Gündüzbey yeşil kalsın

Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi Gündüzbey Mahallesi Muhtarı Mehmet Balta, 'Gündüzbey yeşil bir yer, yeşil kalmasını istiyoruz' dedi.

Gündüzbey yeşil kalsın

Mahallelerinde yaşadıkları sıkıntıları gazetemize değerlendiren Muhtar Balta, yetkililerden Gündüzbey’in yeşil kalmasını istedi. Balta, öte yandan kanalizasyon, park ve otopark sorununa çözüm bulunmasını talep etti. Muhtar Mehmet Balta ile yaptığımız röportajdan kesitler.

NETHABER: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Mehmet Balta: Mehmet Balta 52 yaşındayım. Gündüzbey doğumluyum. Üç dönemdir Gündüzbey Mahallesinde muhtarlık yapmaktayım. İki dönem belde iken, bir dönemde mahalle olduğunda yaptım. Ondan önce de dört dönem azalık yaptım.

NETHABER: Muhtar olarak amacınız nedir ve nasıl muhtar oldunuz?

Mehmet Balta: Vatandaşın talebi üzerine esnaf olmam, vatandaş muhtarı aradığı zaman ulaşabilmek için esnaf, ‘sürekli buradasın’ dediler, vatandaşı tanıyorsun tamamen vatandaşın isteği üzerine oldum.

NETHABER: İhtiyar heyetini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Mehmet Balta: Azalar seçerken ilk dikkat ettiğim, önce diline sahip olacak. Muhtar olsun, aza olsun, kim olursa olsun diline sahip olacak. Çok şükür üç dönemdir azalarımız aynı değiştirmedik, mahallenin farklı kesimlerinde aileyi bilen, aileye ortamında girebilen söz sahibi kişilerden seçmeye çalışıyoruz.

NETHABER: Külliyedeki davete katıldınız mı?

Mehmet Balta: Külliyedeki davete katıldım, ilk giden kafiledeydim külliye gittiğimizde çok heyecanlandım. Cumhurbaşkanımızla ilk defa yüz yüze gelmek dertlerimizi anlatamadık tabii ki üzüldük bunun için.

NETHABER: Mahallenizin hane sayısı ve nüfusu ne kadar, mahallenizde yabancı ülke vatandaşı var mı?

Mehmet Balta: Nüfusumuz 3500 civarında yaz aylarında 10 bine kadar çıkmakta hani olarak 3 binin üzerinde hane sayımız. Yazlık kışlık olayı bir de çok yaz çok kalabalık geçiyor. Yabancı uyruklu Suriyeli aileler var daha önce çoktu, çoğu gitti 6-7 kapı Suriyeli tek var, anlaşabiliyoruz sorun çıkmıyor bizim için hiçbir problem olmuyor.

NETHABER: Mahalle halkının genel olarak geçim kaynakları nelerdir? Halkın refah seviyesini yüzdelik dilimlerle anlatabilir misiniz?

Mehmet Balta: Mahallenin geçim kaynağı; emekli olanlar, asgari ücretle geçinenler, tarımla uğraşanlar var. Genelde burada kiraz üzerine bağ bahçesi olanlar ek kaynaklar kiraz üretimi yapıyorlardı. Yazın çok kalabalık oluyor yazın nüfusumuzun fazla oluyor. Özellikle mesire alanları çok kalabalık. Genelde yerli halk yaşamaktadır.

NETHABER: Görev süreniz içinde Mahallenize neler kazandırdınız?

Mehmet Balta: Bizim bir ilkokulumuz vardı, yıkılma aşamasındaydı biz, okul yetkilileri ve bazı hayırsever vatandaşlarımızın desteğiyle okulumuzu yıkıp, tekrardan yaptık. Camilerimizin onarımını ve bakımlarımız yaptık. Asfalt döküldü kış sezonu için hava şartlarından dolayı kaldırım ve ışıklandırma bahar ayında yapılacak.

KANALİZASYON SORUNUMUZ VAR

NETHABER: Mahallenizin problemleri nelerdir?  Ulaşım, su, kanalizasyon, yol, elektrik gibi problemleri var mı?

Mehmet Balta: Bizim ve kanalizasyon sorunumuz var. Dereden aşağıya mezbahane dediğimiz yerde kanalizasyon açık. Beylerderesine giden kanala akmaktadır. Bu durum etrafa kötü kokular yayıyor, özellikle yaz aylarında buraya çok insan geliyor bu durumdan rahatsız olmaktalar. Defalarca Devlet Su İşlerine söyledik çözüm aşamasında olduğunu biliyoruz. Etrafa yayılan koku vatandaşı rahatsız ediyor. Sağlık açısından çok problemli kanal evlerin hemen yanında akmakta sorunumuzun halledilmesini istiyoruz.

NETHABER: Çevreyi koruma konusunda ne düşünüyorsunuz?

Mehmet Balta: Çevre temizlik konusunda belediyemiz Allah razı olsun Çok çalışıyorlar çevre konusunda çok iyiler ama Gündüzbey yeşil bir yer, yeşil kalmasını istiyoruz. Bize sahip çıkan destek yok. Destek olmadığı için yalnız başımıza gücümüz yetmiyor. Belediye bu konuda destek vermiyor. Akseki dediğimiz yerde yeşil alan ağaçlandırma yapalım dedik ama destek veren olmadı.

NETHABER: Büyükşehir veya ilçeniz belediyesinden beklentileriniz nelerdir?

Mehmet Balta: Gündüzbey de özellikle yazın otopark sorunumuz var. Mesire alanlarına gelen vatandaş çok mağdur olmakta ana yola park etmek zorunda kalıyorlar araçların geçişi de zor oluyor. Keşke bu haberi yazın yapsaydık, siz kendiniz görseydiniz biz bu konuda Yeşilyurt büyükşehir belediyemizden otopark sorununu halletmelerini istiyoruz. Sayın Mehmet Çınar'ın yanına gittik söyledik Mehmet Çınar arkadaşları gönderdi yerlere baktılar yapacağının sözünü verdi inşallah yaparlar. Mahallemiz de kalıcı bir taziye evi istiyoruz. Spor olalım alanlarımız yok. Araç konusunda sıkıntımız yok ama arabaların küçük oluşundan dolayı vatandaş gerçekten şikayetçi, araçlar küçük üst üste binip geliyorlar vatandaşa sorun oluyor arabaların daha büyük olmasını istiyoruz. Biz bunu büyükşehir belediyesine de söyledik gerekenin yapılmasını istiyoruz. Park sorunumuz var çocuklarımızın oynayabileceği bir park istiyoruz. Vatandaşlarımızın bizleri rahat bulabileceği işlerini yapacağımız muhtar evi istiyoruz, yer de var gösterdik.

NETHABER: Devletin size ödediği maaş ihtiyacınızı karşılıyor mu?

Mehmet Balta: Karşılamıyor, biz ücret için bu işi yapmıyoruz. Vatandaşa yardım etmek bizleri mutlu ediyor. Maaş almazsak yine bu işi yapacağız.

NETHABER: Tekrar muhtar adayı olmayı düşünüyor musunuz?

Mehmet Balta: Yok, aday değilim, üç dönem yaptım yeterli her şeyi tadında bırakmak lazım. Muhtarlık ne kadar el değişişe o kadar iyidir. Röportaj: Yusuf Cici-H. Bayram Gür