Kuzey Çevre Yolu'nda sıkıntı yok

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, toplam proje tutarı 837 milyon TL olan Malatya Kuzey Çevreyolu için 2021 Yılı Yatırım Programı'nda10 milyon 371 bin TL ödenek ayrılmasına yönelik, 'Tabi ki 10 milyon Malatya kamuoyunun kabul edeceği bir rakam değil. 10 milyona takılmaya gerek yok. Sadece geçen yıl 85 milyon TL harcandı. Ödenekte sıkıntı yok, rakamın 100 milyon TL'ye ulaşacağını biliyoruz ' dedi.

Kuzey Çevre Yolu'nda sıkıntı yok

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Net Haber Gazetesi'ne Malatya’ya yapılan yatırımlar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Malatya’daki en büyük kamu projesi olan ve toplam proje tutarı 837 milyon TL olan Kuzey Çevreyolu için sadece 10 milyon 371 bin TL ödenek ayrılması eleştirilerine yanıt veren Çalık, bu ödeneği kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, Ulaştırma Bakanı’ndan Kuzey Çevreyolu ile ilgili para sıkıntısı yaşanmayacağının sözünü aldıklarını söyledi. 

768 konut yapılacak

Çalık, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ile birlikte Battalgazi ilçesi Şehit Fevzi Mahallesi'nde incelemelerde bulunduklarını ve mahalle sakinlerinin sorun ve taleplerini yerinde dinlediklerini belirtti. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca 3 bin kişinin yaşadığı Şehit Fevzi Mahallesi'nde riskli yapılar kentsel dönüşümle yenileneceğini anımsatan Çalık, "Deprem döneminde Şehit Fevzi Mahallesi'nde toplamda 400 tane bağımsız bölümüm 44 civarında vatandaşın evleri ağır hasarlıydı. Bu vesileyle bu ağır hasarlı evlerin yapımı yerinde dönüşümü yada TOKİ'nin yaptığı evlere geçişi söz konusuydu. Bu konuda Battalgazi Belediye Başkanımızın bir fikri oldu. Şehit Fevzi Mahallesi'nde mazhar olan bir sorun. Çevre yolu altında kalan vatandaşlarımızın yıllardır bize o bölgeye bakmamız için söylenen cümleleri var. Osman Başkan, Şehit Fevzi Mahallesi'nde bir kentsel dönüşüm düşünülebilir mi dedikten sonra sürecin içerisini Sayın Bakanımızla paylaştık. Şehit Fevzi Mahallesi'nin yüzde 80'ı evlerini boşaltmış durumda. Geriye kalan yüzde 20'siyle geçtiğimiz gün uzun bir toplantı yaptık. Tedirgin oldukları konuları anlatmaya, bürokratlarımızla konuşarak çözmeye gayret ettik. Evleri ağır hasarlı olmayan fakat kentsel dönüşüm alanı içerisinde olan evlerin tek tek, ağaç, çiçek, böcek, ev, duvar ne varsa hepsinin GEDAŞ tarafından tespiti yapılıyor. Ev fiyatları belirlendi.  Onlardan resmi evrak istendi.  Bu belirlenen evlere ödenecek rakamlarla birlikte TOKİ'nin yapacağı evler, zemin artı 5 kat, 768 tane konut yapılacak ve vatandaşlarımız burada çok konforlu mekanlar içerisinde yaşamlarını Allah nasip ederse idame edecekler. Sosyal yaşam merkezlerinden çocuk oyun parklarına, sosyal tesislere kadar birçok alan inşa edilecek. Çok güzel bir yaşam alanı olacak. Ben orayı Şehit Fevzi Mahallesi'ni Yeşilyurt'un Fahri Kayahan'ı olarak nitelendiriyorum. Bu çalışmanın başarıya ulaşacağına olan inancım tam" diye konuştu.

