Her gün yeni bir şok

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 24 Ocak Elazığ Sivrice Merkezli Depremden etkilenen depremzedelerin çilesinin bitmediğinin belirterek, vatandaşın her gün yeni bir şokla karşı karşıya kaldığını iddia etti.

Her gün yeni bir şok

24 Ocak Elazığ Sivrice merkezli deprem hakkında yazılı açıklamada bulunan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, depremzedeleri deprem sarsıntısının şiddetinden çok, Ak Parti iktidarının uyguladığı politikaların depremzedeleri sarsmaya devam ettiğini söyledi. Kiraz, 24 Ocak’ta Elazığ Sivrice’de yaşanan depremde Malatya’nın ilçeleri ve Malatya merkezde de birçok yer ciddi şekilde etkilendiğini anımsatarak, “Gördük ki depremzedelerin çilesi bitmek bilmiyor. Hatta deprem sarsıntısının şiddetinden fazla AK Parti’nin uyguladığı politikaların şiddeti depremzedeleri sarsmaya devam ediyor. Çünkü AKP iktidarı şuanda depremzedelerin sorunlarının çözümünden ziyade onları zora sokacak bir takım işlerle uğraşıyorlar. Ta başından ifade ettik. Depremde evleri yıkılan vatandaşlara kayıtsız şartsız olarak yeni bir ev yapılıp teslim edilmesi gerekir. Bunu yapmadılar. Malatya afet bölgesi ilan edilmelidir dedik, afet bölgesi de ilan etmediler. Afet bölgesi ilan etmedikleri için sorunlarda bir türlü çözülemiyor. Hatta sorunlar her geçen gün artmaya devam ediyor” dedi. 

Konutların satışla verilmesinden de şikayetçiyiz

Vatandaşın her gün yeni bir şokla karşı karşıya kaldığını ileri süren Kiraz, "Bu şoklardan birincisi hem Doğanyol Gökçe’de hem de Pütürge’nin birçok mahallesinde daha önce depremde ağır hasarlı verilmeyen yerlerinde kentsel dönüşüm yapılması kararlaştırılmış, bu yıkılan yerlere yenisi yapılacağı ifade edilmiş. Konutların satışla verilmesinden de şikayetçiyiz. Yeni yapılacak konutlar vatandaşlara satılacak. Belirlenen satış fiyatları çok yüksek olduğu gözüküyor. Her ne kadar maliyetinin altında fiyatlar olduğu söylense de satış fiyatları çok yüksek ve vatandaşlar bunu ödeyemeyeceklerini söylüyor” diye konuştu.  

Şok üstüne şok

Kiraz, diğer bir şokun ise Büyükşehirden kaynaklı bir yasa olduğuna dikkat çekerek, “O yasa gereğince ilçenin herhangi bir mahallesinde evi yıkılmış olan vatandaşın Malatya merkezde veya başka bir yerde evi varsa parayla bile ev sahibi olamayacak. Malatya sınırları içerisinde kendi üzerine kayıtlı bir evi varsa orada ev sahibi olamayacak. Şu bir gerçek ki Malatya’da evi olan vatandaşında bütün düzeni o mahalle de kurulu olduğu için merkezdeki ev bir işine yaramıyor. Malatya’daki ev çocuklarını okutabilmesi için veya ailenin bir kısmının burada yaşaması içindir. Oradaki evi yıkılmış vatandaşların hepsine yeni bir evin yapılıp verilmesi gerekiyor. Evi zaten vatandaşa satıyorsunuz dolayısıyla vatandaşa sattığınız evi bir başka yerde evi var diye neden bunu gerekçe göstererek orada ev yapmıyorsunuz” şeklinde konuştu.  

Vatandaş önümüzdeki kişi da çadırlarda geçirecek 

Depremin üzerinden 10 aya yakın bir zaman geçtiğini söyleyen Kiraz, “Tekrardan kış yaklaştı. O bölgelere kış daha erken geliyor. Hemen hemen kış ayları başlamak üzere. Bir tek vatandaşın bahçesine bir ev yapılamamış durumda. Bütün vatandaşlar geçen kışı çadırlarda geçirmek zorunda kaldı. Karda kışta o buz gibi çadırlarda çocuklarıyla hasta olmakla, sağlıklarını yitirmekle karşı karşıya kaldı. Şu anda da bazı ilçelerde toplu konutlar yapılmaya başlandı. Bu toplu konutlar sorunu çözmüyor. Özellikle vatandaşın evinin yıkıldığı yerde yeni ev yapılıp vatandaşa teslim edilmesi sorunu çözüyor. Bununla ilgili de henüz hiçbir ev vatandaşa teslim edilmemiş.” diyen Kiraz; “Vatandaş kara kara düşünüyor. Önümüzdeki kışı da çocuklarıyla soğukta çadırlarda geçirecekler gibi gözüküyor. Malatya merkezde de aynı problemler söz konusu, sadece ben kira yardımı yapıyorum demekle iş çözülmüyor. Hem Malatya merkezde hem Doğanyol’da hem de Pütürge’de evi yıkılmış vatandaşlarımızın bir önce evlerine kavuşturulması gerekiyor. Vatandaşın ödeyebileceği maliyetlerle kavuşturulması gerekiyor. Şuan belirlenen rakamların yüksekliği vatandaşı zora sokmuş durumda. AKP iktidarı önemli şoklar yaşatıyor. Hiçbir sorununu çözmüyor, sorununu çözme süresini çok uzatıyor.  Vatandaşların sıkıntıları devam ediyor” açıklamasında bulundu.