Malatya festivale hazırlanıyor

Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince 17-21 Temmuz'da Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali'nin 23'üncüsü gerçekleştirilecek.

Malatya festivale hazırlanıyor

Malatya Valisi Aydın Baruş başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayında kayısı festivali istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıya Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, bazı kurum yetkilileri, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Toplantıda tarım, ticaret ve kayısı ile ilgili faaliyet yürüten kuruluşlardan festivalle ilgili görüş ve öneri alınarak, kayısı ile ilgili sorunlar masaya yatırıldı.

30 yıldır bedel ödeniyor

Toplantının açılışında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kayısının Malatya, Türkiye ve dünya açısından çok önemli bir meyve olduğunu ifade ederek, bu tür etkinliklerle kayısının katma değerini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Gürkan, “Kayısı tescil edilmiş bir ürün olması hasebiyle de önemli bir üründür. Kayısının önündeki engelleri kaldırmak açısından yaptığımız gayretler yeterli değil. Bunları artırmamız lazım. Kayısı ile farklı alanlarda birçok çalışma yapılıyor. Bu noktada sosyal ve kültürel etkinliklere de ağırlık vermemiz gerekiyor. Kayısı festivali bu açıdan önemlidir. Bundan sonra her yıl bunun üzerine taşlar örerek, kalitesini, içeriğini ve işlevini aktif hale getirecek bir kayısı festivali etkinliğinde işletmeye gayret edeceğiz” dedi. Kayısının sahiplenilmesi noktasında öz eleştiride bulunan Gürkan seneler önce kurulan kayısı birlik ile ilgili yapılan yanlışlara değindi. Gürkan, “Hepimizin kendine gelmesi lazım. Bugün Malatya’nın kayısının bu duruma gelmesi Malatya insanının sayesinde olmuştur. Bizim bir kayısı birliğimiz vardı. O dönemde devletimiz çok büyük bir destek veriyordu bu rakam tam 21 milyardır. Bu parayla 5 tane Sümerbank yapılırdı. Bu para gelip birliğe giriyor ama duman olup gidiyor. Burada hepimizin kendini sorgulaması lazım. Bu tip şeyleri takip etmemiz ve üzerine düşmemiz lazım. Bunun bedelini Malatya 30 yıldır ödüyor” diye konuştu.

Malatya ekonomisine ciddi katkı 

Malatya için simge olmuş kayısının, Malatya ekonomisine ciddi katkı sunduğunu ifade eden Vali Aydın Baruş ise, “Bugün Malatya’da yaklaşık 7 milyon 800 bin kayısı ağacı var. Kayısıların kapladığı alan 80 bin 800 hektar civarındaki bu tarım alanlarının yüzde 20’sine tekabül ediyor. Özellikle son 40 yıldır Malatya insanı topraklarının kayısı ile daha fazla değerleneceğine inanarak bu meyve ağacı sayısını yaklaşık 9-10 katına çıkarmış. Bu artış ise halen devam etmektedir. Demek ki Malatya insanı kayısıdan ekonomik değer elde ediyor, bu meyveye sahip çıkıyor ve ailesinin geçimini temin etmek için kayısı üretimine devam ediyor ve edecek. Bugün dünya kayısı ticaretindeki yerimizde Malatya hakikaten dünyada kuru kayısı ticaretinde rakipsiz bir konumda. Ama bu rakipsiz böyle mi devam edecek, etmez. Çünkü bir ürünün ekonomik değeri olduğunu öğrenen başka alanlardaki, başka yerlerdeki, başka ülkelerdeki insanlar da eğer yetiştirebilirler ise bu ürüne önem vermek isteyecek ve sahip çıkmak isteyeceklerdir. Nitekim bugün artık Orta Asya’daki ülkelerde özellikle Türk Cumhuriyetlerinde kayısı üretimine yönlendiğini görüyoruz. Bizim savımız, düşüncemiz Malatya kayısısına rakip olabilecek, bu değerde bu lezzette bir kayısı üretilemez. Bu değeri dünyaya tanıtmamız lazım ki kayısı hak ettiği yere gelsin ve Malatya insanı da kayısıdan beklediği faydayı sağlasın” şeklinde konuştu.
Malatya Kayısısına sahip çıkalım
Baruş, Malatya kayısına hep birlikte sahip çıkılması gerektiğine işaret ederek, “Bugün Malatya kayısısı Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili almış, Türkiye’nin 3. Ürünü ve bu tescile bu belgeye hepimiz sahip çıkmamız lazım. Ticaret ve Sanayi Odamız Malatya kayısısı markasını logolaştırdı ve bu logonun kullanımı için değişik kurumlara yazılar yazdı. Sadece kamu kurumları olarak değil, ticaret yapan tüm iş adamlarımızın, şirketlerimizin Malatya kayısısı logosunu, hatta perakende satış yapan kuru kayısı ticaretçilerinin de bunu mutlaka iş yerlerinde bulundurması ve bunu kullanması gerekir. Eğer bu coğrafi işaret belgesine gerektiği gibi sahip çıkarsak önümüzdeki süreçte Malatya kayısı çok daha verimli, değerli olacağını düşünüyorum” sözlerinde bulundu.