Maske uyarısı

Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, maskeyle ilgili eczanelerin bir sıkıntısı olmadığını ve maskeye ucuz ulaştıklarını söyledi. Sönmez, işportacılarda satılan maskelerin filtre özelliğinin olmadığını ifade ederek, 'Bir peçeteyi de ağzına koysa aynı. Onun için halkımızdan ricam, maskeleri eczanelerden, medikallerden kesinlikle talep etsinler' dedi.

Maske uyarısı

Çin'in Wuhan kentinden başlayan ve Mart ayı içerisinde ülkemizde de görülen Covid-19 ile mücadele devam ediyor. Bu kapsamda virüsün yayılmaması adına dışarıda maske kullanım zorunluluğu bulunuyor. Malatya Eczacılar Odası, maske alan vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak, maskelerin eczanelerden ya da medikallerden alınmasını istendi. Virüsün ülkemizde ilk başladığı günlerde yaşanan maske sıkıntısını gündeme taşıyan Sönmez, "Biz bu süreçte çok mücadele ettik. Özellikle maske konusunu biliyorsunuz mart ve nisan ayında bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Maske yok duruma düştü ve bunun sorumlusu bizler addedildik maalesef. Ama bizlerde maskeleri firmalardan, depolardan alıyoruz ve bulabildiğimiz ölçülerde hastalarımıza iletiyoruz. Maalesef o süreçte bulamadık, bulabildiğimizde 3-4-5 TL'ye bulduk tanesini 5 liraya kadar satış yapmak zorunda kaldık. Bazı eczacılarımız o kadar yüksek fiyata vermek istemedikleri için almadılar, yok çekmek zorunda kaldılar. Evet, bizim işimiz ilaç ama hastalarımız mağdur olmasınlar diye maske işine de el atmak durumda kaldık" diye konuştu.

Zarar ettik ama yılmadık

Maskelerin pahalı olduğu dönemde eczacıların zarar ettiklerini ifade eden Sönmez; "Hem kalitesiz maskeler üretilmeye başladı,  hem de fiyatlar aldı başını gitti. Onunla alakalı sonrasında Cumhurbaşkanımızın açıklamasını yaptığı ve fiyat kararnamesi ile maskeler 1 Liraya düştü. Sonrasında eczacılarımız maalesef 3 TL'ye aldığı maskeyi 1 Liraya satmak zorunda kaldı. Evet zarar ettiler o dönemde. Ama biz yine de yılmadık. Bizim için hasta sağlığı, hastanın ulaşabilirliği çok önemliydi. Onunla alakalı bizler elimizden geleni yaptık" şeklinde konuştu. 

Her maske kaliteli değil

Sönmez, işportacılarda ucuza satılan maskelerin kaliteli ve koruyucu özelliği olmadığına dikkat çekerek, "Maskeler şuan maalesef sokaklarda işportacıların elinde. Bununla alakalı da değinmek istiyorum aslında. Biz o kadar bedeli sokaklardan alınsın diye vermedik. Ve "sağlıksız maskeleri alıp korunuyoruz" diye düşünüyor hastalarımız. Bununla da ilgili şöyle bir açıklama yapayım, maskelerim 3 katlı olması gerekiyor. Katlanabilir, telli olması gerekiyor. Orta kısmında mertbloğu denen bir madde, yüzde 95-99'a kadar filtre özelliğine sahip olmalı. Bu her maskede yok. Bu mertbloğundan dolayı aslında fiyatlar artış oluyor. 'Eczaneden 40-50 liraya alıyorum, sokakta 20 liraya o maskeyi bulabilirim' diyorlar ama o 20 liraya aldığı maskenin hiçbir filtre özelliği yok. Bir peçeteyi de ağzına koysa aynı. Onun için halkımızdan ricam, maskeleri eczanelerden, medikallerden kesinlikle talep etsinler. Çünkü bunlar tıbbi malzeme. Onlarında en iyisini, en doğrusunu eczacı bilir. Filtrasyon özelliği var mı, yok mu? Bunu kimse bilemez. Hastalar bunu ayır edemeyeceği için eczacılarına güvenip onlardan talep etsinler" ifadesini kullandı.