Malatyalılar sahip çıkmalı

2013 yılından beri yapılmayan Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali'nin 23'üncüsü 17-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya kayısısına tüm Malatyalıların sahip çıkmasını istedi.

Malatyalılar sahip çıkmalı

Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 23’üçüncü Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlediler. Kentteki özel bir otelde düzenlenen toplantıya, Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, daire başkanları ve basın mensupları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatyalıların özlemini duydukları 23. Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali’nin bu yıl 17-21 Temmuz tarihleri arasında düzenleneceğini söyledi. Gürkan, kayısının Malatya ile özdeşleştiğini ifade ederek, “1973 yılından beri kayısı ile ilgili sosyal etkinlikler, kültürel, sanatsal etkinlikler ürünün tanıtılması noktasında pazarlanması noktasında daha değerli hale gelmesi noktasında Malatya’mızın sivil toplum örgütlerinin belediyeler nezdinde olsun veya kanaat önderleri nezdinde olsun bu çalışmalar hep devam etti. Ancak 2013 tarihinden itibaren de yaklaşık 6 yıldan beri de Malatya’da kayısı festivali yapamadık” dedi.

Festivaller şenlik havasında geçiyor

Festivallerin şenlik havasında geçtiğini belirten Gürkan, “Dolayısıyla biz festivalleri değerlendirirken, festivalin anlamının karşılığı şenlik anlamındadır. Biz kayısı şenlikleri yapacağız. Festivalin diğer anlamı da o yörenin insanlarının zamanı gelince coşku ve sevinç içinde idrak ettikleri günlere biz festival deriz. Dolayısıyla Malatya kayısı festivali de Malatya açısında değerli günlerden bir tanesidir. 1973 yılında başlayan kayısı etkinlikleri önceleri kanal boyunda havalı alanlarda dar alanlarda icra edildi ama şehre bir hareket getirmişti. Biz bu dönem yetiştiremedik ama önümüzde ki dönem şenliklerin bir aile bütünlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi, lazım. Bunun Malatya adına yapıyorsak coğrafi işaret bazında değerlendirdiğimizde Baskil’i Gölbaşı’nı ve Elbistan’ı coğrafi işaret kapsamın içinde değerlendiriyorsak, bu coğrafi bölge içericisinde kayısı etkinlikleri ve şenlikleri yapmak gibi bir sorumluluğumuz var. Önümdeki süreçte bütün Malatya’nın ilçelerinin Malatya’nın bu kayısı şenliklerini icra etme noktasında her şey yapılmalı” diye konuştu.

Basın bizim gözümüz kulağımız

Basın mensuplarının, yapılan işlerin tanıtılması ve duyurulması noktasında gerekenleri yapacağına inancının tam olduğunu kaydeden Gürkan, “Basın bizim gözümüz, kulağımız ben basından yapılan işlerin vatandaşa iyi anlatılması noktasında destek bekliyorum. Basının yaşadığı zorlukları biliyorum. Çalışma şartlarını biliyorum. Bunu da sistematik yapı içinde düzenlememiz lazım. Temiz düzgün insanların kenarda kalıp sesi çok çıkan inanların ön plana çıkarılması da doğru değil. Bazen insanların duygu körlüğü olabiliyor. Bu kişi farkında olmadan da olabiliyor. Biz idarecilerde de duygu körlüğü olabilir. Diğer unsurlarda diğer meslek guruplarında da olabilir. Ama biz şehri bütün olarak görüyoruz. Önce kişi yaptığından sorumludur. 3 aydır buradayız. 3 aydır bana sorarsanız biz neler yaptık hakikaten çok güzel şeyler yaptık. Şuan da aldığımız tedbirler Türkiye’de hiçbir yerde uygulanmayan tedbirlerdir. Biz bu zor durumda hakikaten Malatya’nın bir yandan trafiğinin genişletilmesi rahatlatılması noktasında bir yandan yeşilin çoğaltılması noktasında bir yandan da sosyal kültürel anlamındaki belediyecilik etkinliklerinin çoğaltılması noktasında bir yandan da belediye yönetimin hizmete elverişi hale getirilmesi noktasında üretim yapan bir anlayışın hâkim olması için gayret gösteriyoruz” dedi.

Kayısının üretimi Malatyalıyı ilgilendiriyor

Kayısının Malatyalılar için ekonomik aynı zamanda yaşam kültürünün çok önemli bir parçası haline geldiğini ifade eden Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Yaşamın her tarafında her mevsiminde kayısının gelişimi kayısının üretimi Malatyalıyı ilgilendiriyor. Daha önceki yıllarda Malatya üzerine çok değişik toplantılar, seminerler, çalışmalar yürütülmüş tabii bu çalışmalar neticesinde kayısının sorunları tespit edilmiş bunları çözme yönünde bazı adımlar atılmış ama bu adımların yetersiz olduğunu görüyoruz. Çünkü kayısı daha üretim safhasından itibaren yetiştirilmesi, sağlıklı ortamda pazara sunulması ve pazarlamada da ekonomik değerini elde etmesi için çok değişik aşamalarda gayret sarf edilmesi gereken bir husus. Bu anlamda Kayısı Festivali de Malatya Kaysısının tanıtımı, Malatya insanının kültür değerlerinin Türkiye ve dünyaya duyurulması ve aslında Malatya isminin ne anlama geldiğini ifade etme manasında çok önemli bir olaydır” şeklinde konuştu. 

