Bir zam da kuaförlerden

Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, kozmetik ürünlerine gelen yüzde 300'lük fiyat artışına esnafların dayanamadığını belirterek, 'Kiralarımız yüksek, elektrik, doğalgaz, bunun yanı sıra kozmetik ürünlerinde aşırı artış olduğundan dolayı Ocak ayında zam yapma kararı aldık' dedi.

Bir zam da kuaförlerden

Kozmetik ürünlerine gelen yüzde 300’lük artış sonrası Malatya'da bulunan berber, kuaför ve güzellik salonları 1 Ocak 2022'de geçerli olmak üzere yüzde 30 zam yapma kararı aldı. Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, artan girdi maliyetlerine esnafın dayanacak gücünün kalmadığı için yılbaşından itibaren zamlı tarifeyle çalışacaklarını söyledi.  

Ocak ayında yeni fiyat tarifesi geçerli olacak

Esnafların taleplerinden dolay zam kararı aldıklarını anlatan Toptaş, "Piyasa araştırması sonrasında kozmetik ürünlerimize yüzde 300 üzerinde zam geldiğini görüyoruz. Bazı ürünlerimiz gerçekten aşırı derecede artmış durumda. Meslektaşlarımızda bu fiyat artışlarına artık dayamaz durumda. Kiralarımız yüksek, elektrik, doğalgaz, bunun yanı sıra kozmetik ürünlerinde aşırı artış olduğundan dolayı yaptığımız görüş ve değerlendirmelerle Ocak ayında zam yapma kararı aldık. Bunu da uygulamak için yetkililere hazırlayıp göndereceğiz. Meslektaşlarımız gerçekten bu anlamda büyük sıkıntılar yaşıyor. Pandemi döneminden çıktık birde kış ayı geldi bunun yanı sıra inanın kozmetikçilerde ürün alamıyoruz nakit parayla. Çünkü onlarda "verdiği ürünü ertesi gün yerine koyamadıkları için satmak istemediklerini" söylüyorlar. Daha öncede üretici firmalara söylemiştik bu duruma bir çare bulmaları için. Maalesef bir şey göremiyoruz. Tam tersi fiyatlarda artış var. Bizler berber, kuaför ve güzellik salonları camiası olarak Ocak ayında yeni fiyat tarifemizi çıkartıp meslektaşlarımıza sunacağız" dedi. 

Önlem alınmasa serbest bırakacağız

Kozmetik ürünlere gelen zamların önüne geçilmediği takdirde serbest piyasanın kaçınılmaz olacağını vurgulayan Toptaş, "Şuan yüzde 30'un üzerinde bir zam geleceğini buradan iletmek istiyorum. Zor günler geçiriyoruz, görüyorsunuz. Şimdi alacağımız bir zamda çare değil. Önümüzü de göremiyoruz. Biz Ocak ayında bu fiyatı çıkaracağız ama Ocak ayından belki 2 ay sonra tekrar bir zam almak zorunda kalacağız. Biz ekibimizle bunun önünü nasıl alacağımızı düşünüyoruz. Bu süreç böyle devam ederse meslektaşlarımızı toplayıp fiyatı beklide serbest bırakacağız. Yani biz Ocak ayında meslektaşlarımızla bu zammı uygulayacağız.  Ama 1-2 ay sonra ürünler daha bir şiddetli şekilde arttığı takdirde artık bizde çaresizlikten fiyat çıkaramayacak duruma geleceğiz. Serbest piyasa olacak çünkü onlarda haklılar. Özellikle bayan kuaförlerimizde kozmetik ve diğer girdilerde kalemi çok.  Bizlerde böyle olmasını istemiyoruz İnşallah bu şekilde olmaz. Ama devletimiz buna bir çare bulması lazım. Özellikle Kozmetik ürünlerine bir çare bulunsun çünkü aşırı derecede bir artış var"  diye konuştu