. Gün boyu siftah yapamadan iş yerlerini kapatıp, akşam eve gitmek zorunda kalan esnaf, zamlara artık müdahale edilmesini istiyor.

Müdahale edilsin

Covid-19 salgını sürecinden olumsuz etkilenen, kapanma ve yasaklardan sonra iş yapmaya başlayan esnafı bu defa döviz kuru ve zamlar vurdu. Döviz kurunun artması, piyasadaki belirsizlik, fiyat istikrarsızlığı esnafı oldukça olumsuz yönde etkilerken, satılan malzemenin yerine ürün koyamayan esnaf, elindeki sermayeyi de eritiyor. Piyasadaki birçok ürünün ya kendisi ya da ham maddesinin dolarla alınması nedeniyle kur farkının da artmasıyla mağdur olan esnaf, bazı günler hiç satış yapmadan işyerini kapatıyor. Zamlara yetişememekten yakınan esnaf, yaşanan ekonomik krizin giderek derinleşmesinin ve TL’nin de döviz karşısında yaşadığı hızlı erime nedeniyle zor günlerden geçiyor. Covid-19 salgını sürecinden sonra toparlanmaya başlayan esnaf, zamların en fazla kendilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Gün boyu siftah yapamadan iş yerlerini kapatıp akşam eve gitmek zorunda kalan esnaf, zamlara artık müdahale edilmesini istiyor.

Küçük esnafın sıkıntısı daha da arttı

Kurun yükselmesi ve zamlardan dolayı esnafın çok zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken esnaflar,  "Daha önce Covid-19 salgınından dolayı esnaf perişandı. Kurun yükselmesi de esnafı tam perişan etti. Özellikle küçük esnafın sıkıntıları çoğaldı. Sattığımız ürünün yerine tekrardan aynı ürünü aynı fiyata yerine koyamıyoruz. Ürünlerin fiyatı her gün artıyor. 100 liraya aldığımız ürünlerin fiyatı şu anda 130-140 liranın üzerine çıktı. Ürünlerimizin fiyatı yaklaşık yüzde 40 oranında arttı. Sistem oturmadığı için şu an herkes biçare bekliyor. Kapanma dönemlerinde 4-5 gün çalışıyorduk ve işlerimiz şu anki durumdan daha iyiydi. En azından fiyat istikrarı vardı. Şu anda fiyat istikrarsızlığı var. Zaten müşterilerimize fiyatların arttığını söyleyince de çoğunluğu gelmiyor. Çünkü müşteriler fiyatları yüksek buluyor. Zaten Covid-19 salgını sürecinde de iş yapamadık, herkes mağdur oldu. Kimden malzeme alsak, ‘zam geldi’ diyor. Fakat bu böyle gitmez. Mutlaka bir yerde patlak verecektir. Her şey pahalandı. İnşallah iyi olur. Artık bir şey de diyemiyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Piyasayı ucuzlatsınlar. Bir an önce yapılan zamların önüne geçilsin" şeklinde konuştular.