Katılım neden az?

Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt Kaymakamlığı ve İstanbul Yeşilyurtlular Dernek Başkanlığı tarafından organize edilen 25'inci Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivali'nin açılışı gerçekleştirildi. AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, festivale katılımın düşük olduğuna dikkat çekerek, 'Burada hemşerilerimizin olmaması, esasında hemşerilerimizin suçu değil, bizlerin suçu. Organizasyonu demek ki daha farklı yapmak, daha geniş kesimlerle istişare etmemiz lazım. Festivaller laf olsun diye yapılamaz' dedi.

Katılım neden az?

Doğa ile tarihin bir arada yaşandığı, eşsiz güzellikleri içinde barındıran Yeşilyurt İlçesi, her yıl olduğu gibi 25’inci Kiraz, Kültür ve Spor Festivaliyle farklı bir yapıya büründü. Çırmıhtı Ahmet Atılgan Parkı önünde çalınan davullar, çekilen halaylar ve mehteran takımının özel gösterisiyle başlayan festivalin açılışında konuşan İstanbul Yeşilyurtlular Dernek Başkanı Mehmet Zeki Akıncı, kiraz festivali sürekliliğinin Yeşilyurt’u şenlendirdiğini belirterek, “Para kazandırıyor, bir hizmeti sunuyor. Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Burayı büyüterek geniş bir spor alanı haline getirdi. Spor salonunun tamiratını yaptı. Gençleri spora alıştırıyor. Spora alışması demek kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak demek. Gençler burada yok onları alıştırmak lazım burada bulundurmalarını sağlamamız lazım. Bundan sonra buraya fazlasıyla ilgi duyacaklar. Yaptığımız hizmetler sürekli devam etmektedir. Bizim amacımız Malatya’da Yeşilyurt’ta bir birliktelik sağlamak. Şehrimizi kalkındırma ve insanların yüzlerinin gülmesine vesile olmaktır. Gençleri uyuşturucudan sigardan kurtaralım spora alıştıralım” dedi.

Alanı dolduramıyoruz 

Daha sonra söz alan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, 25’inci Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivalini gerçekleştirmenin onurunu yaşadıklarını dile getirerek, “Bu organizasyonu devam ettireli çeyrek asır oldu. Bizde 2014 yılında devraldık her yıl geliştirerek, daha da ilerleterek bugünkü seviyeye getirdik. Alanı dolduramıyoruz. Bu bir gönül işi isteyen elbet gelir kimseye dayatamıyoruz. Bizim amacımız Yeşilyurt’umuzun kirazını, doğal ve tarihi güzelliklerini bütün dünyaya tanıtımını gerçekleştirmek ve bu anlamda başarılı olduğumuza inanıyorum. Hemşerilerimiz sahiplendi. Yılda bir toplum nazarında kiraz festivaliyle bir beklenti oluştu. Bizlerde bu beklentiden dolayı her yıl geleneksel hale getirdik” diye konuştu.

Fazla bir beklentimiz yok

Bu yıl festival kapsamını biraz daha genişlettiklerini ifade eden Çınar, “Farklı bölgelerde etkinlikler gerçekleştirdik. Buraya gelemeyecek hemşerilerimizin etkinliklerden istifade edebilmelerini sağladık. Önemli olan tanıtım, birlikteliğin ve kardeşlik ortamını sağlamak. Fazla büyük bir beklentimiz yok. Amacımız güreş müsabakasıyla gençlerimizi güreş sporuna yönlendirmek. Ata sporumuz olan güreşi biraz daha önemsetmek. Müsabakaya katılan gençlerimize küçük bir hediye verip, desteklemek. Aynı şekilde en güzel kiraz ve kiraz bahçesi yarışmalarında üreticilerimize daha iyi şartlarda kiraz yetiştirmelerine imkan vermek ve olanak sağlamak” şeklinde konuştu.

Biz de görev aldık

Yeşilyurt kirazının ülkemizin en güzel, en özellikli, en üstün lezzetlerinden biri olduğuna dikkat çeken Yeşilyurt Kaymakamı Turgay Gülenç ise, “Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt Kaymakamlığı ve İstanbul Yeşilyurtlular Dernek Başkanlığı tarafından organize edilen festivalde biz kaymakamlık olarak, koordinasyon ve işbirliği noktasında görev aldık. Özellikle belediyemizin finansal açıdan Yeşilyurt Belediyesi ve İstanbul Yeşilyurtlular Derneğinin çok önemli katkıları var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Millet olabilmenin en önemlisi hepimizin bildiği gibi bir arada olabilmek, zorlukları hep beraber aşabilmek. Birlik beraberlik olduğu zaman yapamayacağımız hiçbir engel yok” dedi. Festivalleri önemsediklerini söyleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “Yeşilyurt'umuz bunu hakikaten çok güzel yapıyor. Festival, kortej yürüyüşü ile başladı. Hakikaten çok yoğun kalabalıkla gerçekleşti. Vatandaşlara da kiraz dağıtıldı ve haklında bu işin içerisine katılım sağlanıp güzel bir organizasyon yapıldı. Bugün burada festivalin resmi açılışını yapıyoruz. 'En güzel bahçe ve en güzel kiraz' yarışmalarında ödül alanlara ödülleri verildi.  Malatya'mız tarihi bir coğrafyadır. Bu coğrafyada çok değişik medeniyetler, uygarlıklar ve kültürler yaşamıştır. Biz o kültürlerin mirasçıları olarak, bu topraklarda sorumluluğumuz var. Yeşilyurt'tun dal bastı kirazının önemli olduğunu, hatta rahmetli Özal döneminde uçaklarla İngiltere'ye ihraç edildiğini de biliyoruz” diye konuştu.

