Günlük 600 vaka
Malatya'daki vaka sayısında hızlı bir yükselişin olduğuna dikkat çeken Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, '100 bin nüfusa düşen vaka sayımız 500'un üzerine çıkmış durumda. Bu da Malatya'da günlük 600'ün üzerinde vakayı tespit ettiğimizi gösteriyor. Bu vaka sayıları maalesef hastanelerdeki servislere ve yoğun bakımlara hızlı bir şekilde yansımaya başladı. Üniversitede bir, araştırma hastanesinde 6 tane üçüncü basamak yoğun bakım neredeyse dolu' dedi.
Koronavirüs vaka sayısında ciddi artışın yaşandığı Malatya’da yoğun bakım ünitelerinde doluluk tablosu endişe verici boyutu geçti. Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, hastanelerde yoğum bakımlardaki oranlarla ilgili bilgi verdi ve aşı yaptırmanın önemine dikkat çekti.
Günlük vaka sayısı 600'ün üstünde
Geçtiğimiz hafta açıklanan koronavirüs tablosunda Malatya'nın 100 bin nüfusa düşen vaka sayısında 500'ün üzerine çıktığını anımsatan Bentli, Bu da Malatya’da günlük 600'ün üzerinde vakayı tespit ettiğimizi gösteriyor. Bu vaka sayıları maalesef hastanelerdeki servislere ve yoğun bakımlara hızlı bir şekilde yansımaya başladı. Üniversitede bir, araştırma hastanesinde 6 tane üçüncü basamak yoğun bakım neredeyse dolu. Tabi biz Malatya Eğitim Araştırma Hastanesinde diğer yoğun bakımları aktif hale getiriyoruz. Şuan için sıkıntı yaşamıyoruz desek bile bu hasta yüküyle devam ettiğimiz müddetçe, yarın öbür gün yoğun bakımlarda ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz endişesiyle, diğer planlarımızı yapmış durumdayız. Gerekirse ameliyathaneler yoğun bakım olarak kullanılacak. Gerekirse Kadın Doğum Hastanesindeki yoğun bakım ünitesi covid hastaları için kullanılacak. Şuanda hazır hale getirmiş durumdayız. Tabi ki üniversite hastanesi çok zor durumda kalırsak bize destek verecektir. Şuanda bir yoğun bakımla hizmet vermekte. Hasta ve yoğun bakım sayısı artıkça İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi hastanesinin desteği bize olacaktır" diye konuştu.
Yoğun bakımlardaki hastaların çoğunluğu 65 yaş altı
Yoğun bakımlarda yatan hastaların büyük çoğunluğunun 65 yaş altı grubu, yani aşılanmamış hastalardan oluştuğuna dikkat çeken Bentli, "Aşının çok büyük etkin olduğunu, özellikle yoğun bakımlara düşüşte etkinliğinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu nedenle öncelik gurubuna giren vatandaşların aşılarını bir an önce randevu alıp, yaptırmalarını rica ediyoruz. Gece saat 24'e kadar Eğitim Araştırma Hastanesinde randevu alınabiliyor. Biontech ve Sinovac için burada polikliniğimiz var. Eğitim Araştırma Hastanesinde 15 polikliniğimiz gece 12'ye sadece aşı hizmeti veriyor. Yine aile hekimliğimizde Sinovac aşısını yapmaya devam ediyoruz. Şuanda Malatya'da ikinci dozu yapılmış 90 bine yakın vatandaşımız bulunmakta. Aşının önemini bir daha vurgulayarak söylüyorum; çünkü gerçekten yoğun bakımda biz 65 yaş üstünün ciddi bir şekilde azaldığını, aşılı olanların daha hafif seyrettiğini hatta 65 yaş üstü olanların büyük bir kısmının aşı yaptırmayanların olduğunu görüyoruz. Aşının önemini vurgulamak istiyorum. İnsanlar için Biontech ve Sinovac arasında hiç bir endişe olmasın her iki aşıda güvenilir, etkin. Hiç tereddüt yaşamadan, hangi aşı daha kolay geliyorsa yaptırmalarını ve toplum bağışıklıklarını artarak bu salgını bir şekilde hafifleteceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.