İlaçlama yaparken dikkat
Malatya'da böcek ilaçlama konusunda faaliyet gösteren Sera İlaçlama firma yetkilisi İsrafil Çatalkaya, haşere ilaçlarının, bilinçsiz ve denetimsiz kullanımının çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, 'İlaçlama yaptırayım derken sağlığınızdan olmayın' dedi.
İlaçlama Uzmanı İsrafil Çatalkaya, havaların ısınmasıyla birlikte haşere ilaçlamada böceklerden kurtulayım derken insan sağlığının tehlikeye atılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Çatalkaya, “Havaların ısınmasıyla birlikte haşereyle mücadelede haşerelerin ne tür hastalıklara sebep olduğu ve yaydığı biz bu hastalıklarla nasıl mücadele etmeliyiz bunları bilmemiz lazım. Haşere yaşam alalarımız içerisinde devamlı vardır. 80li yıllarda bizim en büyük sorunumuz tahtakurusu, pire, bit gibi haşerelerdi. Ama bugün artan şehir hayatlarına olduğundan dolayı en büyük sorunlarımızdan bir tanesi kalorifer böceği dediğimiz hamam böceğidir. İlimizin kurak olmasından dolayı fazla bulunmayan sivrisinek söz konusudur. Bulaşık makineniz varsa, mutlaka hamam böceğiniz vardır. Yağ, ısı ve nemim olduğu yerde. Hamam böceği ve kalorifer böceğini imha etmek çok kolaydır. En az aktif maddeli bir ilacı kullanırsanız bile o haşere imha olur. Bunun devamını sağlamak çok önemlidir. Bilinçsiz kimyasal kullanımına dikkat etmemiz gerekiyor. Kesinlikle hiçbir hamam böceği insanı öldürmez. Ama yanlış kullandığın kimyasal insanlara zarar verir” diye konuştu.
İlaçlar, bilinçsiz ve denetimsiz kullanılmamalı
Haşere ilaçların, bilinçsiz ve denetimsiz kullanımının çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çatalkaya, “Yanlış kimyasal ilaç kullanımı insanlarda hastalıklara yol açabilir. Hastalık aynı gün tepkisini vermez zamanla verir. Bir tarım ilacı çok ucuzdur. 2011 yılında tarım ilaçlarında yaklaşık 19 aktif maddenin satılması ülkemizde iptal edildi. Bu ilaçların yakalanması uyuşturucuyla eşdeğer görüldü. O zamanlar denetleme yapıldığından o ilaçları bulamadık. Çok güzel bir çalışmaydı. Malatya’nın çok ciddi anlamda sivrisinek sorunu olduğunu düşünmüyorum bundan dolayı ağır kimyasal ilaçların kullanılmaması gerekiyor. Bazı ilaçlar vardır alana atarsınız siz görmezsiniz sivrisinek larvasını yok edersiniz. Bunun yanında balığın, kurbağanın yumurtasını da yok edersiniz. Bir faydalı birçok zararlı şekilde kullanmış olursunuz. Canlıları yok edersiniz” dedi. Devletin kesinlikle küçük esnafa destek vermesi gerektiğini de söyleyen Çatalkaya, “Esnaflık olmazsa ülke olmaz. Malatya esnafı bürokrasi konusunda çok sıkıntı çekmektedir. Malatya’da halen haşere ilaçlaması yapan firmaların yaptığı işe göre aldığı ücret çok az. Bir hayır kurumu gibi çalışıyoruz. Haşere ilaçlamasını kesinlikle Malatya Büyükşehir Belediyesi yapmamalı. Mutlaka özel sektör yapmalı, fiyatı daha ucuz ve daha kaliteli olur. Belediye sadece kontrol eder. Devlet desteği olmadan özel sektör büyümez” şeklinde konuştu.