Kantin işletmecileri dertli

Malatya ve Adıyaman Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Başkan ve yöneticileri CHP İl Örgütünü ziyaret ederek yaşadıkları sıkıntılara destek olunmasını istediler. Ziyarette konuşan Kiraz 'Milletvekilimiz Veli Ağbaba Ankara'da bizler de Malatya'da esnafın sesi soluğu olmaya devam edeceğiz' dedi.

Kantin işletmecileri dertli

Malatya Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan ile Adıyaman Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Başkanı Mahmut Bereket ve beraberindeki heyet CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’ı ziyaret ederek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler. 

Kapalı olan kantinden devlet SSK primi, belediye vergi istiyor

Ziyarette konuşan Malatya Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan “Kantin işletmecilerimizin sorunlarını, sıkıntılarını İl Başkanımız Enver Kiraz’a iletmek için bir aradayız. 24 Ocak depreminden sonra Malatya’da çok sayıda bina yıkıldı. Çok sayıda okulumuzda yıkıldı. Yıkılan okullarımızın kantincileri mağdur durumda. Deprem yaralarını sarmaya çalışırken bu kez de pandemi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaya başladık. Okullarımız 13 Mart’ta kapandı. O tarihten itibaren esnaf arkadaşlarımız hiçbir destek almadı. Vergilerimiz, BAĞ-KUR, SSK ödemelerimiz birikti. Belediyelerin çevre temizlik vergileri, oda aidatları devam ediyor. Hiçbir geliri olmayan kantin işletmecileri icralık durumuna geldi. Bugüne kadar kantin işletmecilerine hiçbir destek verilmedi. Sorunun çözümü noktasında CHP İl Başkanlığımızı ziyaret ettik, kendilerine teşekkür ediyoruz ” diye konuştu. 

Ciddi problemle karşı karşıyayız

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise yaptığı değerlendirmede: “Malatya uzun süredir ciddi problemlerle karşı karşıya. Önce 24 Ocak depremi ardından pandemi çok sayıda esnafı ciddi sıkıntıya soktu. Esnaflarımızın içerisinde en büyük problem yaşayan kesimlerden biri kantin işletmecileri. Malatya’da yaklaşık 250 civarında kantin işletmecisi var. Beraberinde çalışan kişilerle beraber bin kişi bu sektörden geçimini sağlıyor. Kantinler 7 ayı aşkın süredir kapalı. Çok sayıda esnaf tekrar işine başladı ama okulların kapalı olması nedeniyle kantin işletmecileri işlerine başlayamadı. Okulların kapalı olması sadece kantin işletmecilerini değil okul servislerini de olumsuz etkiliyor. Elbette pandeminin yayılmasını engellemek için devlet sınırlamalar, kurallar koyabilir. Ancak bu insanları açlığa ve yoksulluğa sürükleme boyutuna gelmemelidir" şeklinde konuştu. 

Şimdi destek vermeyip ne zaman vereceksiniz?

“7 ayı aşkın süredir kapalı olan işletmelere şimdi destek vermeyip ne zaman vereceksiniz?” diyerek konuşmasını sürdüren Enver Kiraz, “Pandeminin yol açtığı krizden etkilenen kesimlere düzenli bir gelir desteği verilerek mağduriyetler bir nebze de olsa giderilmelidir. Sayın Genel Başkanımız da bu noktada bir çağrı gerçekleştirmişti. Kantinciler günlük kazanıp, evine günlük ekmek götüren insanlar. Evine ekmek götüremeyen insanla ilgili yetkililerin hiçbir çözüm önerisi sunmaması üzüntü verici. Kapalı olan işyerinden çevre temizlik vergisi alınır mı? Belediyelerin bu işletmelerden alınan vergiden feragat etmesi lazım. BAĞ-KUR primleri çok yüksek, ödenecek durumda değil. Esnafın BAĞ-KUR primlerine devletin katkı sunması lazım. Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba son görev dağılımında görev Başkanımız tarafından Sendikalar ve STK’ların yanı sıra esnaflardan da sorumlu yapıldı.  Milletvekilimiz Ankara’da bizlerde Malatya’da sizlerin sesi, soluğu olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.