Kayısı araştırma komisyonu kurulmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya'ya kayısısının sorunlarıyla ilgili bir araştırma komisyonunun kurulması gerektiğine belirterek, 'Komisyonun kurulmasını mecliste oya sunacağız. Malatya milletvekilleri başta olmak üzere herkese çağrım bu araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermeleridir' dedi.

Kayısı araştırma komisyonu kurulmalı

CHP Malatya İl Teşkilatı'nda basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, hem Malatya hem de Türkiye gündemine ilişkin konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin borcuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ağbaba, her başkanın farklı bir rakam söylediğini belirterek, “Mevcut borcun 1 milyar 778 milyon TL (1 katrilyon 778 trilyon lira) olduğu açıklandı. Önceki dönem belediye başkanı ise kendisinin 801 milyon borçla devir yaptığını söyledi. 9 Mayıs 2018'de yapılan meclis toplantısında Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 509 milyon borçlu olduğu açıklandı. 3 ayrı başkanın 3 ayrı borç açıklaması Malatya'nın kimlerle, nasıl yönetildiğinin göstergesidir. 1 katrilyon 778 trilyon lira borç nasıl oldu? Malatya'ya bu borçlarla hangi yatırımlar yapıldı? Bizde merak ediyoruz. Ayrıca yeni belediye başkanı Gürkan'da bu borcu eleştiriyor. Sanki CHP belediyeyi yönettik, senin partinin belediyesi, bu borçları da merak ediyoruz. Meclis üyelerimiz bununla ilgili önerge verdiler. Bu bağışlar hangi vakıf, dernek, kurumlara yapıldı onları da incelemeye devam edeceğiz. Bu borçlarla sen çevreyolu mu yaptın? Malatya'daki trafiği mi çözdün? Alt geçit mi yaptın? Malatya'nın sulama suyu problemini mi çözdün? Ne yaptın Allah aşkına biz merak ediyoruz. Ayrıca, maalesef şirketlerde denetlenemiyor. Hep söylüyoruz; 'belediyede yolsuzluk var' diyoruz. Cevap veren yok. Buradan en fazla biz söylememize rağmen herhalde sesimizi çok duyuramıyoruz. Birde biz söyleyince açıklama yapıyorlar. Buradan bütün Malatya'ya çağrımızdır; büyükşehir belediye meclis üyelerimizde tekrar o çağrıyı mecliste yapacaklardır. Kime borçlandıysan, bu paraları nereye harcadıysan Malatya halkına hesap vermelisin. Bu görev bugün Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a düşmektedir. Selahattin Gürkan bu rakamları Malatya kamuoyu ile paylaşmalıdır. Bu parayı nereye borçlandın kamuoyunun bilmeye hakkı var” diye konuştu.

Hasar tespitleri biran önce bitirilmeli

Kayısıyla ilgili de konuşan Ağbaba, “Dolu, don, kar Malatya birçok afet yaşıyor. Şuanda da başta Akçadağ olmak üzere Yeşilyurt, Arguvan, Arapgir, Darende, Doğanşehir, Hekimhan, Kuluncak ilçelerinde tomurcuk evresinde Yazıhan, Kale, Battalgazi, Doğanyol, Pütürge ilçelerinde çiçek ve küçük meyve veren kayısı ağaçlarının soğuk havanın etkisiyle zarar gördüğü ifade edilmektedir. 11 Nisan'da Hekimhan'da, 14 Nisan'da Doğanşehir, Akçadağ, Pütürge ve Kale'de meydana gelen ceviz büyüklüğündeki dolu üreticiyi perişan etti. Son olarak 20-21 Nisan tarihlerinde Hekimhan, Kuluncak, Doğanşehir, Darende'de kayısı üreticileri bu kez kar yağışından etkilendi. Tomurcuk ve çiçek halindeki kayısı kar üzerindeyken doluyla karşı karşıya kaldı. Üreticilerin zararının büyük olduğunu, bir yıllık emeklerinin soğuk havanın etkisiyle yok olduğunu hep beraber biliyor, görüyoruz. TARSİM tarafından yapılan açıklamada, 7 bin 500 hasar ihbarının olduğunu söylendi. Hasar tespitleri biran önce bitmeli, üreticilerin zararları karşılanmalıdır” dedi. Kayısı sorunlarıyla ilgili bir araştırma komisyonunun kurulması gerektiğini ifade eden Ağbaba, “Komisyonun kurulmasını mecliste oya sunacağız. Malatya milletvekilleri başta olmak üzere herkese çağrım; bu araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermeleridir. Eğer destek verirlerse hiç olmazsa, Malatya'nın kayısısının yaşamış olduğu problem en başta hasat aşamasından, ihracata kadar neler yaşıyor bunlar ortaya çıkmış olur. Hiç olmazsa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme gelmiş olur. Birçok tarım ürünüyle ilgili komisyon kuruldu. Üzüm ve fındık ile ilgili kuruldu. AKP Malatya Milletvekilleri ve MHP Malatya Milletvekiline çağrımdır; bu araştırma komisyonuna kendileri de imza versinler. Önümüzdeki hafta gündeme getireceğiz. Bakalım Malatya'nın kayısısını kim savunuyor, kim savunmuyor Malatyalılarda hep beraber görecekler” diye konuştu.