Malatya fay hattı diri bir hat
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Malatya İl Temsilcisi Eren Kuş, Arguvan ve Hekimhan arasından geçen Malatya Fayı'nın diri bir fay hattı olduğunu belirterek, '1 Şubat 2019 tarihinden itibaren büyüklükleri 3 ile 3,9 arasında değişen 15 adet deprem, büyüklükleri 4 ile 4,7 arasında değişen 5 adet deprem meydana gelmiştir. Bu depremler ana deprem olmayıp öncü deprem niteliğindedir' dedi.
Jeoloji Mühendisleri Malatya İl Temsilciliğinde gazetecilere son zamanlarda sıklıkla meydana gelen depremlerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Eren Kuş, Malatya fayı üzerinde ileriki dönemlerde büyüklüğü daha fazla olabilecek depremler meydana gelebileceğini söyledi. Kuş, “Arguvan ve Hekimhan arasından geçen Malatya Fayı diri fay olup bu fay üzerinde 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren büyüklükleri 3 ile 3,9 arasında değişen 15 adet deprem, büyüklükleri 4 ile 4,7 arasında değişen 5 adet deprem meydana gelmiştir. Bu depremler ana deprem olmayıp öncü deprem niteliğindedir. Malatya fayı üzerinde ileriki dönemlerde büyüklüğü daha fazla olabilecek depremler meydana gelebilir. Büyüklüğü 3 ile 4,7 arasında değişen bu depremlerden kaynaklı olarak Hekimhan ve Arguvan da birçok evde hasar meydana gelmiştir. 95 civarında ağır hasarlı olmak üzere yaklaşık 255 evde hasara neden olmuştur. Gerekli önlemler alınmış ve hasarlı evlerdeki aileler çadırlara yerleştirilmiştir” diye konuştu.
Malatya’nın kuzeyi sağlam bir zemine sahip değil
Malatya’nın kuzey kesimin tektonik olaylardan dolayı sağlam bir zemine sahip olmadığını da ifade eden Kuş, “Malatya’yı genel olarak ele aldığımızda Malatya’nın kuzey bölümü çok fazla tektonik olaya maruz kaldığından dolayı sağlam bir zemine sahip değildir. Malatya kuzeyindeki ilçelerin zeminlerinde sıvılaşma ve killi olan bölgelerinde ise şişme olayı ciddi anlamda sıkıntılar yaratabilir. Ayrıca Heyelan riskinin olduğu bölgelerde bulunmaktadır. Ülkemizde deprem bilincini daha üst boyuta getirebilmek için deprem öncesinde, deprem sırasında ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiği, ne tür önlemlerin alınması hususunda gerekli bilgilendirmelerin ve eğitimlerin yapılması gerekmektedir” dedi. Kuş, Belediyelerde Jeoloji kontrol mühendislerinin sayısının arttırılması gerektiği belirterek, “Doğal afetlere karşı daha fazla direnç gösterecek, daha sağlam, daha sağlıklı yapılar yapabilmemiz için Jeoloji Mühendislerine daha fazla gerek duyulduğu gözle görülmektedir. Zeminlerde gerekli emniyetlerin alınması ve zemin tanımlamasının yapılabilmesi için, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi’nde Jeoloji kontrol mühendisleri sayısının arttırılması gerektiği gibi diğer ilçe belediyelerimizde Jeoloji Mühendisliği’nin kontrol mühendisi olarak alınması gerekmektedir. Unutmayalım ki deprem öldürmez sağlam olmayan yapılar öldürür” şeklinde konuştu.