İlaçların önü açılmalı

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, Türkiye'de özel hasta sağlığı hastalarının tedavisinde kullanılan spesifik İlaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından acilen geri ödeme kapsamına alınmasını istedi.

İlaçların önü açılmalı

Başkan Özelçi, Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ay içinde spesifik hastalarda kullanılan 402 kalem ilacın Türkiye'ye ithalatına ve Türkiye'de ruhsatlandırılmasına izin verdiğini hatırlattı. Özelçi, ithal izni alınmasının bu ilaçların eczanelerde serbest bir şekilde hastalar tarafından ulaşılmasının önünü açmadığını söyledi.  Sosyal Güvenlik Kurumunun acilen bu tür ilaçları geri ödeme kapsamına almasını isteyen Özelçi, “SGK bu ilaçları geri ödeme sistemini alabilmek için bir komisyon topluyor ve bu ilaçlar komisyonda geri ödeme sistemine dahil olabilmesi ile ilgili bir karar alındıktan sonra geri ödeme sistemine alınıyor. Hastalar Reçete karşılığı eczanelerden bunu temin edebiliyorlar. SGK geri ödeme komisyonu yaklaşık bir aydır toplantı yapmamasından dolayı bu tür hastalar ihtiyaçları olan bu 402 kalem ilacı ulaşamıyorlar sıkıntı devam ediyor” dedi.

KANSER VE DİYABET HASTALARI SIKINTIDA

İlaçların kullanıldığı hastalık ve hastalar hakkında da bilgi veren Özelçi, “Bu ilaçlar genelde spesifik ender rastlanan hastalıklarda kullanılıyor. Bunların teknolojileri bunların üretim koşulları özellik isteyen yeni moleküllerden oluşuyor. Örneğin milyonda 1 veya 100 binde, 10 binde bir görülen bu hastalıkların ilaçlarının ülkemize sokulması ve eczanelerde satılması için mutlaka SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınması gerekiyor. Bu ilaçlar içerisinde tip 2, tip 1 diyabet ilaçları olabilir. Kanser tedavisinde son aşamaya gelmiş son aşamada kullanılan Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlamış ilaçlar ve benzeri ilaçlar olabilir. Bunları zaten daha önce de ülkemize ithalatında sorun vardı. İthal edilen ilaçlar Türk Eczacılar Birliği tarafından gerçekleştiriliyor, ama bu uzun bir süre alıyor ve hastaya ulaştırılması da bir süre alıyordu. Bu nedenle bu tür ilaçların serbest eczanelerde hastanın rahatça ulaşabilmesinin önünün açılması gerekiyor. Bunun da tek çaresi SGK’nın bu ilaçları acilen geri ödeme kapsamına almasıdır. Çünkü bu ilaçlar en pahalı ilaçlar. Vatandaşın parasıyla alabileceği ilaçlar değil. Hem de para ile de olsa aynı aşamalarda aynı güçlükler de yurtdışına temininde yaşanan güçlüklerle gelecek olan ilaçlar. İlacın hastaya acilen ulaşımı önemli. Bu ilaçların hastalara eczanelerden ulaşılmasının önünün acilen açılması gerekiyor” diye konuştu.