İslam bakarak öğrenilmez

'Düşünsel Savrulmalar ve Ahlaki Yozlaşmalardan Nasıl Kurtulacağız Konferansı'nda konuşan Gazeteci Yazar Kenan Alpay, dışarıdan bakarak İslam öğrenilmediğini vurgulayarak, 'Dışarıdan bakarak istikamet üzerinde bulunulamıyor. Selami yaygınlaştırınız, ikram ediniz, akrabanızı destekleyiniz, yetime yoksula sahip çıkınız' dedi.

İslam bakarak öğrenilmez

Bilgi ve Erdem Öğrenci Topluluğu Gazeteci Yazar Kenan Alpay’ı “Düşünsel Savrulmalar ve Ahlaki Yozlaşmalardan Nasıl Kurtulacağız “ konulu bir konferans vermesi için Malatya İnönü Üniversitesinde ağırladı. İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda sunuculuğu Adem Korkusuz’ un yaptığı program Ahmet İbrahim’in okuduğu kuranı kerim tilavetiyle başladı. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Akademik Danışman Hüseyin Polat'ın selamlama konuşması ile başladı, akabinde açılış konuşmasını yapan Bilgi ve Erdem Topluluğu Başkanı Mahsum Yaşar, Özünü dinden alan ahlaki ilke ve prensipler insanlık tarihi boyunca beşerin yolunu aydınlatmış, ihtiyaç duyduğu âb-ı hayatı insanlığın hizmetine sunmuştur. Modernleşme ile beraber tahrif edilen birçok ilke ve değer kafa karışıklığını arttırmıştır. Özellikle her türlü bilginin metaa dönüştüğü Günümüzde ise bunun dozu çok daha ileri boyuta ulaşmıştır. Ekonomiden, siyasete spordan, akademiye yozlaşma ve tahrifle karşı karşıyayız. Post-modernitenin köşe yazarı, sanatçı, akademisyen ve bir kısım teologlar marifetiyle hakikati buharlaştıran, İslami ilke ve değerleri tersyüz eden, nesilleri ifsadı eden, gelenek ve örfü toptan reddeden uygulama ve yaklaşımları ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bütün bu dezenformasyon ve ahlaki yozlaşmalardan arınıp arınmamızın uyanıp dirilmemizin ancak ve ancak Vahy-i Mübin ve Allah Resul’ünün sünnetini kendimiz ve yakınlarımız için kuşatıcı bir hayat tarzına dönüştürmekle mümkün olduğunu görmeliyiz. Diyen Yaşar Enfal süresinin 24. Ayetinde geçen "Sizi hayat verecek şeylere çağırdığı zaman Allah'ın ve Resulü ‘nün çağrısına uyun" diyerek, ilahi emrini hatırlattı.

Selamı yaygınlaştırınız

Gazeteci Yazar Kenan Alpay da, bazen insanın düşünsel olarak savrulduğunu bilmediğini belirterek, “Birey merkezli hayat en büyük savrulmalardandır. Şikâyetçi bir toplum şükretmeyi unutunca şikayetleri arttı. Şikayetler dertlerin bitmesine değil ümitsizliğin, umutsuzluğun kronik bir hal almasına sebebiyet verdi. Kimse kendisini savrulmuş görmüyor, yozlaşmış görmüyor kabahati hep dışarıda arıyor. Kabahati hep dışarıda arayan bir toplumun iflah olması ve ıslah olması mümkün değildir. Biz kendi kendimize zulmettik, kendi nefsimize zulmettik. Kendimize haksızlık ettik diyen Hz. Adem önce kendi nefsini hesaba çekmişti o yüzden işe kendi nefesimizden başlamalıyız. Büyük sorunları halletmek küçük sorunları halletmekten daha kolaydır. Ben Müslümanım dediği halde birinin ırkçılığı, ayrımcılığı nefret politikalarını üreten kişilerin peşine takılan müminlerin aralarında olmamaları gerekir. Bireysel ve toplumsal anlamda geriye düşüp teknoloji alanında ilerliyoruz. Nasihat etmeyen ve nasihat edenleri sevmeyen toplum da hayır yok. Sürekli en büyük günahları göstererek kendi küçük günahlarımızı mazur görmeye başladık. Dışarıdan bakarak İslam öğrenilmiyor. Dışarıdan bakarak istikamet üzerinde bulunulamıyor. Selami yaygınlaştırınız, ikram ediniz, akrabanızı destekleyiniz, yetime yoksula sahip çıkınız. Ömrünün bereketlenmemesini isteyen akraba ziyaretine devam etsin. Ölümü çokça anın ölümü anmayı, hatırlatmayı unutuyoruz, ölüm duygusu kalbimizden uzak durdukça şeytanın bize karşı kurduğu tuzaklara daha kolay düşme riskini taşıyoruz” ifadelerini kullandı.