Ebru Sanatı için izinli kenevir ekimi

Malatya'da yaşayan Ebru Sanatçısı Selma Öleş, el yapımı kağıt üretmek için kolları sıvadı ve bahçesinde bir dekarlık alanda izinli kenevir üretimi yaptı. Öleş, erek elde ettiği lifleri kağıt yapımında kullanacak ve Ebru Sanatı yaparken kendi ürettiği kağıtları kullanacak.

Ebru Sanatı için izinli kenevir ekimi

Malatya'da yaşayan Ebru Sanatçısı Selma Öleş, el yapımı kağıt üretmek için kolları sıvadı ve bahçesinde bir dekarlık alanda izinli kenevir üretimi yaptı. Öleş, elde ettiği liflerden kağıt yaparak Ebru Sanatında kendi ürettiği kağıtları kullanacak.
Malatya'da yaşayan Ebru Sanatçısı Selma Öleş, el yapımı kağıt üretmek için kolları sıvadı ve bahçesinde bir dekarlık alanda izinli kenevir üretimi yaptı. Öleş, elde ettiği liflerden kağıt yaparak Ebru Sanatında kendi ürettiği kağıtları kullanacak.
Kenevir ekiminin izne tabi olması ile birçok girişimci izin alarak kenevir ekimi yaptı. Bu girişimcilerden biri de Malatya’da yaşayan Selma Öleş oldu. Ebru sanatı ile uğraşan Öleş, kullandığı kağıtları kendi üretmek için Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne başvurdu ve bahçesinde 1 dekarlık alana kenevir ekimi gerçekleştirdi.
Öleş, kenevirin çok önemli bir bitki olduğunu dile getirerek, “Bu sene Malatya’da izinli kenevir yetiştiriciliği yapan üreticilerden biriyim. Kenevir çok önemli bir bitki bende bu sene keşfetmiş bulunuyorum. Aynı zamanda ben Ebru sanatçısıyım ebru sanatında ve diğer geleneksel kağıt sanatlarımızda asitsiz kağıt tercih edilir. Kenevirin liflerinden el yapımı kağıt üretimine başladım. Bunu yapabilmem için öncelikle tohuma ihtiyaç vardı. Samsun’dan temin ettiğim vezir ve narlı tohumlarını bahçemizin bir dönümlük kısmına ekerek üretimi gerçekleştirdik” dedi.
Ektikleri kenevirin hasadını gerçekleştirdiklerini belirten Öleş, “Hasattan sonra kenevirlerimizi liflerinden ayıracağız. Daha sonra liflerimizi kağıt yapımında kullanılmak üzere hamur yapımı için işlemeye başlayacağız, işlemek için de ilk önce ıslatacağız. Soyduğumuz lifler tekstil üretiminde, kağıt üretiminde ve hatta uzay sanayisinde kullanılan lifler. Çelikten on kat daha kuvvetli liflere sahip bir bitkidir kenevir. Kâğıt yapımında da bunların atıklarını kullanacağız aslında. Sapın geri kalan odunsu kısmından da kenevir betonu yapılabiliyor. İnşallah bununda üretimine başlayacağız” şeklinde konuştu.
“Kenevir üretiminde hiç zorlanmadım ve çok isteyerek ürettim”
‘Zor bir süreç değildi’ diyerek yaptığı işten bahseden Öleş, “Kenevir, yetiştirilmesi çok emek istemeyen bir bitki türüdür. Hatta zirai ilaçlara ihtiyaç duymayan sadece sulanması yeterli olan bir bitki ve dünyanın her yerinde, her türlü iklim şartında yetişebiliyor dolayısıyla hiçbir zorluğu yoktur. Sadece tarlamızı önceden çok güzel hazırlayamadık, ekim döneminde çok yağmur yağdı, tarlayı güzel hazırlayamadığımız için çok ot vardı. Otlarla savaşmakta tek başıma olduğum için zorlandım ama onun haricinde hiçbir zorluk yaşamadım.” İfadelerine yer verdi.
“Endüstriyel keneviri uyuşturucu ile bağdaştıran zihniyetin izlerini akıllardan silmek gerekiyor”
Ektikleri kenevirlerin endüstriyel kenevir tipi olduğunu dile getiren Öleş, “Endüstriyel kenevirin içerisinde bulunan THC oranı çok düşük, dolayısıyla bundan esrar yapılamıyor. Kıymetli bir esrar oranına sahip değil ve bu daha çok endüstriyel amaçlı yetiştirilmiş bir kenevir türü. Endüstriyel kenevir dediğim gibi çok farklı alanda kullanılıyor. Çok farklı propagandalar ile bugüne kadar zihinlerde yer alan o uyuşturucu izini silmemiz gereken bir bitki olduğunu düşünüyorum” dedi.
“El yapımı kağıt üretmeyi çok istiyordum”
Ebru sanatı ile uğraştığını ve geleneksel sanatlar için de kağıt üretmeyi çok önceden düşündüğünü belirten Öleş, “Çünkü el yapımı kağıt gerçekten asitsiz ve dayanıklı oluyor. Üzerinde işlemler yapılması gerekiyor. Bu işlemler kâğıdın değerini zaten attırıyor. El yapımı kâğıtlar genellikle Türkiye’ye Hindistan, Japonya’dan uzak doğu ülkelerinden geliyor ve çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ebru sanatında bu kadar bollukla kullanabileceğimiz bir üretimimiz yok. Zaten normal yazı tabı ebatlarındaki kâğıtlarımızın ham maddesini bile kendimiz üretmiyoruz ve kâğıt fabrikalarımız kapandı. Bu konuda çalışmalar yapan Yalova’da İbrahim Müteferrika kâğıt müzemiz ve İstanbul da Kâğıthane var. Ayrıca birkaç küçük atölyede el yapımı kâğıt üretiliyor. Kenevir üretiminin yaygınlaştırılması ve ilerleyen aşamalarda sanayiye kazandırılması için kenevir çok uygun ve hızlı yetişen bir bitki, 4 ayda kâğıt yapımına uygun hale geliyor” ifadesinde bulundu.
Bir ağacın en az 20 yılda yetiştiğini ifade eden Öleş, kenevir tohumundan 4 ay içerisinde kaliteli kağıtlar üretilebileceğini ifade etti.