Kırmızıya ramak kaldı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın açıkladığı illerde 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayısı haritasında Malatya 100 binde 92,66 vakaya sahip il oldu. Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, 'Dikkat edilmediği taktirde vaka haritasında kırımızı değerler görülür bununla birlikte kısıtlamalar yeniden gelebilir' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kırmızıya ramak kaldı

1 Mart tarihi itibariyle kontrollü normalleşmeye adım atılırken, haftalık vaka sayılarına oranla sarı olarak orta riskli şehirlerarasında yer alan Malatya'da geçen haftaya oranla vaka sayısı yüzde yüz artmasıyla turuncu kategoriye geçti.  Korona virüslü hasta sayısının daha da artması durumunda Malatya kırmızı kategorili iller arasına girecek.

Hastaneye başvuru sayısı arttı

Artışın hızına dikkat çeken Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, yüz bin nüfusa düşen vaka sayılarında Malatya'nın 42-43-56'dan, 92, 66'ları bulan rakamlara ulaştığını belirterek, "Yüz bin nüfusta haftalık vaka sayısı. Buda demek oluyor ki, biz artık turuncu renkteyiz. Tabi ki vaka sayısının artışını mutasyona bağlıyoruz. Özellikle takip ettiğimiz hastalarımızın, temaslı insanlarımızın pozitifli bir hastaya temaslı testlerinde Şubat'ta pozitif oranımız yüzde 20'lerdeyken, şuan yüzde 55-60'lara çıktı. Yine covid polikliniklerine başvuran hasta sayısı da şuan iki katına çıkmış durumda. Yani semptomu olup da herhangi bir temas öyküsü olmayan insanlarda 'ben covid miyim' diyerek covid polikliniklerine başvuruda bulunanlar çoğalıyor. Buralara da başvurular arttı" diye konuştu. Aşıdan bile önemli olan maske ve mesafe kurallarına uyulması gerektiğini hatırlatan Bentli, "Bizim vatandaşlardan tek isteğimiz, aşıdan bile daha koruyucu olan bu maske ve mesafe kuralına uymamız. Kapalı ortamlarda lütfen dikkat edelim. Mevcut varyant virüsün bulaşıcılığının artması nedeniyle kapalı ortamda çok kısa süreliğine maskeyi çıkarttığınızda bile maalesef bulaş olabildiğini hastalarımızın öykülerinden alabiliyoruz" şeklinde konuştu. 

130 bin aşı yaptık 

Diğer illere göre Malatya'da daha hızlı aşılama yapıldığına dikkat çeken Bentli, "Şuana kadar 130 bin aşı yaptık ve 47 bin kişiye yıkın vatandaşımızda ikinci doz aşısını yaptırdı. Toplumun yüzde 5'inden fazlasını aşıyla bağışıklamış olduk.  Yüzde 10'a yakın bir vatandaşımızda pozitif test ettiğimiz için bu kesimde de bir bağışıklık olmuş oldu. Ama TÜİK'in yaptığı antikor taramalarında bizim oranlarımız yüzde 20-25 görünüyordu Bu aşılamalarla ve yeni vakalarla birlikte yüzde 30-35'lere ulaştık diye düşünüyorum. Vaka sayısının artışı bizi hala ürkütüyor. Sadece bu bağışıklığın yetmediğini gösteriyor. Bu yüzde 65 olmadıkça maalesef vaka sayılarının düşmesini beklemiyoruz" dedi.  

Kırmızı tehlike  

Bentli, artan vaka oranlarına vurgu yaparak, "Önümüzdeki günlerde tekrar bakanlar kurulu farklı kararlar alırsa, önümüzdeki hafta itibariyle bu rakamlarla kırımızı bir il olacağımızı da vatandaşlarımızın iyi bilmesini istiyorum. Kırmızı olduğumuz zaman maalesef kafeterya ve lokantalarımız kapanıyor, okullarda yüz yüze eğitim belirli sınıflar dışında duruyor. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları tekrar başlıyor. Bu nedenle lütfen biraz daha dişimizi sıkalım, sabredelim. Şuana kadar yaptığımız bu sabrın sonucunu daha güzel alalım ve inşallah sonbahara tamamen veya tama yakın bir normalleşmeyle hayatımıza devam edelim. Bu vaka oranları yoğun bakım vaka yatan hasta oranlarına çok yansımadı ama 15 gün sonra bu oranlar daha çok belli olur" ifadelerini kullandı. Haber-Foto: Nevzat Kanar