Mağdur edildik

İnönü Üniversitesi Petrol Analiz Laboratuvarı'nda 4D kadrolu işçi statüsünde çalışan 5 kişi, üniversite yönetiminin laboratuvarın gelirinin olmaması nedeniyle işçilerin ücretlerini ödenemeyeceğini gerekçe göstererek işten çıkarıldığı iddia edildi. İşten çıkarılarak mağdur edildiklerini belirten işçiler, kendileriyle birlikte çalışan diğer personellerin farklı birimlere kaydırıldığını sadece 5 kişinin çıkarılmasının manidar bulduklarını belirterek, yetkililerden yaşadıkları sıkıntıya çözüm bulunmasını talep ettiler.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Mağdur edildik

İnönü Üniversitesi Petrol Analiz Laboratuvarı’nda 4d kadrolu işçi statüsünde çalışan 5 kişi, üniversite yönetiminin,  geçtiğimiz haziran ayında laboratuvarda çıkan yangından sonra laboratuvarın tadilatının yapılamaması,  laboratuvarın gelirinin olmaması nedeniyle işçilerin ücretlerini ödenemeyeceğini gerekçe göstererek işten çıkarıldığı iddia edildi. İşten çıkarılan Kimyager Kübra Akarsu, Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ne göre kasım ayına kadar pandemi sürecinden dolayı işçi çıkarımının yasak olması kararına rağmen üniversite yönetimin kendilerini işten çıkardığını anlattı. 

5 işçinin maaşının yük olması manidar 

Laboratuvarda, 4d kadrolu işçi statüsünde görev yapan 3 kimyager, 1 tekniker ve 1 teknisyen,  laboratuvarın gelirinin olmaması nedeniyle ücretlerin ödenemeyeceği gerekçe gösterilerek üniversite yönetimi tarafından işten çıkartıldı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kimyager Kübra Akarsu, İnönü Üniversitesi Petrol Analiz Laboratuvarı’nda 6 yıldır kimyager olarak çalıştığını 2018 yılı nisan ayında taşeron işçilere 4d kadrosu verilmesiyle birlikte kadroya geçmesine rağmen işten çıkarıldığını ifade etti.  Son 2 yıldır kadrolu işçi olarak çalıştıklarını düşündüklerini söyleyen Akarsu, 18 Eylül itibariyle iş akdinin sonlandırılmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını vurguladı. 13 Haziran'da yaşanan patlamadan sonra laboratuvarın aktif çalışmamaya başlamasının gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıklarını anlatan Akarsu, "Üniversite yönetimi laboratuvarın gelirinin olmamasını ve patlamadan sonra laboratuvarın tadilatının yapılamaması nedeniyle ücretimizin ödenemeyeceğini bu nedenle iş akdimizin sonlandırıldığını bize bildirdi. Gerek Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle kasım ayına kadar pandemi sürecinden dolayı işçi çıkarımının yasak olması gerekse, şu dönemde üniversitenin eleman alması devam ederken buna rağmen çalışan 5 kişinin iş akdinin sonlandırılması son derece üzücü ve mağdur etti.  Kadroya geçiş sürecinde sadece bizler değil hastanede çalışan; hemşire, sekreterler, temizlik ve güvenlik görevlisi personeller bizimle aynı kadroya geçmişken, bunların ücreti de üniversite tarafından ödenirken, sadece biz 5 kişinin maaşının yük olması manidar bir durum. Bizimle birlikte çalışan temizlik personeli, güvenlik görevlilerinin farklı birimlere aktarılabilirken, üniversite de çalışılacağımız bir sürü birim varken, iş akdimiz, çalışılacak yer olmaması gerekçesiyle sonlandırıldı" dedi. 

Görüşme talebimiz kabul edilmedi

Akarsu, 22 çalışanın olduğu laboratuvarda, sadece 5 kişinin iş akdinin sonlandırıldığını söyledi. Akarsu, yaşadıkları mağduriyetle ilgili herhangi bir yetkili ile görüşemediklerini, görüşme talebinin kabul edilmediği aktararak, "Mağduriyetimizin giderilmesini çok istedik. Fakat hukuki yola başvurmamız söylendi. Zaten pandemi sürecinde ekonomik anlamda zor günler geçirmekteyiz. Eşimle birlikte aynı kurumda çalışıyorduk. İkimiz aynı anda işten çıkarılması bizi mağdur ediyor. Yakın zamanda bebek bekliyoruz. Açıkçası bebeğimiz geleceğini merak ediyoruz.  Sadece biz değil. Diğer 3 arkadaşımız da aynı şekilde. Giderlerimiz var. Kiminin evi kira, geçindirmek zorunda oldukları bir aileleri var. Hepimiz mağdur edildik.  Pandemi sürecinde zaten zor bir süreç geçiriyoruz, birde psikolojik anlamda da yıpratıldık. Maddi sıkıntının yanında yaşadığımız bu psikolojik sıkıntı için anlatacak kelime bulamıyorum” şeklinde konuştu.