Şeker çalıştayı

TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından Şeker Hammaddesi Üretimi (Şeker Pancarı) Maliyet Analizi Çalıştayı düzenlendi. Projenin yürütücüsü Hanife Bilerlioğlu, çalıştayda tüm paydaşları bir araya getirerek, sorunları görüştüklerini belirterek, elde edilen verileri sektörün sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik 'Şeker Master Planı'na yansıttıklarını söyledi.

Şeker çalıştayı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan "Şeker Hammaddelerinin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi" kapsamında TÜBİTAK–TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) işbirliği ile hazırlanacak "Şeker Master Planı"na yönelik çalışmalar kapsamında şeker sektörü paydaşlarının katılımı ile Malatya'daki bir otelde çalıştay düzenlendi. TÜBİTAK Uzman Araştırmacısı ve projenin yürütücüsü Hanife Bilerlioğlu, çalışmalarda 22 üretim merkezinden referans aldıklarını bu kapsamda 17. çalıştayı Malatya’da gerçekleştirdiklerini söyledi.  Çalıştayın şeker sektörünün mastır planı oluşturmasına imkan sağlamak amacıyla başlatılan bir proje olduğunu anlatan Bilerlioğlu,"Şeker sektörüne yönelik uzun vadede şekerin yurtiçinden karşılanabilmesi için ham madde ihtiyacını sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik eylemlerin tanımlanmasıdır. Bu kapsamda Şeker Dairesi Başkanlığı TÜBİTAK ile çalışıyor. Bu projede uzun vadede 10 yıllık bir projeksiyon ile eylem planlarını hazırlayarak ortaya koyacağız. Sektöre yönelik yapılması gereken, alınması gereken önlemler ne ise, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik ne gibi çalışmalar yapılması gerekiyorsa, bunları planlayacağız. Elde edilen verileri eylem planına yansıtacağız. Sonrasında da Tarım Orman Bakanlığımız, Şeker İdaresi Dairesi Başkanlığınca hazırlanan program eylem planına dönüşmüş olacak" diye konuştu.

Üreticilerin sorunlarını dinliyoruz

Bilerlioğlu, 700 pancar üreticisi ve 22 şeker fabrikası ile görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirerek, " 22 ilde sahada üretim alanlarında çalıştırmalar gerçekleştiriyoruz. Burada toplanan tüm veriler hazırlanacak olan mastır planına yansıtılacak. Burada pancar üreticilerinin sorunlarını dinliyoruz. Paydaşların sorunlarında dinliyoruz. Tüm paylaşımcıları çalıştayda toplamaya çalışıyoruz. Pancar üretimini ilgili olacak tüm tarafları toplamaya çalışıyoruz. Hem mevcut durumdaki ile özgü sorunları anlamaya çalışıyoruz. Hem de sektöre yönelik sorunları anlamaya çalışıyoruz. Önce durum analizi yapıyoruz. Hem iyileştirmeye açık alanları hem de güçlendirmeye gerek olan alanları anlamaya çalışıyoruz. Sorunları ortadan kaldırmak için ne gibi çalışmalar yapılması gerekiyor, bununla ilgili önerileri alıyoruz. Aynı zamanda da maliyet analizi yapıyoruz. Üreticilerin kazanmalarına yönelik analizler gerçekleştiriyoruz" dedi. Bilerlioğlu, üreticilerin, üretimdeki zorluklar, iklim şartları, kuraklık, suya erişememeden dolayı pancar üretimi ile ilgili sorunlar yaşandığını belirtti. Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun ise, Tarım Orman Bakanlığı Şeker Dairesi tarafından bilimsel bir çalışma yapılması TUBİTAK tarafından organize edilen çalıştayın Malatya’da yapılmasından mutluluk duyduğunu söyledi.