Hasar tespiti sürüyor

Kayısıda meydana gelen zirai don ihbarları nedeniyle TARSİM tarafından ilimize gönderilen 41 kişilik ekip hasar tespit çalışmalarının hafta sonu tamamlanması bekleniyor.

Hasar tespiti sürüyor

Geçtiğimiz günlerde kayısı çiçeklerinde meydana gelen zirai don olayı nedeniyle TARSİM’e 4 bin civarında zirai don hasar ihbarı alındığı kaydedildi. Alınan ihbarları değerlendiren geçici hasar tespitleri için 41 kişilik ekibin görevlendirildiği ve sahada çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Sahada devam eden inceleme ve hasar tespit çalışmaların ise hafta sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Bölgede meydana gelen don hasarlarının büyük bir bölümünün ise Akçadağ, Yazıhan, Yeşilyurt gibi ova bölgelerinde yaşandığı, yüksek kesimlerde henüz çiçek açmayan kayısıların dondan fazla etkilenmediği ifade edildi.

Don poliçelerinde düşüş yaşandı

Malatya’da 2019 yılının ilk 3 ayında kayısı ürünü için 15 bin 438 adet poliçe üretildiği belirtilerek üretilen poliçeler içerisinde 8 bin 625 adedi don teminatından yararlanacağı söylendi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ise Malatya’da kayısı ürünü için 17 bin 998 adet poliçe üretildiği ve bu poliçelerden 13 bin 951 adedi don teminatı aldığı hatırlatıldı. Geçtiğimiz yıl don olayının fazla olmaması nedeniyle de bu yıl üreticiler geçen yıla göre yaklaşık 2 bin 500 civarında eksik poliçe başvurusu yaptıkları kaydedildi. Buna göre geçen yıl yapılan sigorta poliçelerinde yer alan don riski yüzde 77 iken bu yıl bu oranın yüzde 55’e düştüğü ifade edildi. Bunun sebebi ise bu yıl havaların mevsim normallerinde seyretmesi, poliçe üretimini doğrudan etkilemiş, adetlerin bir önceki yıla göre azalma eğilimi göstermesine sebep olduğu şeklinde açıklandı.

Ürünlerinizi zamanında sigortalayın

 Konuyla ilgili olarak TARSİM tarafından üreticilere yönelik tavsiye ve öneriler ise şu şekilde sıralandı. “Üreticilere gelir kaybı yaşamamaları için tavsiyemiz, değişen iklim koşulları doğrultusunda şiddeti ve yoğunluğu artan risklere karşı, ürünlerini zamanında sigorta yaptırmaları olacak. Havaların mevsim normallerinde seyretmesi ya da bir önceki yıl hasar yaşanmaması gibi sebepler zaman zaman üreticilerimiz için yanıltıcı olabiliyor. Hiç beklenmedik anlarda çok ciddi boyutlarda hasarlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Bitkisel ürünler; il, ilçe, köy ve ürün bazında değişiklik gösteren poliçe ve ilk ve son kabul tarihleri arasında sigortalanıyor. Bu doğrultuda ilk ve son kabul tarihleri, tarsim.gov.tr kurumsal internet sitesi üzerinden mutlaka takip edilmeli; Tarım ve Orman Bakanlığının sistemlerine kayıt yaptırıldıktan ya da kayıtlar güncellendikten sonra TARSİM adına sigorta sözleşmesi yapmaya yetkili Sigorta Şirketleri’nin acenteleri aracılığıyla poliçeler düzenletilmelidir.”