Gıda fiyatları uçuşa geçti
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücretlilerin iki yıldır ekonomik krizin yükü altında ezildiğini, virüs krizinin etkisiyle açlığa ve yoksulluğa sürükleneceğini vurgulayarak 'Asgari ücretle alınan et 6 kilo, zeytin 10 kilo azaldı. Temel gıdada KDV'nin kaldırılması gerekiyor' dedi.
Ağbaba, "Salgın krizinin yaratacağı ekonomik durgunluk en çok ücretli çalışanların alım gücü üzerinde olumsuz etki yaratacak" ifadesini kullandı. Koronavirüs salgını temel gıda ürünlerinde artışlara neden olurken asgari ücretli büyük kayıp yaşıyor. Artışların asgari ücrete etkisini inceleyen Ağbaba’nın yaptığı çalışmaya göre, virüs sonrası asgari ücretlinin alım gücünde dana etinde 6 kilogram, zeytinde 10 kilogram, pirinçte 36 kilogram kayıp yaşandı. Ağbaba, koronavirüsün Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan itibaren temel gıda maddelerinde fahiş artışlar yaşandığını belirterek şubat ayı fiyatlarıyla bugünkü market fiyatlarını asgari ücret üzerinden karşılaştırdı. Ağbaba’nın koordinatörlüğünü yaptığı Emek Büroları’nın araştırmasına göre sonuçlar şöyle: Şubat ayında bir asgari ücretle TÜİK madde sepetinde kilogram fiyatı 47.8 TL olan dana etinden 48.6 kilo alınabilirken, salgının ardından ortalama market fiyatı 54.3 TL olan dana etinden42.7 kilo alınmaya başlandı. Buna göre asgari ücrette salgınla dana etinde yaşanan kayıp 5,9 kilo. Şubat ayında TÜİK sepetinde kilogram fiyatı 11.49 TL olan tavuk eti 12.35 TL’ye çıktı. Asgari ücretle 202 kilogram alınan tavuk eti 14 kilogram kayıpla 188 kilograma geriledi. Şubatta kilogramı 25.4 TL olan zeytinden 91 kilogram alınabilirken, Martta fiyatın 28.5 TL olmasıyla birlikte 81.5 kilogram alınmaya başlandı. Zeytinde kayıp 9.5 kilo.
Gıdadaki KDV kaldırılmalı
Yaşanan artışların en çok asgari ücretle geçinen aileleri etkilediğini belirten Ağbaba, "Salgın krizinin yaratacağı ekonomik durgunluk en çok da ücretli çalışanların alım gücü üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. 2 yıldır süren ekonomik krizin yükünü ise en çok asgari ücretliler çekmektedir. Türkiye'de çalışanların yüzde 45'inin asgari ücretlilerden oluştuğunu düşündüğümüzde milyonlarca kişi asgari ücretle geçimini sürdürmektedir. Bu bakımdan milyonlarca çalışan kriz salgınından en çok etkilenecek kesim olarak dikkat çekmektedir. Krizin besin fiyatları üzerinde yarattığı artış asgari ücretlinin sofrasındaki besinin her gün biraz daha azalmasına neden olacaktır. Bu bakımdan gıda üzerindeki KDV oranları kaldırılmalı, milyonlarca asgari ücretlinin sofrasındaki ekmeğin azalmasına engel olunmalıdır" dedi.