Hasarsızlar hasarlı oldu

Deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarıyla ilgili bir çok şikayet aldıklarını dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, 'Hasar tespiti yapılan binalarda 'Önce ağır hasarlı' denilen daha sonra fotoğraflara bakılarak hafif hasarlıya çevrildiği, hafif hasarlı binaların ise ağır hasarlıya çevrildiği gelen telefonlardan öğreniyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Hasarsızlar hasarlı oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, partisinin il başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yoksulluk gittikçe artıyor

Ağbaba, halkın gündemi ile sarayın gündeminin farklı olduğunu belirterek, "Biliyorsunuz Sayın AK Parti Genel Başkanı promterden konuşuyor. Dün baktığınızda promterin rengi pembe idi. Pembe renkte konuşuyor. Türkiye’nin gerçeklerine bakıyoruz, konuştuklarına bakıyoruz, hakikaten Türkiye ile dalga geçiyorlar. Birde damat var ne diyor damat “kimsenin tahmin etmediği başarı yakaladık iyileşme tabana yayıldı” diyor. Değerli arkadaşlar döviz kurlarına mı bakarsınız,  işsizliğe mi bakarsınız,  hepsini bırakın intihar eden insanlara mı bakarsınız, insanlar intihar ediyor insanlar mektup yazarak “borcumuzdan dolayı intihar ediyoruz” diyor.  İnsanlar doğalgaz borcunu ödeyemediği için siyanür içerek intihar ediyor.  Sayın Bakan Albayrak, Türkiye’nin uçtuğunu söylüyor. Değerli arkadaşlar bir onların gerçeği, bir de halkın gerçeği var. Her gün intihar haberleriyle Türkiye sarsılıyor maalesef.  İnsanlar açlıktan yoksulluktan intihar ediyor. Bakanın söylediği pembe tablo farklı. Bizim söylediğimiz farklı. Türkiye’nin gerçeği farklı.  İssiz sayımız Bulgaristan nüfusunu geçmiş. İşsiz sayımız 95 ülkeden daha fazla. 95 ülkenin nüfusundan daha fazla issiz vatandaşımızı var. Gerçek işsiz sayısı 8 milyona yaklaşmış. Her üç gençten biri issiz.  Yoksulluk gittikçe artıyor.  Türkiye en yüksek işsizliğin olduğu 3. ülke. Sekiz yüz seksen bin yeni issizimiz oluşmuş durumda. Açlık ve yoksulluğa bakıyorsunuz değerli arkadaşlar hepiniz yaşıyorsunuz açlık yoksulluk almış başını gidiyor. Birkaç resmi veriyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Türkiye’de kişi başına aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısı 8 milyon 647 bin 263 kişi. Ayda bin liranın altında gelire sahip olan dul ve yetim sayısı 847 bin 643 kişi. Ayda 2 bin liranın altına geliri olan emeklilerin sayısı 6 milyon 850" şeklinde konuştu.

Eğer biraz vicdan varsa bu işi kura ile yaparsınız

Deprem bölgesinde, toplum yararına işçi alımında ayrımcılık yapıldığını iddia eden Ağbaba, "Bu deprem hem Elazığ, hem de Malatya için adeta Türkiye ayağa kalktı. Farklı siyasi görüşlerden, farklı insanlardan herkes bölgenin yanında yer aldı. Depremin en olumlu yönü odur bu önemli bir şey. Ancak deprem AK Partilileri de, CHP'lileri de, sağcısını da, solcusunu da vurdu ayrım yapmadı. Fakat burada izlediğimiz kadarıyla bir ayrımcılık yapılıyor. Toplum yararına proje kapsamında alımlar yapılacak, ilan internetten yayınlandı ama İŞKUR genel müdürü apar, topar ilanı internetten kaldırdı. Çünkü Doğanyol, Battalgazi, Pütürge, Kale, Yeşilyurt Kaymakamlıkları liste yapacaklar. Yani depremzedeler arasında bile AKP'li, AKP'li olmayan ayrım yapacaklar. Bunlar kaç ay çalışacak 6 ay, ne kadar para alacaklar? 2 bin 324 TL. Bu kadar para vereceksin bunun için ayrım yapacaksın. İŞKUR ve Malatya valiliğine çağrı yapıyoruz, eğer biraz vicdan varsa bu işi kura ile yaparsınız. Bu konuyu takip edeceğiz. Malatyalılara sesleniyorum, ihtiyacı kim varsa gitsinler başvuru yapsınlar. Eğer kura ile değil de, tek tek alım yapar torpil olursa, onları Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Türkiye kamuoyunda rezil etmek benim boynumun borcu" diye konuştu.

