İşaret dili eğitimi

Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde işitme engellilere yönelik olarak işaret diliyle Kuran'ı Kerim öğretecek öğretmenler yetiştiriliyor.

İşaret dili eğitimi

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, her insan bir engelli adayı olduğunu hatırlatarak, “Bugün buradayız, yarın kimin ne olacağı belli değil. Dolayısıyla bu çocukları daha iyi eğitmeliyiz ki gittikleri yerlerde her biri farklı bir alana gidecek bunun için bir destek verecekler öğrencilere rehberlik yapacaklar. Bu kapsamda aklımıza böyle bir proje yapmak geldi ve bu projeyi genişletmek istedik. Bize gelen taleplerden de memnunuz. Bundan sonra dini kavramları anlatmada da biraz daha yoğunlaşmayı düşünüyoruz. Bu konular en çok ihtiyaç duyulan alanlardan birisi bunu da anlatmayı planlıyoruz. Kursumuza ilk başta 200 civarında bir başvuru olmuştu. Tek bir hoca ile başladığımız için ancak 100 öğrenciye eğitim verdik. Sadece ilahiyat öğrencilerinden değil talep eden diğer bölümü öğrencilerini de bu eğitimi verdik. Aynı zamanda bu eğitim sonunda bizim eğitim verdiğimiz öğrencilerle, işitme engelli öğrencileri bir araya gelerek bir uygulama yaptı ve çok rahat kurs sonunda kurs alan eğitimcilerimiz işitme engelliler ile çok rahat bir şekilde anlaşabildiler” dedi.

İletişimler kolaylaşacak

Din Eğitimi Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Recep Uçar ise eğitim hakkında bazı bilgiler verdi. Uçar, “İlk eğitim süresinin 2 ay süren 150 saatlik birinci temel aşaması bitti. 5 Martta ikinci aşama başladı. Bu eğitimimiz de 50 saat sürecek ve bir ay devam edecek. Birinci aşamada işaret dili ile karşılıklı iletişim anlatıldı. İkinci eğitim süresince tamamen dini kavramları öğretiyoruz. Buradaki kasıt Kuranı Kerimi okuyabilecek, onun yanında namaz kılma, abdest alma gibi ilmihal bilgileri de verilecek ayrıca bunları işitme engelli öğrencilere kendileri de anlatabilecek seviyeye gelecek” diye konuştu.