Kayısı fidanına talep arttı
Sonbahar mevsimi fidan dikiminin başladığını söyleyen Malatya Fidancılar Kooperatif Başkanı Abuzer Yumrutepe, Malatya'ya bir milyon kayısı fidanı dikmek istediklerini söyledi. Yumrutepe, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kayısı alımı yapmasıyla birlikte kayısı fidanlarına talebin arttığını belirterek, 'Geçmişte Malatya'da kayısılarımız para etmediği için ağaçlar kesildi. Malatya'da bir dönüş oldu. Üretici tekrar kayısı dikmeye başladı. Buda inşallah Malatya için bir gelir kaynağı olur' dedi.
Malatya Fidancılar Kooperatif Başkanı Abuzer Yumrutepe, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yumrutepe, Güz fidan dikiminin başladığını hatırlatarak, TMO'nun kayısı alımı yapmasıyla birlikte kayısı fidanlarına talebin arttığını belirtti.
TMO'nun kayısı alımı etkiledi
Güz fidan dikiminin Kasım ayının ortalarına doğru başladığını ifade eden Yumrutepe, şimdiden fidanlara yoğun bir talebin olduğunu kaydetti. Malatya kayısı diyarı olduğundan kayısı fidanına talebin oldukça fazla olduğunu vurgulayan Yumrutepe, Malatya fidan satışlarında kayısı ön plana çıkıyor. Kayısı gelir kaynağımız olmasına rağmen bazı noktalarda önemsemiyoruz. TMO'nun kayısı alımı yapmasıyla birlikte kayısı fidanlarına talep arttı. Fidanlara talep fazla olmasına rağmen fiyatlarda bir artışa gitmedik. Kooperatif olarak böyle bir karar aldık. Belirli bir fiyat çıkardık, ne köylü üzülsün ne de biz üzülelim. Herkes bir ekmek parası evine götürsün. Fakat Malatya'da fidan dediğimiz zaman akla kayısı gelir. Diğer meyve fidanları ikinci plandadır. Şuanda zaten fazla bir talep görünmüyor. Malatya'nın kapasitesi budur. Toptan perakende şekilde satışlarımız devam ediyor. İşlerimiz fena değil" diye konuştu.
Malatya'da kayısıya bir dönüş var
Geçmiş yıllarda Malatya kayısısının para etmediği için kayısı ağaçlarının kesildiğini anımsatarak, "Karşılığını almadığımız için mecbur kestik. Malatya'da bir dönüş oldu. Üretici tekrar kayısı dikmeye başladı. Buda inşallah Malatya için bir gelir kaynağı olur. Geçen yıl kayısı fidanlarını 15 TL'den satıyorduk, bu sene aynı fiyattan satışa çıkardık. Biz, Malatya'nın kayısı fidanına cevap verebilecek güçteyiz. Yani ne yapıyoruz, Malatya'mız ne kadar fidan dikebilir, her sene bir milyon fidan dikebilir, bizde kendimize ona göre hazırlıyoruz. Kooperatif olarak Malatya'da bir milyon fidan dikmeyi hedefliyoruz. Bunu üyelerimiz ve Tarım İl Müdürlüğü ile istişare ettik. Gelecek yıllar bu sayıyı artırabiliriz. Sebebi şu; Devletimiz kayısı piyasasına el attığı için kayısı piyasası canlı oldu. Köylümüzde para olması bizlere, Malatya'ya yansır" ifadesini kullandı. Yumrutepe, yetkililerin, geçmişte kendilerini boş verdiklerini 12 senedir yer talebinde bulunduklarını Selahattin Başkan'ın bu sene kendilerini gündeme alarak yer tahsis ettiği için teşekkür etti.