Kız Meslek Lisesine göz dikilmiş durumda

Ağbaba, 4 yıl önce yaşanan Hekimhan depremini hatırlatarak, aradan dört yıl geçmesine rağmen Hekimhan ve Kuluncak'ta bir tane ev yapılmadığını ileri sürdü. Malatya merkezinde bulunan Kız Meslek Lisesi binası için birilerinin rant peşinde olduğu iddiasında bulunan Ağbaba, "Herkesin adres verdiği, buluşma noktası olarak gösterdiği kız meslek lisesidir ve bura Malatya'nın hafızasıdır. Kız mesleğe önce hasarlı raporu verdiler, 'yıkılacak, öğrenciler çıkartılacak' dediler. Sonra 'ana bina değil, arkadaki ek bina yıkılacak' dediler ama şimdi okulu önce Yeşilyurt İMKB Fatma Aliye Meslek ve Teknik Anadolu Lisesine, şimdi de Battalgazi Uçbağlar mahallesinde bulunan Selçuklu Ortaokulu binasında eğitim ve öğretime devam edeceği açıklandı. Yıllardan beri gözden ırak büyüyenler, Malatya'nın en güzel yerlerinden birisi olan Kız Meslek Lisesine göz dikmiş durumda" ifadelerinde bulundu.

Bu yol bitecek ama yol bitmeden kendileri bitecek

Kuzey Çevre Yolu çalışmalarını eleştiren Ağbaba, "Ulaştırma Bakanlığı, Kuzey Çevre Yolunun 2021 yılında biteceğini açıklamıştı.  11. Kalkınma planında 2023 olarak görülüyor. Başlama ve bitirilme yılları 2011-2023 olarak belirlenmiş. Temel atma törenini öne çekip 2019'da müjde verdiler neden? Seçim yatırımı, seçimden önce Malatyalıları kandırmak için 2019 yılına çektiler. Bu yol bitecek ama bu yol bitmeden önce kendileri bitecek. 2020 yılı Malatya programında Kuzey çevre yoluna ödenek yaklaşık 14 milyon olarak açıklandı. Ne anlama geliyor? Yolun maliyeti 695 milyon, ödenek ne kadar? 14 milyon. 2020 yılına yüzde 2'si ayrılmış. İnsanın gülesi geliyor" dedi.

Sınıfta kalma ödülü vereceğiz

Yeşilyurt Belediyesine UNESCO tarafından verilen 'İdeal Kent' ödülünün sahte olduğu iddiasında bulunan Ağbaba, "Geçtiğimiz günlerde 20 belediye UNESCO'dan 'İdeal Kent' ödülü alıyorlar. Nerde Paris'te. Bu AK Parti bizlere hep ilkleri yaşatıyor. Heyetlerle beraber Paris'e gidiyorlar UNESCO'dan afişin altında alıyorlar. Ödülün ismi ne 'İdeal Kent' ödülü. Ödül sahte. UNESCO diyor ki, 'Biz böyle bir ödül vermedik' diyor. Arkadaki bayrak UNESCO, paraları basmışlar, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Başkan Vekili Şükrü Karatepe'nin katılımıyla, ödül dağıtılıyor. Bu ödülleri almada Malatya eksik kalır mı? Malatya'da kim alıyor? Yeşilyurt Belediyesi 'İdeal Kent' ödülü alıyor. Malatyalılarda havaalanına meşalelerle karşılamaya gidiyorlar. Ödül sahte. Her şey aklımıza gelir de sahte ödül almaları aklımıza gelmezdi. Diplomanın sahte olduğunu duyduk, paranın sahte olduğunu duyduk sahte ödül alır mı? Sahte ödüle tenezzül edilir mi? Ödülü ihtiyacınız varsa gelin Malatya size ödül versin. Ne ödülü? Kar kaldıramama ödülü versinler. Sınıfta kaldılar. Hem Büyükşehir Belediyesine hem de merkez ilçenin iki belediyesine ödül hazırlar herhalde verirler. Arkadaşlar Malatya'da kar yağıyor, 3 gün sokağa çıkamadı Malatya. Neredesiniz? Efendim Paris'te ödül alıyor arkadaşlar. Onlara bir yalan birde kar kaldıramama ödülü vereceğiz. Karne vereceğiz. Sınıfta kalma ödülü vereceğiz. Malatya'da insanlar 3 gün sokağa çıkamadı. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Battalgazi Belediye'lerinin kar kaldırmama sebebi;  Kar az yağdı, karın tadını çıkarsınlar, kara doysunlar, kar topu oynasınlar diye karı kaldırmadıklarını iddia ediyorlar" sözlerine yer verdi. Ağbaba, VAR uygulamasının Malatya için geçerli olmadığını söyleyerek, "Her konuda konuşan AK Partili siyasetçiler bu konuda ne düşünüyor merak ediyorum. Herkese VAR Malatya'ya yok. Galatasaray maçında Malatya'ya bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Pazar günü oynanacak Antalya maçına bütün Malatyalıları davet ediyorum"  açıklamasında bulundu.