Ülkemiz gelişiyor 

AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı ise, Yeşilyurt Belediye’sinin hiç durmadan, aksaklık vermeden, sürekli hizmet anlayışı ile çalışmalarına devam ettiğini kaydederek, “Başkanımız, yerelde yapması gereken çalışmaları ve kültürel anlamdaki gayretleri göz dolduruyor. AK Parti Belediyeciliğinin ne olduğunu örnek bir şekilde sergiliyor. Ülkemiz gelişiyor, değişiyor ve büyüyor. Mücadelesini de en büyük şekilde sürdürüyor. Allah'ın izni ile beraber vatanımız, ezanımız, birlikteliğimizi önceleyerek, her anlamda yapılması gereken ne varsa ülkemiz, memleketimiz için yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Laf olsun diye yapılamaz

Festivallerin yapılması önemli olduğunu aktaran AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise, sürdürülebilmesinin daha önemli olduğunu vurguladı. Tüfenkçi, “Yeşilyurt Kiraz festivali de Türkiye'de de sayılı festivaller arasında yerini alıyor. Burada hemşerilerimizin olmaması, esasında hemşerilerimizin suçu değil, bizlerin suçu. Organizasyonu demek ki daha farklı yapmak, daha geniş kesimlerle istişare etmemiz lazım. Başkanımız Zeki ağabeyimiz İstanbul'daki Yeşilyurtluları buraya zorla getirebilmeliydi, Yeşilyurt Belediye Başkanımız daha geniş kesimlerle istişare etmeli. Örneğin burada protokol konuşmaları yapıyoruz, kiraz üreticilerinin temsilcileri ziraat odası başkanına söz vermezsek veya muhtarlarımız katmazsak, buradaki aksaklıkları Yeşilyurtlu hemşerilerimizde değil, kendimiz de görmemiz gerekir diye düşünüyorum. Yeşilyurt gelişen sevdamız. Kadim Yeşilyurt'tan çıkan bu festival, Malatya'nın yarısını kaplayan kısma şamil olmuş ve mal olmuş bir festivaldir. Yeşilyurt'u geliştirmek, Malatya'yı geliştirmektir. Birde başkanımız şunu söyledi; 'Biz bu festivalden fazla bir şey beklemiyoruz' esasında çok şey bekliyoruz. Kiraz festivalleri de laf olsun diye yapılamaz. İlçemizin tanıtımına, hem kirazımızın, hem de ata sporumuzun ölmemesi noktasında önemli görevler icra ediliyor. Bu anlamda da sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

Ruhumuz şenleniyor 

Malatya Valisi Aydın Baruş ise, yaşadığımız mevsimlerin insanın duygu dünyasının değişik kısımlarını yansıttığını ifade ederek, “Nasıl ki, sonbahar geldiği zaman hüzünleniyorsak, kış geldiği zaman karamsar bir havaya bürünüyorsak, İlkbahar geldiğinde ruhumuzda bir uyanış, diriliş hissi hissediyorsak, Yaz geldiğinde de içimiz sevinçle doluyor. Bereketin, üretimin sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Aslında kiraz da Anadolu'nun gerçekten yüz yıllardır yetiştirilen bir meyvesi olarak, bu his ve duygu dünyamızda önemli bir yer tutuyor. Kiraz, sadece damaklarımız lezzetlendirmiyor. İlkbaharda kiraz çiçekleri açtığında biz yaşam sevincimizi daha yoğun hissetmeye başlıyoruz. Mayıs ve Haziran ayları geldiğinde, dallardaki al kirazları görünce ruhumuz şenleniyor. Yeşilyurt’umuz da, atalarımız Anadolu'ya ayaklarını bastığından beri, bu güzel toprakları şenlendiren çok güzel insanların yaşadığı şirin ve güzel ilçelerimizden birisi. Buradaki geleneksel kültürü, yaşam anlayışını halen devam ettirmeye çalışan saygıdeğer insanlarımızın yaşadığı bir ilçemiz” açıklamasında bulundu.