Kuruyemişçilerde aşure yoğunluğu

Aşurenin içine ve süslemesinde konulan kuruyemişler için kayısı ve kuruyemişçilerde hareketlilik yaşanıyor. Esnaflar, Muharrem ayı nedeniyle bugünlerde Aşure kazanlarının kaynadığını belirterek, işlerinde bir artışın yaşandığını söylediler.

Kuruyemişçilerde aşure yoğunluğu

Muharrem ayının vazgeçilmez tatlılarından biri olan Aşure için, bugünlerde kuruyemişçilerde yoğunluk yaşanıyor. Normal 10-15 kişilik bir aşurenin kuruyemişlerinin 60 TL’ye alınabileceği belirtilirken, kullanılan çeşit arttıkça bu fiyat 110 TL’ye kadar çıkıyor.

Fiyatlar artmadı

Aşurelik malzemelerin fiyatlarından artmadığını kaydeden Mehmet Mustafa Kaplan, “İşletmede bulunan herhangi bir çerez ürününe şuan zam gelmedi. Sadece nakliyeden kaynaklı bir iki ürünümüz biraz etkilendi. İşletmemizde bulunan ürünler yerli üretimlerdir. Bunlar çiğ badem Adıyaman bademidir, yerli Soyulmuş fındık Giresun fındığıdır,  Tuzsuz fıstığımız da var, tuzsuz fıstığımız Osmaniye’den, üzüm çeşitlerimizde Manisa yöresinden gelmektedir. Bunlar aşure malzemeleridir. Aşureye 11 çeşitte katan, 13 çeşitte katan var. Bunlar dışında lezzet artsın diye farklı ürünler de katanlar var. Örneğin dolmalık fıstık, susam,  hurma koyanlar var herkes kendi damak zevkine, eski geleneğine göreneğine göre bazı şeyleri ekliyor ya da bazı şeyleri ise çıkarıyorlar. Herkes gücünün yettiği şekilde azar azar alıyor. Genellikle 10 çeşide tamamlamaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Taze olmasına dikkat edin 

Aşure için alınan malzemelerin tazeliği için uyarılarda bulunan Kaplan, “ Muharrem aylarının sonlarına yaklaştık ve artık aşure kazanları kaynamak üzere. Aşure için ben ve bütün çerezci arkadaşlarımda çerez hazırlıkları da başladı. Aşurenin içerisine bırakılacak malzemelerin tamamını çerezci arkadaşlarımızda bulunabilir. Burada vatandaşların, çerez alırken çerezin taze olmasına dikkat etmeleri gerektiğidir. Taze ürünler aşurenin lezzetini bozmaz ve istediğiniz tadı almanızı sağlar. Vatandaşlarımız aşure alırken bizlere ne almaları konusunda destek isterler. Bizde vatandaşların hangi ürünün aşure içerisine bırakılması konusunda onlara yardımcı oluruz. Normalde 12-13 parça malzeme giriyor ama bu malzeme sayısı arttırılabilir. Bol malzemeli aşure her zaman daha kaliteli ve daha iyi. Aşure malzemelerinin içinde Fındığı, Antep Fıstığı, Bademi, İnciri, Kuru Kayısısı, bol bol olması lazım. Üzerine bir de nar koyanlar var öyle de güzel oluyor. İnsanlar, aşure malzemelerini tanıdıkları yerden alsınlar. Paket almasınlar. Paket ürünlere ellerindekileri bitirmek için hep kötülerini doldururlar. O yüzden ben açık almalarını daha çok öneririm. Mümkün olduğunca tadına baksınlar. 1 lira, 2 lira pahalı olsun önemli değil mutlaka iyisini alsınlar. Tadına, kokusuna bakınca bir ürünün kalitesi anlaşılıyor” şeklinde konuştu.