Keklikler doğaya bırakılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Malatya 15. Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, doğaya önemli hizmetler sunuyor. Müdürlük bünyesinde yıllık üretim kapasitesi 16 bin olan Keklik Üretme İstasyonunda, üretilen keklikler doğaya bırakılıyor.

Keklikler doğaya bırakılıyor

Bölge Müdürlüğü bünyesinde yer alan, Planlama ve Koordinasyon, Milli Parklar, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlükleri ile Malatya ve bağlı illere hizmet götüren Bölge Müdürlüğü bünyesinde barındırdığı birimlerle de doğal yaşamın çeşitlenmesine katkı sunuyor.  Malatya’ya kazandırılan 734 dekarlık Beydağı Tabiat Parkı ile 387 dekarlık Turgut Özal Tabiat Parkı Kentte farkındalık oluşturan kurumlardan birisi haline gelen 15. Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla Malatya’ya nefes aldırmaya devam ediyor. Bu kapsamla yapılan çalışmalarla da bölge müdürlüğüne bağlı Batman, Diyarbakır, Elâzığ, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas ve Tunceli bölge müdürlükleri ile bölgeye verdiği hizmeti sürdürüyor.

Üretim faaliyetleri sürdürülüyor

Doğal yaşama katkı sunmak amacıyla 2012 yılından kurulan Malatya Kınalı Keklik Üretme İstasyonu İnönü Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde 3.6 hektarlık alanda üretim faaliyetlerine devam ediyor. Yıllık üretim kapasitesi 16 bin olan Keklik Üretme İstasyonunda üretilen keklikler doğaya bırakılıyor.  Bununla birlikte Bölge Müdürlüğü bünyesinde Hekimhan Geyik ve Dağ Keçisi Üretim Merkezi 2005 yılında, üretim faaliyetlerine başlamıştır. Merkez sınırları içinde 10 yaban keçisi, 10 ceylan,10 yaban koyunu mevcut iken 2014 yılından itibaren sadece ceylan ile üretim ile ilgili çalışmalar 70 Hektarlık alanda sürdürülmektedir.

Akademik çalışmalara da devam ediliyor

Malatya 15. Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü bünyesine düzenlenen eğitim faaliyetlerin yanında, Korunan alanların güveliği, Üretme İstasyonu faaliyetleri, Biyolojik çeşitlilik ile ilgili çalışmalar ve Tabiat Turizmi Master Planları ile çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalarla birlikte bölgede ender olarak bulunan ve Bölgenin biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışmaları kapsamında, Damarlı bitkiler, Memeli hayvanlar, Kuşlar, Balıklar, Sürüngenler,  Çift yaşarlar için literatür ve arazi çalışılmaları, Tohumsuz bitkiler ile ilgili çalışmaların da sürdürüldüğü kaydedildi. Yapılan çalışmalar ise kayıt altına alınarak bir yandan envanter oluşturulurken diğer yandan da gelecek kuşlakların istifadesine sunuluyor.