Gripte artış var

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, grip vakalarında artış yaşandığına dikkat çekerek, 'Kapalı ortamlarda maalesef maskesiz yaşayan bir kesim olduğu için o virüslerde de bulaşı arttı. Özellikle Parainfluenza virüslerinde artış var' dedi.

Gripte artış var

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, gazetecilere vaka sayıları ve kentteki aşı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Aşılanma ve toplumsal bağışıklıkla birlikte vaka sayısında düşüş yaşandığını söyleyen Bentli,  kentte, 49 bin vatandaşın ilk doz aşısını yaptığı halde 42 gün geçmesine rağmen ikinci aşılarını yaptırmadığını anlattı. 

49 bin kişi ikinci aşıyı yapmaya gitmedi 

En son açıklanan koronavirüs haritasında kentteki vaka sayısının değişmediğini belirten Bentli, "Hem servis hem de yoğun bakımlarımız yönetilebilir durumda. İlimizde yaklaşık 49 bin vatandaşımız ilk doz aşısını yaptığı halde 42 gün geçmesine rağmen aşılarını yaptırmadılar. Bir kısım vatandaşımız bu dönemde pozitif olmalarından dolayı aşılarını yaptırmamış olabilirler ama bu rakam çok yüksek. Çoğuna ulaşmaya çalışıyoruz, aşı merkezlerine davet ediyoruz fakat insanlarımız halen duyarsız. Çok ciddi önemsenmediğini düşünüyorum. Gerçekten aşı tereddüdü olan vatandaşlarımızın tereddütlerinden vazgeçmelerini istiyoruz. Koruyuculuğu çok yüksek olan aşıyla Bionteck ile ilgili bir takım yan etkilerden bahseden vatandaşlarımız diğer vatandaşları etkiliyor. Bu yan etkiler basit ateş,  kırgınlık dışında ne ilimizde ne de ülkemizde herhangi bir yan etki olmadı. Kış ayını rahat geçirebilmek ve pandeminin bitmesi için aşının tamamlanması konusunda vatandaşlardan destek bekliyoruz" diye konuştu.

Kendi aşımızla süreci yönetelim

Bentli, TURKOVAC aşısıyla ilgili olarak, "TURKOVAC aşısı bakanlığımızın kontrolünde yürütülen Faz-3 çalışması ilimizde de TÖTM'de yapılmakta. TURKOVAC aşısına katılmak yapmak için kriter olarak 18-60 yaş arası olması gerekiyor. Covid 19 geçirmemiş olması gerekiyor. Daha önce iki doz inaktif dediğimiz Sinovac yapmış olması gerekiyor.  Bu aşının üzerinde en az 2 ay en fazla 9 ay geçmiş olması gerekiyor. Ülkemizde bu aşılama 11 şehir 42 merkezde yapılmaktadır. Çalışmada aşılanan kişi sayısı 3 binin üzerine çıktığı zaman seri üretime geçerek, kendi aşımızla bundan sonra çünkü görünen o ki belki bir kaç yıl daha 6 ayda bir aşı yaptırır durumda olacağız. Kendi aşımızla süreci yönetmek için bu aşının hızlı bir süreç geçtikten sonra kullanım onayı alması gerekiyor ki kendi aşımızla süreci yönetelim" şeklinde konuştu. 

Maskesiz yaşam gribi arttırdı

Grip vakalarında bir artışın olduğunu dile getiren Bentli, "Kapalı ortamlarda maskesiz yaşayan bir kesim olduğu için o virüslerde de bulaşı arttı. Özellikle Parainfluenza virüslerinde artış var. İlk semptomları koronavirüse çok benziyor. Testler negatif çıkınca yanlış düşünebilirler. Burada kriter, geçmeyen öksürük, düşmeyen ateş varsa bu ta başından beri olan pozitiflik saptamadığımız konular arasında var. Bunlar tomografide, eğer akciğerde bir lezyonu varsa, genel bir durumu bozulmuşsa hastanemize başvuruyor, orada testinin negatif olduğunu görürsek saturasyon dediğimiz oksijen düzeyi düşmüş ise mutlaka tomografisinde ki o lezyonları gördüğümüzde biz yine bunu korona gibi kabul edip tedavisini o şekilde başlıyoruz" ifadesini kullandı.