Maliyetler bel büküyor

Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, doğal afetler, ithal edilen tarım ürünleri ve artan maliyetlerin üreticinin belini büktüğünü çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası gibi birçok kuruluşa olan borcunu ödeyemez duruma geldiğini söyledi. Aslantürk, 'Turizmcinin, sanayicinin yardımına yetişen devletimiz sesimizi duyup, sorunlarımıza bir çare bulsun' dedi.

Maliyetler bel büküyor

Malatya’daki ziraat odası başkanları adına açıklamalarda bulunan Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, Türkiye genelinde yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de pandeminin ve kuraklığın izleri devam ettiğini, kuraklıktan tüm çiftçilerin nasibini aldığını ve yüksek miktarda verim kaybı yaşandığını belirtti.

Çiftçinin sesini duyun

Aslantürk, 2020-2021 üretim sezonunun herkes için zorlu, zahmetli, bilhassa pandemiden ve kuraklıktan dolayı bayağı sıkıntılı geçtiğine dikkat çekerek, "Bu sıkıntılara rağmen bizler tarlamızda, bağımızda, bahçemizde, ahırımızda hiç durmadan kâr zarar demeden üretimimize devam ettik. Takdir edersiniz ki tüm dünya ile birlikte ülkemizde de pandeminin ve kuraklığın izleri devam etmektedir. Özellikle kuraklıktan tüm çiftçilerimiz nasibini almış ve yüksek miktarda verim kaybı yaşamıştır. Bunca doğal afet yetmezmiş gibi ürettiği ürünleri de devlet olarak elimizde tuttuğumuz ithalat silahıyla bu sene de çiftçilerimizi vurmuş bulunmaktayız. Bu durumda girdi maliyetleri iki katı artarken ürettiği ürünle girdi maliyetlerini dahi karşılayamayan çiftçilerimizin belini tamamen bükmüştür. Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası gibi birçok kuruluşa borcu olan çiftçilerimiz borcunu ödeyemez duruma getirmiştir. Turizmcinin, sanayicinin ve benzeri meslek gruplarının yardımına yetişen sorumlu bakanlıklar gibi bizimde bağlı bulunduğumuz bakanlığımızın sesimizi duyup, sorunlarımıza bir çare bulmalarını talep ediyoruz. Mesela 2020 yılının Ekim ayında alınan 1 ton taban gübresi 2 bin TL iken, şimdi 4 bin 500 TL civarıdır. Bunun yanında ilaç, tohum, mazot, elektrik gibi masraflarda aynı şekilde artmış bulunmaktadır. Hem gübre, mazot, elektrik gibi maliyetler düşürülerek üreticin yanında olunmalı hem de ülkemizde yetiştirilen ve talebi karşılayan ürünler ithal edilmemeli ve kendi üreticilerimizden alınarak ekonomiye can verilmelidir. Bu sayede dışa bağımlılıkta sona ermiş olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanınızdan da çiftçilerimizin bu sıkıntılarının bir nebze de olsa çözülmesi için gerekli talimatların verilmesini arzu ederiz" şeklinde konuştu.