Malatyalılar sahip çıkmalı

Malatya ismine ve Malatya kayısısına tüm Malatyalılar sahip çıkmalıdır diyen Baruş, “Bizler yöneticiler olarak başta tüm vatandaşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, basın mensuplarımız Malatya kayısısının isminin hiçbir şekilde lekelenmemesi, Malatya isminin lekelenmemesi için elimizden gelen gayreti göstermek durumundayız. Onun için buradan ricam lütfen olumsuzlukları değil, Malatya’nın tüm olumlu özelliklerini öne çıkaran Malatya’nın gerçekten bu ülke için ne kadar büyük bir değer taşıdığını ifade etme anlamında faaliyetlerde bulunalım duyurularda bulunalım ve Malatya insanının bu festivale sahip çıkmasını sağlayalım” diye konuştu. Baruş, “Malatya kayısısının Avrupa Birliğinden üçüncü tescil alan coğrafi tescil işareti alan ürünümüz ama bu tescil değerini biz şimdiye kadar çok iyi bir şekilde kullandık diyemeyiz. Onun için burada herkesten ricam, tüm vatandaşlarımızdan, sivil toplum kuruluşlarımızdan ve özellikle medya kuruluşlarımızdan ricam Malatya kayısısı logosunu bütün sitelerinizde, gazetelerinizde kullanmaya gayret edelim. Tüm esnafımızdan ricamız iş yerlerinde bu logoyu kullanmaya gayret edelim ve bu işin ticaretini yapan değerli iş adamlarımız bu logoyu kullanmak Malatyalı olma borcudur bu kayısıya karşı olan borcumuzdur vatandaşımıza karşı olan borcumuzdur. Biz böyle hareket edersek insanların ülkemizin diğer tarafındaki insanların düşüncesindeki imajındaki Malatya’yı da olumlu yönde değiştirmiş oluruz” dedi. 

Festival şehrin her köşesine yayılmalı

Festivalin şehrin her köşesine yayılması gerektiğine dikkat çeken Baruş, “Biz festivalin resmi programını, açılış programını çok önemsemiyoruz. Çünkü biz insanlarla birlikte olduğumuzda bunun değer kazandığına inanıyoruz. İnsanlarla birlikte olmayan, vatandaşların katılımını sağlamayan festivaller, organizasyonlar hiçbir zaman başarılı olamazlar. Onun için bu festivalin değişik aşamadaki etkinliklerini şehir içerisinde gerçekleştirilmesini de önemsiyoruz. Önümüzdeki yıllarda özellikle şehrin değişik mahallelerinde yapılacak etkinliklerle, yarışmalarla, programlarla Malatya insanının bu festivale katılımının en üst düzeyde olmasını sağlamaya çalışmamız lazım diye düşünüyorum. Bu yıl yapılacak etkinliklerde öncelikle bir kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek ve kortej yürüyüşüne tüm Malatyalıların katılımının sağlanması için duyurulması yönünde siz Medya mensuplarımızdan rica ediyoruz. Biz burada ne kadar büyük bir millet olduğumuzu, Malatyalı olmanın ayrıcalık olduğunu Malatya insanın birbirine ne kadar tutkun olduğunu göstermek durumundayız ki bu tüm ulusal medya kuruluşlarında yer alsın bu kortej yürüyüşü. Malatya gerektiğinde tüm değerlerine sahip çıkan bu yönde göğsünü siper eden anlayışta bir kültüre sahip, bu kültür tarihten gelen bir kültür bu eşsiz bir yaşam kültürü bunu tüm dünyaya göstermemiz lazım” şeklinde konuştu. 23. Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivalinde Düzenlenecek Etkinlikler: En iyi yaş kayısı, yaş kayısı yeme, en iyi kayısı ambalaj, kayısı pırtlatma (patik yapma), en iyi vitrin yarışmaları. Uluslararası halk oyunları ekiplerinin gösterileri (halk oyunları ekipleri şehir merkezinde ve ilçelerimizin meydanlarında gösteriler yapacak. Ayrıca bu ekipler Mişmişpark’ta festival boyunca gösterilerini yapacaklar.) Şehrimizin değişik noktalarında müzik ve sanatsal etkinlikler düzenlenecek” şeklinde bilgiler verdi. 

Festivalde sahne alacak sanatçılar 

17 Temmuz Çarşamba: Rafet El Roman
18 Temmuz Perşembe: Malatya Sıra Gecesi (Sürpriz Sanatçılar)
19 Temmuz Cuma: Funda Arar
20 Temmuz Cumartesi: Yusuf Güney
21 Temmuz Pazar: Ümit Besen ve Pamela