Küçük esnaf bitme noktasında

Malatya'da yaklaşık 20 yıldır hububat işleri ile uğraşan İsmail Evren, son zamanlarda esnafın iş yapamadığını dile getirerek, küçük esnafın artık bitme noktasında olduğunu söyledi.

Küçük esnaf bitme noktasında

Malatya Eski Arasa esnafı, bu yıl ki mahsul ve satışların düşük olduğundan dert yanıyor. Bu yıl hava değişikliği hasat oranlarını etkilediğini kaydeden Esnaf İsmail Evren, "Fiyatlarımız aşağı yukarı 3 aydır değişmedi. Pat pat mısır 6 TL, Kırmızı mercimek 6 TL, bulgur en düşük fiyattan satan benim 3,5 TL, haşhaşlar var 25 TL, fasulye 10-12 TL,  nohutlarımız 7,5- 10 TL arasında satılıyor. Bu sene mahsul istenilen düzeyde değil. Bunun sebebi mevsim değişikliği, yağmurların yoğunluğundan dolayı ekimlerde düşmeler meydana geldi. Fiyatlar geçen yıla göre ikiye katladı. 5TL'ye satılan ürün bu sene 10 TL'ye satılıyor. Bunun sebebi ise, ekonominin dışarıdan darbe yemesi, paranın değerinin düşmesi. Vatandaş yok diyor. Devlet vatandaşı fazla besledi, vatandaşta tembelliğe alıştı. Yani köydeki köylü çalışmıyor. Bir işçiyi tutmak, çalıştırmak için yalvarsan gelmiyor. Demek ki adamların beklentileri var. Şimdi ağlayanlar boşuna ağlıyor. Köyde ağlayanın bir şeyi yoktu, burada altında arabası var. Sitem ediyor devlete, 'Param yok diyor' cebinde son model telefon var. Hanımı doğuruyor para alıyor, Babasına bakıyor para alıyor" dedi.

Hareketlilik esnafın dengesini bozdu

Son zamanlarda küçük esnafların bitme noktasına geldiğini aktaran Evren, "Esnaf son şu 4 ayda ne yaptığımızı inan ki bizlerde bilemiyoruz. Ben toptancıdan alıyorum 5 liraya, bu ürünü bitiriyorum haftaya geliyorum aynı ürüne 6 lira istiyor. Hareketlilik esnafın dengesini bozdu, dengeyi bulamıyoruz. Büyük esnaf, küçük esnaf kadar sıkıntılı değildir. Ama küçük esnaf dediğim gibi son aylarda bayağı bir sıkıntı içerisinde" şeklinde konuştu.

Küçük esnaftan alışveriş yapın

Marketlerde satılan bakliyat ve hububat ürünlerine değinen Evren, “Marketler bizim gibi olmaz. Biz tek elden yerli ürün satarız, marketler 81 vilayetin ürününü toplar bir yerde harman eder, karıştırır. Biri pişer, biri pişmez, birisi bayat, birisi küflü. Onu dezenfekte eder ilaçlar. 10 sene kalsa o ürüne güve girmez. Bizimkini götürse hemen bir ay içerisinde güvelenir. Çürük bir elmayı ele alalım, çürük elma doğal olan elmadır. Güve girer ama ilaçlanmış, ilaçlarla yoğrulmuş bir elma hiç kurtlanmaz. Onun için bizim ürünlerimiz market ürünlerinden daha doğaldır. Malatya'ya bakın her bir caddede, her bir sokakta market var. Esnaf olarak o marketlerle yarışamaz duruma geldik. Bizim müşterilerimize tavsiyemiz alış verişlerini küçük esnaftan yana yapmaları" ifadelerine yer verdi.