Hedef 40 bin ünite kan

Türk Kızılay'ı Malatya Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Barış Turan, bölge olarak bu yılki hedeflerinin 33 bin 500 ünite kan bağışı toplamak olduğunu belirterek, 'Şu anda 38 binlerdeyiz. Yıl sonu itibariyle 40 bin ünite kan toplayacağız. Gelecek yıl da bu hedefi, 40 bin hedef bandını tutturabilirsek, Malatya'nın ihtiyacını karşılayacağız' dedi.

Hedef 40 bin ünite kan

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Malatya Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Barış Turan, kış aylarında kan bağışının düştüğünü ama ihtiyacın daha da arttığını vurgulayarak, vatandaşlardan, kan bağışı konusunda destek beklediklerini söyledi.

Kış aylarında bağış düşüyor

Soğuk hava ve yağmurların başlamasıyla birlikte, insanlarda ‘kan veririz, üşürüz’ algısının olduğunu söyleyen Turan, “Bu doğru bir algı değil. Biz bu algıyı değiştirmeye çalışıyoruz. Bütün platformlarda başarılı da oluyoruz ama her platformda da kan vermenin insanları üşütmeyeceğini ifade ediyoruz. Bağış sayımız düştü. 3 bin 500-4 binlerde olan rakamlarımız 2 bin 500-3 binlere geriledi. Takdir edersiniz ki, kış aylarında bağış düşüyor ama ihtiyaç azalmıyor. İhtiyaçlar daha da artıyor. Çünkü trafik kazaları artıyor, ameliyatlar devam ediyor. Bu anlamda kana devamlı ihtiyaç var. Halkımızdan kan bağışı konusunda destek bekliyoruz" diye konuştu. 

İhtiyacımız kadar kan hedefi koyuyoruz

Turan, bu yıla 33 bin 500 ünite kan bağışı hedefiyle girdiklerini, şu an kadar 38 bin rakamına ulaştıklarını anımsatarak, “Yılsonu itibariyle 40 bin ünite kan toplayacağız. Gelecek yıl de bu hedefi, 40 bin hedef bandını tutturabilirsek, Malatya’nın ihtiyacını karşılayacağız. Kan bankacılığındaki amaç ne kadar hedef belirlersen o kadar kan almaktır. Hedefin fazlasını almak sanıldığı gibi iyi bir şey değil. Ne kadar ihtiyaç varsa, o kadar kan almak gerekiyor. Hedefin çok fazlasında kan almaya gerek de yok zaten. 40 bin ünite yerine 80 bin ünite kan alınırsa, bu kanlar kullanılamayacak, imha edilecek. Bu anlamda ihtiyacımız kadar kan hedefi koyuyoruz" şeklinde konuştu.

Bilgilendirme konusunda başarılıyız

'Kızılay olarak Malatya halkından daima memnunuz' diyen Turan,  “Bireysel olarak bazı vatandaşlarımız kan vermek istemeyebiliyorlar. Onları da çeşitli platformlarda bilgilendiriyoruz. Sokaklarda birebir yakalıyoruz, kan bağışı hakkında bilgiler veriyoruz. Bilgilendirme konusunda başarılıyız. Başarısız olduğumuz yerler de var. Bu başarısızlıklar da çalışma şevkimizin artmasına neden oluyor. Bu arkadaşlarımıza ulaşabilmek için daha fazla çalışacağız. Vatandaşlarımız sadece 10-15 dakikasını ayıracaklar. Kan bağışı formunu dolduracak, gerekli testler yapılacak, muayene edilecekler ve kabinde de kan bağışında bulunacaklar. Vatandaşlarımız bize 15 dakikalarını ayırsınlar, 3 hayat kurtarsınlar" ifadelerini kullandı.