Hiç kimse mağduriyet yaşamayacak

Milletvekili Çalık, Şehit Fevzi Mahallesi'ndeki vatandaşların özellikle TOKİ'nin yaptığı evlerin, fiyatları konusunda endişelerinin olduğunu ifade ederek, "Biz Sayın Bakanımızla yaptığımız görüşmede, depremden dolayı kentsel dönüşüm yapılan yerlerdeki, evlerin fiyatlarını depremzede vatandaşlara uygulanan fiyatlara yakın fiyatlar uygulansın, onlara yakın yapılan indirimler yapılsın istiyoruz. Depremzedelerin evleri yapılırken normal maliyet fiyatlarının yüzde 40 altına satılacak. Bunu da biz hem bakanımızdan hem de Sayın Cumhurbaşkanımızdan geçmişte o bölgede oturmuş bir vatandaş olarak talep edeceğim" şeklinde konuştu.

Bireysel sorunlar var

Şehit Fevzi Mahallesi'ndeki vatandaşların tek bir kuruşunun zayi olmaması için ellerinden gelen tüm desteği bugüne kadar verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceklerini vurgulayan Çalık, "Hiç kimse mağduriyet yaşamayacak. Kafalarındaki sorunları cevaplamak adına Şehit Fevzi Mahallesi'nde bir toplantı yaptık. Bütün soruları tek tek cevaplamaya gayret ettik. Bireysel sorunlar var. Tapu sorunu olanlar var. Genel müdürle konuştuk. Çözülebilecek, en makul hale getirilecektir. İnşallah hiç kimse mağduriyet yaşamadan evlerine kavuşacaklardır. Şehit Fevzi Mahallesi'ndeki vatandaşlarımızın en önemli talebi de, biz aynı komşularımızla komşuluk yapmak istiyoruz. Genel müdürle de konuştuk, istedikleri apartman yada blokta istedikleri gibi bir araya gelip, biz bir araya gelip biz burada oturmak istiyoruz diyebilirler, komşuluklarını hiç bozmadan devam ettirebiliriz. Şehit Fevzi Mahallesi şuan hayalet mahalle konumuna dönmüş vaziyette. İnşallah bittikten sonra Malatya'nın en güzel mahallesi olacak. Şehit Fevzi Mahallesi'nin dönüşümde Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'e, Ak Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci'ye, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürümüze, Çevre Şehircilik Bakanlığımıza, İç İşleri Bakanımıza ve tabiki Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.

Asla kabul edemeyiz

Malatya’daki en büyük kamu projesi olan ve toplam proje tutarı 837 milyon TL olan Kuzey Çevreyolu için sadece 10 milyon 371 bin TL ödenek ayrılması eleştirilerine yanıt veren Çalık, Kuzey Çevre Yolu, yıllardır Malatya'da hepimizin çözüme kavuşmasını istediği bir konu, uzun zamandır devam eden bir proje. Bununla alakalı, yaklaşık 3 ay evvel, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nde bir toplantı yaptık. Acele kamulaştırılma kararı çıkarılmasını istedik. Mahkemeler uzun sürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız mahkeme kararlarının bertaraf edilebilmesi için acele kamulaştırma kararıyla kuzey çevre yolu ciddi bir hız kazandı. Sadece geçen yıl 85 milyon TL harcandı. O dönemde ayrılan bütçe ile harcanan paraya baktığımızda kuzey çevre yolu için en önemli göstergesi olacak. Bu sene kuzey çevre yolu için 10 milyon bütçe ayrıldı. Biz bunu asla kabul edemeyiz. Etme imkanımız yok, kuzey çevre yolunu 10 milyonla bitirme imkanımız olmaz. Bakanımızı aradık, şu cümleyi kullandı; 'o proje bana ait, hiç merak etmesinler, 10 milyon değil inşaat devam ettiği sürece burası mağdur edilmeden kaç lira harcanırsa desteğini vereceğiz.' Tabi ki 10 milyon Malatya kamuoyunun kabul edeceği bir rakam değil. Biliyoruz ki, rakamın 100 milyon TL'ye ulaşacağını. Buranın inşaatın bitimi için sayın bakanımız firma yetkilileriyle görüştü. Şuanda 3 yerde çalışma hızlı şekilde devam ediyor. Kuzey çevre yolunda hiç bir problem yok. 10 milyona takılmaya gerek yok.