Malatya'da izinsiz kuş uçmuyor!

Yasadışı göçle mücadele için Malatya merkezine kurulan Mobil Göç Noktasında bugüne kadar yapılan 9 bin 571 sorgulamada 151 düzensiz göçmen tespit edildi.

Malatya'da izinsiz kuş uçmuyor!

Yurt genelinde düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştırmak ve işlemleri hızlandırmak amacıyla 19 Temmuz 2023 tarihinde pilot bölge olarak İstanbul’da başlatılan ve 1 Aralık itibariyle Malatya dâhil 25 büyükşehirde faaliyete geçirilen toplam 162 Mobil Göç Noktası uygulaması ile düzensiz göçle mücadele devam ediyor. Bu kapsamda Malatya’daki mobil göç noktasında Aralık ayı itibariyle 9 bin 571 sorgulamada 151 düzensiz göçmen tespit edildi.

Malatya'da izinsiz kuş uçmuyor!

Mobil Göç Noktası nedir?

Düzensiz göçmen olduğundan şüphelenilen yabancıların kontrollerinin kısa süre içerisinde yapılmasını sağlayan "Mobil Göç Noktası" denetim araçlarının sayısı hızla artıyor. Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran ve hızlandıran Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı 162'ye çıkarıldı. İlk etapta İstanbul'un da arasında bulunduğu 5 büyükşehirde hizmet vermeye başlayan Mobil Göç Noktası araçları, 1 Aralık itibariyle diğer 25 büyükşehre de gönderildi. Böylece Mobil Göç Noktası aracı olmayan büyükşehir kalmadı.

162 Ayrı Noktada Görev Yapıyor

Malatya'da izinsiz kuş uçmuyor!

Pilot bölge olarak 19 Temmuz'da İstanbul'da faaliyete başlayan Mobil Göç Noktası uygulaması, çalışmaların başarıya ulaşması neticesinde 4 Ekim'de Ankara, İzmir. Adana ve Bursa'da faaliyete geçmişti. 1 Aralık itibariyle ise geriye kalan 25 büyükşehre mobil göç noktası araçları gönderildi. Böylelikle şu anda 30 büyükşehirde, 162 ayrı noktada Mobil Göç Denetim Araçları, faaliyet gösteriyor. Bu araçlardan 103 tanesi İstanbul’da görev yapıyor. Malatya’da ise 1 adet Mobil Göç Noktası aracı görev yapıyor. Bugüne kadar toplamda 9.571 sorgulama yapıldı. Bu sorgulamalar neticesinde toplam 151 düzensiz göçmen tespit edildi.

Parmak izi alınıyor

Malatya'da izinsiz kuş uçmuyor!Düzensiz göçle mücadele kapsamında yapılan uygulama ve denetimler kapsamında güvenlik güçleri düzensiz göçmen olduğundan şüphelendikleri kişilerin kimliğini kontrol ediyor. Kimliğini ibraz edemeyen yabancılar, gerekli kontrollerin sağlanması amacıyla Mobil Göç Noktan adı verilen denetim araçlarına davet ediliyor. Burada Göç İdaresi Başkanlığı'nın bir Göç Uzmanı ve bir tercümanı görev yapıyor. Göç Uzmanı tarafından yabancının parmak izi alınıyor ve Göç Net veri tabanı üzerinden kimlik sorgulaması yapılıyor. Yasal kalış hakkı olmadığı belirlenen yabancılar hakkında derhal yurt dışı işlemleri başlatılıyor ve söz konusu yabancı şahıslar Geri Gönderme Merkezlerine sevk ediliyor.

Malatya'da izinsiz kuş uçmuyor!

Uygulama faaliyete geçmeden önce durumundan şüphelenilen yabancı, polis merkezi ya da geri gönderme merkezlerine götürüyor ve gerekli kontrolleri burada gerçekleştiriliyordu. Mobil Göç Noktası Denetim Araçları sayesinde yabancıların yasal kalış haklarının olup olmadığı, başka bu yere gitmek zorunda kalmadan, kod noktasın yakınındaki Mobil Göç Noktası Denetim Aracında çok kısa süre içinde tespit edilebiliyor