Grev varsa mesaj atın

Hekimler, TBMM Genel Kurulu'na sunulan, yasayı proteste etmek amacıyla dün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Malatya Hasta Haklarını Koruma Dernek Başkanı Hüsamettin Özden, özellikle uzak ilçelerden randevu ile gelen hastaların eylemden dolayı muayene olamadığı belirterek, 'Doktorlar haklarını ararken vatandaş neden mağduriyet yaşasın. Zaten randevu bulmak çok zor? Vatandaşın grevden haberi yok. Grev varsa vatandaş SMS ile bilgilendirilmeli' dedi.

Grev varsa mesaj atın

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütleri; TBMM Genel Kurulu’na sunulan, hekimler ile sağlık çalışanlarının haklarıyla ilgili düzenlenen yasa teklifine karşı Malatya’da bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 10 gün öncesinden randevu alan vatandaşlar, muayene olmak için hastaneye gittiğinde hekimlerin eylemde olmasından dolayı mağduriyet yaşadı. Yaşanan mağduriyetlerle ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Malatya Hasta Haklarını Koruma Dernek Başkanı Hüsamettin Özden, randevu alan vatandaşların mağdur edilmemesi için eylem günü bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Greve giderken hastaları mağdur etmeyin

Hekimlerin yasal olan haklarına herhangi bir müdahale etme gibi bir şanslarının olmadığını vurgulayan Özden, “Hekimlerin grev yapma hakları varsa, bunda bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Eğer yasal bir hakları yoksa zaten idare onlara müdahale edecektir. Mesela yoğun bakımda olan bir hasta olduğunu düşünürsek, bu hastaya bakan hekim bu hastayı bırakıp da grev yapma hakkımız var düşüncesiyle işi terk etmesi yanlıştır. Bir veya 2 günlük grev süresi içerisinde hastalarımızı da mağdur etmememiz gerekiyor. Bunun için idare alınan bu karara karşılık tedbirlerini de alması lazım. Hastalarla ilgili ne gibi tedbirler alabiliriz, nöbetçi hekim bulundurma, bunun dışında başka alınacak tedbirleri de göz ardı etmeden ve hastalarımızı da daha çok mağdur etmeden alınan kararları onlara duyurmak lazım. Randevu almış olup da bu randevu günleri içerisindeki grevler devam ediyorsa o zaman hastalarımıza mesajlar gönderme suretiyle bilhassa uzaktan gelen hastaları da gözetlemekte büyük yarar var. Yani hizmetimizi yaparız, ama yasal olarak hakkımızı da aramada bir sakınca görmeyiz. Bizim dernek olarak görüşümüz budur. Karşı tarafı mağdur edip de bunun acısını onlara çektirmek gibi bir düşüncemizin olması çok yanlıştır. Mesajla randevu alan kişiler bellidir. Mutlaka telefon numaraları vardır. Zaten randevu sistemi tam işlerlik kazanmış da değil. Birçok hastamız randevu almak için günlerce, haftalarca uğraşıyor. Bunu bir rayına oturtamadılar. Dolayısıyla randevunun anlamı da kalmıyor. Bu sefer doktorla kapısında bekleyen hastalardan randevusu olanlara öncelik tanıyor, randevusuz hastalar da bekliyor. Daha sonra hasta kuyruğunun uzamasına ve bu da dışarda bekleyen hastaların daha çok mağdur olmasına neden oluyor. Muayene olacağım ümidiyle dışarda bekleyenleri de yine gözetlemek lazım. Bizim görüşümüze göre bu konuda işlerlik kazanmış bir durum yok” açıklamasında bulundu.