İlköğretim haftası kutlandı
Malatya'da İlköğretim Haftası Tevfik Memnune Gültekin İlkokulunda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Okul bahçesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, 2019-2020 öğretim yılında 714 resmi ve 146 özel okulda olmak üzere toplam 7 bin 868 derslikte, 13 bin 602 öğretmen ve 173 bin 978 öğrencinin eğitim göreceğini söyledi.
Her yıl okulların açıldığı hafta kutlanan İlköğretim Haftası etkinlikleri bu yıl Battalgazi Tevfik Memnune Gültekin İlkokulunda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Malatya Valisi Aydın Baruş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, ilçe milli eğitim müdürleri, daire amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Çocuklara bütün evrensel değerleri öğretiyoruz
Etkinliğin açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, yarının umudu geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızı daha ileriye taşıma görevinin omuzlarında olduğunu hatırlatarak, “Bu kutsal eğitim-öğretim sorumluluğunu büyük bir fedakârlık ile başaracağınızın inancı içindeyim. Fiziki mekânlar ile teknolojik imkânlar ne kadar geliştirilirse geliştirilsin siz değerli öğrencilerimizin tebessümle bakan yüzünüz, yüreğinizin masumiyeti, sevgisi ve sınıftaki özveriniz olmazsa başarma şansımız yoktur. Üstelik hayat bilgisi başarının da üstündedir; bizler insanlığın, güzel değerlerin, vicdanın da işçileriyiz. Çocukların yüreği büyüktür, vicdanları güçlüdür, seslerinde yalnızca sevgi, barış ve kardeşlik vardır. Çocukluk; bizlerin en güzel yanıdır. Bugün sizleri anmakla, özgürlüğü anmakla aslında geçmişimize de bir yolculuk yapmış oluyoruz, kendi hatıralarımızı raflardan indiriyoruz, buruk yüzümüze o günlerden armağan bir gülümseme iliştiriyoruz. Bizler, çocuklara, hayatın bütün zorluklarını, iyiyi kötüyü, erdemi ve bütün evrensel değerleri öğretiyoruz. Her çocuğumuza tarihimizi, değerlerimizi, inancımızı, kültürümüzü içselleştirmelerini sağlarız, onlara rehberlik yaparız. Biliriz, yörüngesini gezegenin; biliriz rüyasını Anadolu’nun. Bir insanın gözyaşlarını silmenin müfredatını yazmışız, kandiller yakmışız güzel ülkemizin düşlerine" dedi.
Gelecek bu günlerden ışığını alacak
Öğretmenlere seslenen Tatlı, “Bir yıl sonrasını düşünüyorsanız tohum ekin, on yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç dikin fakat yüz yıl sonrasını düşünüyorsanız insan eğitin.” Sözü insan eğitmenin ne kadar uzun soluklu olduğunu bize hatırlatmaktadır. Çocuklarımız geleceğe yazacağımız mektup gibidir. Biz doğru evrensel değerler taşıyan manevi ve kültürel değerleri barındıran bir eğitimle gençlerimizi, çocuklarımızı yetiştirirsek; yazdığımız mektuplar gelecekte hepimizi mutlu edecektir. Evet, yazıyoruz; daha güzel bir ülke ve daha vicdanlı, onurlu bir dünya için gözlerimizin ışığından bir mürekkeple yazıyoruz. Biliyoruz ki, gelecek bu günlerden ışığını alacak, yarının büyükleri bugünün suyundan, yaşam biçiminden içecektir" diye konuştu.
Başarılı olmalarına katkı sağlayacağız
Çocukların gelecekte başarılı bir insan olmaları için önemli katkı sağlayacak yeni eğitim öğretim yılının başlangıcını yaptıklarını belirten Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Eğitim süreci, toplumları oluşturan bireylerin yetişmesinde, bu bireylerin geleceğe ilişkin umutlarının korunmasında, böylece toplumsal mutluluğun, birlik ve beraberliğin sağlanmasında, ülkelerin medeniyet yarışında ön sıralarda yer almasında çok önemli rol oynayan bir zaman dilimidir. Bugün, artık vazgeçilmez hale gelen anaokulunu kapsayan yılları da dâhil ettiğimizde, liseyi bitirene kadar çocuklarımızın ve gençlerimizin asgari 13 yılı eğitim süreci içerisinde geçmekte, üniversite öğrenimini de göz önüne aldığımızda bu süreç 17-19 yıla kadar çıkmaktadır" dedi.
7 bin 868 derslikte 173 bin 978 öğrenci eğitim görecek
Baruş, Malatya'da 714 resmi ve 146 özel okulda olmak üzere 7 bin 868 derslikte, 13 bin 602 öğretmen ve 173 bin 978 öğrenci ile 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının başladığını dile anımsatarak, “Bu öğrencilerin 15.560’ı anaokulu, 52.266’sı ilkokul, 56.407’si ortaokul ve 49.745’i liselerde öğrenim görecektir.Resmi Okullarda Derslik başına düşen öğrenci sayısı; ilkokulda 20, ortaokulda 30, lisede ise 22 ortalamasına sahibiz.Ancak, özellikle ilkokul ve ortaokullarda velilerimizin belli okullara yönelmesi, öğrenci tercihlerinde meydana gelen değişkenlikler, Bazı okul binalarımızın yenilenme ihtiyacının bulunması ve özellikle Battalgazi İlçesinde okul yapılabilecek nitelikte eğitime tahsisli arsa bulunmaması, nedenleriyle 24 ilkokulumuzda, 18 ortaokulumuzda ikili eğitim (ilkokul-ortaokul) vermek zorunda kalıyoruz. İkili Eğitim yapılan ilkokullarımızda okullarda öğrenim gören 15.231 öğrenci, ortaokullarımızda ise 14.858 öğrencimiz sabahçı-öğlenci uygulamasıyla eğitimine devam ediyor. İlkokullarda ikili eğitime devam eden öğrencilerin oranı % 29, ortaokullarda ikili eğitime devam edenlerin oranı % 26 civarında. Bu ihtiyaca binaen, bazı bölgelerde yeni okul binaları inşa etmemiz, bazı okul binalarını da yenilememiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
15 okul binamızın inşaatı devam ediyor
Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Yatırımları Programı kapsamında, 2019 yılında 16 yeni okul binasını tamamlayarak 2019-2020 öğretim yılı başlangıcında öğrencilerin eğitimine sunduklarını kaydeden Baruş, “Halen 15 okul binamızın inşaatı devam ediyor. Bu binaların öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin istifadesine sunulmasıyla birlikte İkili Eğitim Alan öğrenci sayımızın azaltılmasını amaçlıyoruz. Öğrencilerimizin derslerini aldığı okul binaları yanında, spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerini rahatça yapabileceği alanların artırılması için de çalışmalar yapıyoruz. 2019 yılında 2 okul spor salonumuzun inşaatını bitirdik. 2 spor salonu inşaatımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle, şehir merkezinin ihtiyaç bulunan bölgelerindeki okullarımızın ortak kullanabileceği 3 yeni spor salonu ve oyun sahaları inşa etmek için çalışmalar yürütüyoruz" açıklamalarına bulundu.