Kiraz hasadı başladı

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde kiraz üreticileri hasada başladı. İlçede üretimi yapılan, aroması, kalibresi ve kendine özgü tadı ile Türkiye'de kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olan 'dalbastı kirazında' bu yıl yaşanan yaklaşık yüzde 25'lik rekolte artışı, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Kiraz hasadı başladı

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde kendine özgü tadı ve aromasından dolayı "dalbastı" diye adlandırılan kirazının hasadına başlandı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu sezon tahmini kiraz rekoltesinin yaklaşık bin ton olduğunu söyledi.

Tahmini rekolte bin ton

Solmaz, hasat döneminin yeni başladığını hafta sonuna kadar hasada tam olarak başlayacaklarının belirterek, " Şuanda toplamaya başladı. Topluyorlar fakat bizim orijinal kirazımız, iç kısmı kırmızılaşmaz, siyaha yakın olmazsa gerçek aromasını vermiyor. İnşallah rekolte olarak da iyi. Geçen yıl yaklaşık 800 tondu. Bu yıl bin ton civarı bekliyoruz. Bu yıl bir ihracatçı geldi. Yaklaşık 10 bahçeye gidip numune aldık. İnşallah Cuma günü numuneler temiz çıkarsa, 600-700 ton civarı kiraz almayı düşünüyorlar. Tamamen ihracat edilecek.  Şuanda kirazımıza talep var. İhracat olduğunda fiyat daha da yukarı çıkacak. Şuanda 10 lira civarında üreticiden almaktalar. İhracatçılar geldiğinde daha da yukarı çıkar diye düşünüyoruz" dedi.

Üreticinin kirazdan yüzü gülecek

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Solmaz, halde 4 liraya satılan kirazların Yeşilyurt Dalbastı Kirazı olmadığını, Tokat Kirazı olduğunu vurguladı. Solmaz, "Dalbastı kirazının bu sezon kalite olarak çok iyi olduğunu anlatarak, "Bu yıl dolu düşmedi. Yağışlar zamanında yağdığı için kaliteyi istenen düzeye çıkarttı. Bu da üreticiye olumlu yansıdı. İnşallah beklediğimiz ihracatçı gelirse, çiftçinin bu yıl kirazdan yüzü güleceğini beklemekteyiz. Devletimiz için tarlada çalışıyoruz, üretmeye devam edeceğiz" diye konuştu.